Amnesty International acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii – Cronica serii

1. Recensământul populației din România s-a încheiat, iar primele rezultate vin de la cel mai renumit serviciu de spionaj din lume. Potrivit CIA The World Factbook, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității și coboară în coada clasamentului mondial la natalitate. Oficiali din Guvernul României confirmă informațiile și vorbesc despre „un declin demografic fără precedent”. (Profit.ro)

2. Armata ucraineană a pus civili în pericol prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, a acuzat Amnesty International. Asemenea tactici încalcă dreptul umanitar internaţional, avertizează într-un comunicat această organizaţie nonguvernamentală de apărarea drepturilor omului.
Kievul a denunţat aceste acuzaţii drept parte a ”unei operaţiuni de dezinformare şi propagandă”. (News.ro)

3. „Se consideră că după 5 zile pacienții vaccinați și după 7 zile cei nevaccinați nu mai pot transmite”, a explicat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ca măsură de precauție, spune ministrul Sănătății, se mai poate folosi masca încă câteva zile după cele 5, respectiv 7, pentru a împiedica transmiterea. Concediul medical pentru COVID-19 se eliberează pentru o perioadă de 5 zile. (Hotnews)

4. Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a precizat, după o serie de scenarii vehiculate în spaţiul public, pe surse, potrivit cărora liberalii s-ar pregăti pentru eventualitatea ca PSD să iasă de la guvernare sau despre posibilitatea ca PNL să rupă în toamnă coaliţia, că sunt doar speculaţii şi „nu a existat nicio dezbatere pe eventuale ipoteze ce privesc guvernarea şi coaliţia de guvernare la ultima şedinţă de birou politic al partidului”. El a mai spus că atunci când PNL va lua o decizie o va prezenta public. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Comisia Europeană a început să investigheze regulile impuse de Google pentru Play Store. Mai multe companii rivale și dezvoltatori au fost chestionați în legătură cu condițiile financiare, în special cu comisioanele percepute de gigantul american, care ajung la 30%. (Politico)

5. Europa se află în cel mai periculos moment al său de după cel de-al Doilea Război Mondial din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care consideră că acțiunile Moscovei sunt un atac la adresa ordinii mondiale actuale. (Digi24)

6. Rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, după cum a declarat joi ministrul nipon al Apărării, Nobuo Kishi. „Cinci din nouă rachete balistice lansate de China se pare că ar fi aterizat în ZEE a Japoniei”, a declarat Kishi jurnaliştilor, în contextul în care China a început joi ample manevre militare în apele din jurul Taiwanului, imediat după vizita efectuată de Nancy Pelosi. (Hotnews)

7. Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis prin moţiune de cenzură a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia. Oficial, fostul guvern susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă. (G4Media)

8. SUA trimit acum mai mult gaz către Europa pe nave decât trimite Rusia prin conducte, scrie Wall Street Journal. În iulie, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat 13% din totalul gazului furnizat Europei, comparativ cu 10%, gazul ajuns în Europa prin conductele rusești. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Aeroportul Schiphol din Amsterdam va limita numărul pasagerilor procesați zilnic la 67.500 în septembrie și 69.000 în octombrie. Reprezentanții aeroportului estimează că, în medie, vor fi afectați de această decizie circa 3.500 de pasageri în fiecare zi. Numărul de pasageri permiși va fi mai mic decât în august (73.000) ca urmare a faptului că toamna pasagerii au mai multe haine pe care trebuie să le plaseze în tăvițe înainte de controlul de securitate, ceea ce crește timpul total al procesării. (Business Traveller)

9. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că numele soțului/soției trebuie considerat informație sensibilă, deoarece poate sugera orientarea sexuală a persoanelor. Decizia ar putea influența numeroase alte spețe similare, iar experții cred că vor exista implicații serioase asupra modului în care datele europenilor sunt folosite pentru targetarea cu reclame. (TechCrunch)

10. Danemarca are de acum înainte printre formaţiunile sale politice şi un partid care este condus în întregime de un software de inteligenţă artificială (AI) şi care doreşte să se prezinte la următoarele alegeri parlamentare, ce vor avea loc în iunie 2023. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,7%, în primele nouă luni – Cronica serii
Copiii ar putea fi obligați să-și întrețină părinții și bunicii care au nevoie de sprijin material – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău