AstraZeneca a oprit testele clinice cu vaccinul experimental anti Covid-19 – Cronica dimineții

1. AstraZeneca a anunțat că a oprit testele clinice cu vaccinul experimental anti Covid-19 după ce un voluntar din Marea Britanie a fost afectat de o reacție adversă severă. Compania a licențiat și produs vaccinul dezvoltat la Oxford. (WSJ)

2. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că aproximativ 5.000 de copii din şcolile care sunt în scenariul galben sau roşu nu au acces la internet sau la un dispozitiv electronic, dar a afirmat că din 9 septembrie începe distribuţia a 82.000 de tablete. (News.ro)

3. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că în cadrul Poliţiei Române a fost înfiinţată Direcţia pentru Siguranţă Şcolară, care va fi alcătuită din 270 de poliţişti. „Noua structură va preveni şi combate violenţa în şcoală, cu accent pe fenomenul de bullying”, a afirmat Vela. (News.ro)

4. Toți angajatorii, atât cei de stat, cât și cei din mediu privat, ar urma să fie obligați să aloce salariaților o cotă de cel puțin 7,5% din profitui net realizat, conform unui proiect de lege inițiat și susținut de un fost deputat USR și mai mulți lideri PSD. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de antreprenorii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a finalizat procesul de majorare de capital în valoare de €25 milioane prin cedarea a 30% din firmele care dezvoltă componenta de birouri a One Cotroceni Park, proiect care ia locul fostei fabrici Ventilatorul din București. (Profit.ro)

5. Bursa americană a scăzut pentru a treia zi consecutivă. Nasdaq a intrat în zona de corecție după ce a pierdut 10% în ultimele trei sesiuni. Facebook, Amazon.com, Apple, Tesla, Microsoft, Alphabet și Netflix au pierdut, împreună, mai mult de $1000 miliarde din capitalizări de la începutul lunii. (Reuters)

6. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, referitor la amendamentul privind creşterea pensiilor cu 40%, că a avut discuţii cu mai mulţi lideri de grup din Parlament pe acest subiect. „Noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun”. Grupul parlamentar al PSD a eliminat formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul. Astfel majorarea va fi de 40%, cum arată Legea pensiilor. (News.ro)

7. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Buică a declarat că se va reveni miercuri asupra deciziei BEC privind alegătorii care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu trecută în buletin şi care votează la alegerile locale din 27 septembrie. Şeful AEP a adăugat că vor fi aduse clarificări, dacă este cazul şi a precizat că hotărârea BEC nu introduce nicio interdicţie pentru alegători, aceştia putând vota pe listele suplimentare, dacă doresc. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Un nou proiect de lege menit să modifice acordul Brexit cu Uniunea Europeană va ”încălca dreptul internațional” arată un ministrul al guvernului britanic. Fostul prim ministru Theresa May a avertizat că modificările ar putea dăuna ”încrederii” în Marea Britanie în viitoarele acorduri comerciale cu alte state. (BBC)

8. Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului. Datele apar într-un raport prezentat de Agenția Europeană de Mediu. (DW)

9. Averea lui Elon Musk a scăzut cu $16,3 miliarde ieri. Este cea mai mare scădere, la nivelul unei zile, înregistrată vreodată de indexul miliardarilor realizat de Bloomberg. Minusul se datorează scăderii cu peste 21% a cotației acțiunilor Tesla. (Bloomberg)

10. După 14 ani și 21 de sezoane, familia Kardashian a anunțat că reality show care i-a făcut faimoși în întreaga lume va avea ultimul sezon la începutul anului viitor. (BBC)

Fotografia dimineții – Un copil interacționează cu robotul Alpha Dog la un târg organizat în Nanjing, China. VCG/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Decizie: Nu se mai renumără voturile la Sectorul 1 şi Sectorul 5. Clotilde Armand şi Cristian Popescu/Piedone sunt primarii Sectorului 1/Sectorului 5 – Cronica dimineții
Un fost deputat PSD propune impozitarea progresivă a salariilor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău