Vot pozitiv în Camera Deputaților pentru amânarea ratelor la bănci fără ca dobânzile și comisioanele restante să mai fie plătite ulterior – Cronica serii

1. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege inițiat de PSD prin care persoanele fizice și juridice vor putea cere de la bănci amânarea ratelor la bănci și IFN pentru o perioadă de până la 9 luni, fără ca dobânzile și comisioanele restante să mai fie plătite ulterior. Persoanele fizice nu trebuie neapărat să fi înregistrat vreo scădere a veniturilor pentru a beneficia de facilitate. (Profit.ro)

2. La cerere, firmele cărora le-au scăzut veniturile cu 15% vor putea beneficia de amânarea, pe o perioadă de 3 luni, de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și contribuției asiguratorie pentru muncă aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Ulterior, doar 50% din contribuțiile sociale vor fi achitate, în mod eșalonat. De asemenea, firmele și persoanele fizice pot amâna 3 luni plata serviciilor de utilităţi, cu excepția serviciilor de voce și date mobile, potrivit unui proiect de lege inițiat de Marcel Ciolacu, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta și aprobat azi prin votul final al Camerei Deputaților. (Profit.ro)

3. Volumul activității economice, măsurat prin prisma cifrei de afaceri rulate de companiile din România ar putea scădea în această lună cu 40%, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, după compilarea rezultatelor unui sondaj ad-hoc făcut printre peste 8.800 de manageri. (Hotnews)

4. Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen s-a declarat convinsă că Uniunea Europeană (UE) va ieşi ”mai puternică” din criza covid-19, în pofida unor întrebări cu privire la solidaritatea între Cei 27. Ea promite un ”Plan Marshall” european prin intermediul bugetului UE, în vederea unei relansări a ecnomiei după criză, şi anunţă că o decizie urmează să fie luată, după Paşte, cu privire la o redeschidere sau nu a frontierelor externe ale UE. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: În primul trimestru, s-au cheltuit $23.4 miliarde pe aplicații, $15 miliarde revenind aplicațiilor de iOS și $8.3 miliarde ajungând la cele de Android. Izolarea socială a contribuit în aceeași perioadă la creșterea timpului mediu petrecut săptămânal folosind aplicațiile mobile cu 20% față de anul trecut. (TechCrunch)

5. România a menținut în februarie cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din Uniunea Europeană. Ritmul de creștere al comerțul de retail a urcat pentru a treia lună la rând, ajungând la 11,9%. (Profit.ro)

6. Mai multe studii verifică posibile efecte de protecţie faţă de Covid-19 ale unui vaccin împotriva tuberculozei, în contextul în care dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS CoV-2 urmează să dureze încă luni de zile. (News.ro)

7. Deplasările românilor la mall-uri și în scop recreațional au scăzut cu peste 80% în perioada 16 februarie-29 martie, vizitele la supermarketuri și farmacii s-au înjumătățit, iar deplasările la locurile de muncă au fost cu circa 40% mai puține, potrivit unei analize Google. (Profit.ro)

8. Tesla a livrat peste 88.000 de mașini la nivel global în primele trei luni ale anului, în creștere cu 40% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Creșterea se datorează inaugurării recente a noii uzine din China. (Automarket)

Una din Cronica de Divertisment: Astăzi are loc pe platforma de streaming Netflix premiera celui de-al patrulea sezon al serialului “La Casa de Papel” (“Fabrica de bani”), unul dintre cele mai apreciate titluri produse în Spania. Noul plan al Profesorului începe să se deruleze, iar hoții trebuie să se ferească de dușmani din interiorul și din afara Băncii Spaniei. (Trailer)

9. La cererea viitorilor soți, căsătoria va putea fi încheiată și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau sediului primăriei. Astfel, ceremonia oficială va putea fi organizată în parcuri, muzee sau în alte locuri în aer liber, prevede un proiect de lege promulgat astăzi de șeful statului. (Profit.ro)

10. Preasfinţitul Petru, episcop de Ungheni şi Nisporeni, a înconjurat Republica Moldova cu icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni şi sfinte moaşte, iar în timpul zborului a citit rugăgiunea la vreme de epidemie. (News.ro)

Fotografia serii – Polițiștii din India au început să poarte măști sub formă de virus într-o campanie națională de conștientizare a pandemiei. Noah Seelam/AFP /Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
România va primi 79,9 miliarde euro de la Uniunea Europeană – Cronica serii
Cronica serii – Băncile cer Parlamentului să respingă ordonanță care stabilește „taxa pe lăcomie”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău