Banca Mondială revizuiește în plus creșterea economiei românești din acest an – Cronica serii

1. Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,9%, a indicat marţi Banca Mondială, în raportul „Perspective Economice Globale”. Estimările sunt mai bune faţă de cele avansate în luna aprilie, într-un alt raport, când instituţia financiară internaţională arăta că România va consemna un avans de 1,9% în acest an. (Digi24)

2. Veniturile totale medii lunare au fost în anul 2021, în termeni nominali, 5.683 lei pe gospodărie și de 2.243 lei pe persoană, în creștere cu 8,9%, respectiv, cu 10,5% față de anul 2020, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că în domeniul securităţii naţionale este necesară o legislaţie modernă, iar apariţia în presă a unui prim draft al proiectelor de modificare a reglementărilor actuale a fost un lucru „eronat”, având în vedere că acestea urmează să fie dezbătute şi modificate în Guvern, în CSAT şi în Parlament. Potrivit şefului statului, „nu îşi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi” sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: iPhone 6S și iPhone 7 nu vor putea trece la iOS 16. Viitoarea versiune de iOS va fi compatibilă cu iPhone 8 și modelele mai noi. (ArsTechnica)

4. Olha Stefanishyna, vicepremier pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică în Guvernul de la Kiev, a declarat că Ucraina contează pe sprijinul României la Consiliul European unde e așteptată o decizie privind acordarea statutului de candidată la aderare. Oficialul ucrainean a mai spus că România a furnizat Ucrainei ”un anumit sprijin militar”, dar a adăugat că nu poate da detalii despre natura acestuia. (G4Media)

5. Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) şi Parlamentului European (PE) au ajuns marţi la un acord asupra unor reguli comune în vederea garantării în fiecare ţară a unui salariu minim care ”să asigure un nivel de trai decent”, care nu este necesar să fie identic în toată Uniunea. În document nu se impune introducerea unui salariu minim în cele şase ţări – Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia – în care acesta nu există şi în care nivelul venitului este stabilit prin negociere colectivă. Suedia şi Danemarca au anunţat că se opun acordului. (News.ro)

Din Cronica de Business: Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) şi Parlamentul European au convenit marţi să impună un încărcător universal pentru smartphone, tablete, e-reader, căşti, aparate de fotografiat digitale, console de jocuri video portabile şi difuzoare portabile care se încarcă cu cablu, care va fi echipat cu un port de tip USB type C – indiferent de producător -, până în toamna lui 2024. (News.ro)

6. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va veni vineri, 10 iunie, la Bucureşti, unde va lua parte la Summitul Bucureşti 9 (B9), găzduit de preşedintele României Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei Andrzej Duda. Jens Stoltenberg va avea discuţii bilaterale cu preşedintele României, cu preşedintele Poloniei şi cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice. (Hotnews)

7. Preşedintele american Joe Biden a ordonat declasificarea informaţiilor secrete referitoare la invazia Rusiei în Ucraina în perioada premergătoare războiului, deoarece afirmaţiile oficialilor americani cu privire la atacul iminent au fost întâmpinate cu ”scepticism” de către partenerii şi aliaţii americani, a declarat Avril Haines, directoarea serviciilor naţionale de informaţii. (News.ro)

Extra: Deputaţii USR Oana Ozmen şi Andrei Lupu au fost excluşi din grupul parlamentar al partidului, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu. Oana Ozmen își anunţase demisia din partid, în cursul dimineţii, ea precizând că va activa în grupul PNL. (News.ro)

8. Primăria Capitalei a negat că a inițiat sau că susține un proiect privind o taxă de poluare pentru autoturismele care circulă prin centrul Bucureștiului, după ce în presă au apărut detalii despre o astfel de taxă. (Link)

9. Disney+ a anunţat producţiile disponibile din ziua lansării în România: peste 700 de filme şi 900 de seriale de portofoliu, plus alte 150 de titluri originale. Începând din 14 iunie, abonaţii pasionaţi de universul Star Wars vor putea viziona seria „Povestea lui Boba Fett” şi ambele sezoane din serialul „The Mandalorian”. Mai mult, Disney+ include întreaga sagă a lui Skywalker, fiind disponibile toate cele 9 episoade din „Star Wars”. (News.ro)

10. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunţat încetarea colaborării cu Digi24, decizia aparţinând postului de televiziune. ”Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”, scrie el, referindu-se la emisiunea la care era invitat permanent, a cărei ultimă ediţie a fost în 3 iunie. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 18,5 milioane români nu cumpără nicio carte anual – Cronica serii
Cronica serii – Senatul a votat modificarea Codului Penal

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău