Avocatul Poporului: Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii – Cronica serii

1. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că sunt discuții pentru găsirea soluțiilor astfel încât întreg personalul medical să fie testat zilnic pentru COVID, când intră la serviciu. (G4Media)

2. Ministrul Sănătăţii Alexadru Rafila a declarat miercuri, când au fost înregistrate peste 34.000 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare bilanţ de la declanşarea pandemiei, că este ”un număr preocupant”, similar cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. (News.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după şedinţa CSAT, că a fost făcută o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune. ”Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a afirmat preşedintele, adăugând că actuala criză creată de Rusia este despre securitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Preşedintele a exprimat disponibilitatea României de a găzdui o prezenţă aliată crescută, iar autorităţile române sunt în contact cu autorităţile franceze şi americane, care şi-au exprimat disponibilitatea de a contribui la sporirea prezenţei aliate în ţara noastră. (News.ro)

4. Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii, potrivit unui raport al Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă. (Ziare.com)

Din Cronica de Turism: Aeroportul Henri Coandă din Otopeni a înregistrat anul trecut un trafic de aproape 7 milioane de pasageri. Traficul a fost cu 55% mai mare comparativ cu anul 2020, dar cu 50% mai mic comparativ cu 2019. De asemenea, numărul de aterizări și decolări a fost anul trecut de 70.000, în creștere cu 38% comparativ cu 2020. Spre comparație, Aeroportul Cluj-Napoca a avut anul trecut 1.46 milioane de pasageri, cel din Iași 640.000 de pasageri, iar cel din Timișoara 630.000 de pasageri. (Economedia)

5. Creditul neguvernamental acordat de bănci a crescut în decembrie 2021 față de anul anterior cu 14,8%, fiind cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2008-2009. Creditul în lei a avansat cu aproape o cincime, însă viteza în termeni reali este de sub 11%, în condițiile accelerării inflației. (Profit.ro)

6. Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a spus miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a insistat că ţara sa susţine o relaţie de „respect reciproc” cu Moscova. (Digi24)

7. Ucraina consideră că cei 100.000 de soldați ruși adunați la graniță sunt deocamdată insuficienți pentru un atac major. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Analiștii se așteaptă, pentru acest an, ca vânzările de mașini plug-in, la nivel global, să depășească, pentru prima oară, pragul de 10 milioane, aproximativ 14% din totalul vânzărilor de vehicule. Anul trecut s-au vândut 6,6 milioane astfel de mașini, iar în 2020 3,2 milioane în 2020. (Bloomberg)

8. Liderul grupului parlamentar al partidului prezidențial „Rusia Unită” , Vladimir Vasiliev a cerut miercuri, în Duma de la Moscova protecție militară pentru cetățenii ruși din estul Ucrainei, care locuiesc în cele două republici secesioniste, Donețk și Lugansk. (Digi24)

9. Danemarca intenţionează să anuleze toate restricţiile interne antiCOVID-19 de la 1 februarie în pofida unui număr record de infectări noi, considerând că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron. (Hotnews)

10. Disney+, serviciul de streaming de la The Walt Disney Company, a confirmat lansarea, în vara acestui an, în 42 țări și 11 teritorii, pe listă aflându-se și România. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană a recomandat tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere – Cronica serii
Cronica serii: Nou-născuții din România de astăzi vor avea o productivitate de doar 60% când vor crește

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău