77 de țări au înregistrat o creștere a numărului de noi cazuri de infectare cu noul virus în ultimele două săptămâni – Cronica serii

1. 77 de țări au înregistrat o creștere a numărului de noi cazuri de infectare cu noul virus în ultimele două săptămâni. 43 de țări au înregistrat o scădere în aceeași perioadă. (NYTimes)

2. În Europa vor trăi în 2070 mai puțin de 4% din locuitorii planetei, față de 6% în acest an și 12% în 1960, arată primul raport al Comisiei Europene privind impactul schimbărilor demografice. Studiul arată că încă din 2012 în UE numărul deceselor l-a depășit pe cel al nașterilor. Fără o migrație netă pozitivă, populația Europei va continua să scadă până în 2070 până la pragul de 424 milioane de locuitori (fără Marea Britanie). (G4Media)

3. Autoritatea Electorală Permanentă propune 27 septembrie data alegerilor locale, pentru a fi respectate toate prevederile legale/ Instituţia anunţă că proiectul de lege cu stabilirea datei ar trebui să intre în vigoare cel târziu la data de 29 iulie. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Cea mai înaltă instanță franceză a respins mare parte a prevederilor din propunerea legislativă prin care se urmărește obligarea platformelor online, precum Facebook și Twitter, la eliminarea în cel mult 24 de ore a conținutului care încurajează ura. Constitutional Council consideră că multe dintre prevederile de aici încalcă dreptul la liberă exprimare. (Reuters)

4. România a coborât două poziții într-un clasament al celor mai competitive economii din lume, fiind depășită de aproape toate statele europene. Doar trei țări europene sunt mai puțin competitive comparativ cu România: Ucraina, care ocupă locul 55, în coborâre cu o poziție față de anul trecut, Slovacia (locul 57, în coborâre cu 4 poziții) și Croația (locul 60, în stagnare). (Profit.ro)

5. Noul coronavirus era prezent în apele uzate la Milano şi Torino, în nordul Italiei, încă din decembrie 2019 – cu două luni înainte să se înregistreze oficial primul bolnav în ţară -, arată un studiu al Institutului italian Superior al Sănătăţii. (News.ro)

Promo: ELROND, o echipă formată la Sibiu, a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de $5,15 milioane, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum. Compania va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”. Detalii despre ei aici

6. Carburanții continuă să se scumpească după ce în perioada de urgență s-au redus cu 27 de bani pe litru. Liderul pieței locale, Petrom, a majorat în această săptămână benzina în medie cu încă 3 bani pe litru. De la inversarea trendului, Petrom a efectuat patru scumpiri la benzină. (Profit.ro)

7. Românii plătesc în continuare cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi non-alcoolice la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. (Profit.ro)

8. România are din nou patru plaje etichetate cu Steagul Albastru, după ce anul trecut doar trei plaje au bifat criteriile privind calitatea apei, siguranță și curățenie necesare obținerii certificării. Cele patru plaje sunt: Marina Regia, Phoenicia (ambele din Năvodari), Vega Vintage (Mamaia) și Citadel (Eforie). (Profit.ro)

Una din Cronica Juridică: Directoarea ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut statelor să își examineze trecutul și să își confrunte moștenirea sclavagistă și colonialismul și să remedieze ”secolele de violență și discriminare” prin compensații, în varii forme. (TheGuardian)

9. Numărul biletelor de cinema vândute anul trecut în România a scăzut cu 1,6% față de 2018. Box office-ul european pentru anul trecut a însumat 7,2 miliarde de euro, o creștere cu 6,3% față de 2018 și a doilea cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani. (Profit.ro)

10. Amazon va transmite gratuit pe Twitch și Prime Video meciuri din Premier League, care vor putea fi văzute în Marea Britanie. Compania americană speră că utilizatorii vor urmări și comenta împreună meciurile, începând cu 29 iunie, când va fi transmisă prima partidă. Meciurile vor fi însoțite de o coloană sonoră sintetică furnizată de EA Sports, care să dea impresia că stadionul este populat de spectatori. (Deadline)

Fotografia serii – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România între Crăciun și Revelion – Cronica serii
Leul, record negativ în fața euro: a depășit pragul de 4,85 lei/euro – Cronica serii
Un comentariu
  • iun. 19,2020 la 2020-06-19T20:38:36+03:000000003630202006

    Coperta The Economist are tot cuvântul „Genius” – Amazon, ca și promoția eMAG – „Genius”. 🙂

    eMAG genius: serviciul tău premium de cumpărături – eMAG.ro https://www.emag.ro/genius

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău