Banca Mondială revizuiește în scădere creșterea economiei românești din acest an – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19 va începe la jumătatea lunii ianuarie şi va cuprinde persoanele de peste 60 de ani sau cu boli cronice şi persoanele care deservesc activităţile esenţiale, fiind vorba în total de 5,5 milioane de oameni. El a adăugat că se estimează că începutul lunii aprilie este un termen realist pentru a începe etapa a treia de vaccinare. (News.ro)

2. În primele 9 luni din 2020, în București au fost construite cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani. 2020 va intra în istorie ca anul cu cele mai multe locuințe construite în București, după 1989. (Profit.ro)

3. Economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,5%, după o contracție de 5% în 2020, pentru ca în 2022 creșterea economică să accelereze până la 4,1%, conform celui mai recent raport privind perspectivele economiei mondiale publicat marți de Banca Mondială. Comparativ, în luna octombrie a anului trecut, Banca Mondială prognoza că economia românească se va contracta cu 5,7% în 2020, dar va înregistra o relansare de 4,9% în 2021. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Antreprenorii Jeff Bezos, șeful Amazon, și Elon Musk, șeful Tesla, și-au crescut averile cu un total cumulat de $217 miliarde anul trecut. (Business Insider)

4. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta o OUG pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie, dar a afirmat că îşi doreşte ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”. (News.ro)

5. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă și în ultima lună din 2020. Suma medie solicitată pentru un apartament la nivel național s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lunii decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat util. (Profit.ro)

6. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, s-a arătat foarte dezamăgit de faptul că autoritățile chineze nu au permis încă grupului de experți să intre în țară pentru a analiza originea noului coronavirus. (Reuters)

Una din Cronica de Tehnologie: Un studiu derulat pe 10 ani arată că nu există nicio legătură între jocurile video violente și comportamentul violent dezvoltat de unii oameni după o anumită vârstă. Nivelul de agresivitate al celor care au făcut obiectul studiului a fost același, indiferent de câte jocuri violente au jucat în adolescență. (Gamesage)

7. BBC a anunțat că va transmite, din 11 ianuarie, cel mai mare număr de ore de educație din istoria sa. Zilnic, de luni până vineri, vor fi transmise 3 ore de cursuri pentru clasele primare și două pentru cei din gimnaziu. Anglia și Scoția au intrat de luni seara în izolare, școlile fiind închise. (Link)

8. Mașinile electrice au înregistrat o cotă de 54% din piața auto norvegiană anul trecut. Împreună cu mașinile hibrid, procentul crește la 83%. În 2015, mașinile diesel și pe benzină totalizau 71% din piață. Norvegia și-a propus ca în 2025 să ajungă la zero emisii pentru mașini și van-uri. (CNN)

9. Dacia a reușit o performanță aproape greu de crezut, în Spania, unde a încheiat anul pe primul loc, cu modelul Sandero. Acesta a depășit SEAT Leon pe ultima sută de metri, datorită rezultatelor mai bune din decembrie. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Gaziantep, echipa antrenată de Marius Șumudică, a trecut temporar pe primul loc al clasamentului din Turcia, după ce a învins cu 2-0 pe Ankaragucu, în etapa a 17-a a campionatului. Primul gol al meciului a fost înscris de Alexandru Maxim. După meciul Konyaspor – Galatasaray 4-3, clasamentul este: 1. Gaziantep – 31 puncte; 2. Besiktas – 31 puncte; 3. Alanyaspor – 30 puncte; 4. Galatasaray – 30 puncte. (News.ro)

10. O bancă din Danemarca, țara cu cea mai lungă perioadă în care dobânda de politică monetară a băncii centrale este negativă, a început să ofere credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă zero. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Erupția vulcanului Etna în timpul nopții. Antonio Parrinello/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Nicuşor Dan: Îmi doresc un nou mandat de primar al Capitalei – Cronica dimineții
OMS: Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia de Covid-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău