Democratul Joe Biden va deveni al 46-lea preşedinte al SUA – Cronica dimineții

1. Democratul Joe Biden va deveni al 46-lea preşedinte al SUA, conform proiecţiilor presei americane, după ce o victorie în statul în care s-a născut, Pennsylvania, a făcut ca el să obţină cele 270 de voturi ale electorilor de care avea nevoie pentru a câştiga alegerile. Biden va împlini 78 de ani pe20 noiembrie și va deveni cel mai în vârstă președinte american ales.

2. În primul discurs public după ce a fost declarat președinte, Joe Biden a declarat că “e timpul să vindecăm America și să restaurăm decenta”. Biden a cerut națiunii să fie alături de el pentru controlul pandemiei, combaterea rasismului și a schimbărilor climatice. (Axios)

Una din Cronica Externă: Beijing dorește să implementeze o lege care îi va permite gărzii sale de coastă să deschidă focul asupra unor vase străine și să demoleze structuri străine construite pe insule revendicate de China. (Link). China este angajată într-o dispută maritimă cu Japonia asupra insulelor Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Est și că țări sud-asiatice în Marea Chinei de Sud. (Link)

3. Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte al Statelor Unite, prima persoană de culoare şi prima persoană cu descendenţă sud-asiatică care ajunge în această funcţie, a declarat în primul discurs ca vicepreședinte ales că americanii au ales speranţa, unitatea, decenţa şi adevărul. Ea s-a declarat convinsă că deşi este prima femeie într-o asemenea funcţie, nu este şi ultima. Harris a a adus un omagiu mamei sale, venită în SUA din India la 19 ani şi care a crezut cu tărie într-o Americă în care un astfel de moment este posibil. (News.ro)

4. Preşedintele SUA Donald Trump a reluat pe Twitter afirmaţiile referitoare la voturile ilegale, afirmând că a câştigat 71 de milioane de voturi legale, cel mai mare scor pentru un preşedinte în funcţie, că a câştigat alegerile şi că s-au întâmplat lucruri urâte, iar observatorilor nu li s-a permis să asiste la numărarea voturlor. (News.ro)

AdvertisementPromo: Vrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

5. Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat sâmbătă seară pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale americane. ”Felicitări preşedintelui ales Joe Biden pentru victorie”, a scris Iohannis pe Twitter. El afirmă că aşteaptă consolidarea Parteneriatului Strategic solid şi dinamic în toate dimensiunile. (News.ro)

6. Premierul Ludovic Orban discutat sâmbătă cu prefecţi şi cu primari, inclusiv cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan, ca urmare a deciziei de suspendare a activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, solicitându-le să ia măsuri ca producătorii autohtoni să aibă o „posibilitate alternativă” de a-şi vinde marfa. Premierul a propus, subliniind că propunerea sa se referă la producătorii autohtoni, ca aceştia să poată vinde fie în spaţii exterioare amenajate în zona pieţelor, fie în pieţe volante, vinerea, sâmbăta şi duminica. (News.ro)

Una din Cronica de Mediu: Uniunea Europeană are în vedere un plan de creștere a capacității sale eoliene offshore de 5 ori în acest deceniu și de 25 de ori până în 2050, întrucât încearcă să devină neutră din punct de vedere climatic până la mijlocul secolului, potrivit unui proiect inițial. UE –  locul unde se întâmplă deja 42% din capacitatea eoliană offshore mondială, afirmă că tehnologia produce acum energie curată la un preț mai mic decât orice sursă pe bază de combustibili fosili. (ukinvesting.com)

7. Grupul de Comunicare Strategică a dat publicităţii sâmbătă, modelul de declaraţie pe proprie răspundere şi adeverinţa pe care angajatorii trebuie să o completeze ,necesare persoanelor care se deplasează între orele 23:00 şi 5:00, perioadă în care circulaţia persoanelor va fi restricţionată, începând de luni. (News.ro)

8. Tezele au fost suspendate, în acest an şcolar, ele fiind înlocuite cu evaluarea sumativă, a anunţat ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Decizia a fost luată în urma consultărilor ministerului de resort cu cei implicaţi în procesul de învăţământ. În ceea ce priveşte olimpiadele şi alte concursuri şcolare, a fost deja emis un ordin de ministru prin care acestea au fost suspendate. (News.ro)

9. Pentru a patra zi la rând, numărul cazurilor noi de Covid-19 raportate in SUA a înregistrat un record, peste 128.000 din 1,5 milioane de teste efectuate. (Link)

Una din Cronica Sportivă: CSM București a câștigat și al cincilea meci din Grupa A din Liga Campionilor la handbal feminin, în deplasare, la Krim Ljubljana. Scorul final a fost 25-23, într-o partidă în care formația română a jucat foarte bine pe faza defensivă. CSM își păstrează primul loc în grupă, cu un punct mai mult și un meci în plus față de Rostov. (Lead.ro)

10. După mai multe nominalizări, Depeche Mode au intrat în Rock and Roll Hall of Fame aseară. Introducerea a fost făcută de Charlize Theron care le-a numit muzica “the soundtrack to my life.” (Variety)

Fotografia dimineții – Prima pagina a ediției de azi Sunday Mirror:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvern: Doar salariile din sănătate și educație vor fi mărite anul viitor – Cronica dimineții
Aproape 140.000 de noi cazuri de viroză şi gripă s-au înregistrat în ultima săptămână – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău