Banca Națională a României a majorat prognoza de inflație cu 1,4 puncte procentuale în acest an – Cronica serii

1. Banca Națională a României a majorat prognoza de inflație cu 1,4 puncte procentuale în acest an și cu 0,8 puncte procentuale pentru 2023, ca urmare a prețurilor mai mari la energie. BNR se așteaptă la o inflație de 13,9% la finele lui 2022, de 7,5% în 2023 și 2,3% în 2024. Anterior, în raportul din mai, banca centrală prognoza o inflație de 12,5% la finele lui 2022 și de 6,7% la finele anului viitor. În februarie, estimarea era de 9,6% la finele anului curent și de 3,2% la finele lui 2023. (Profit.ro)

2. Luna iulie 2022 a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria monitorizărilor meteorologice, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială. Organizația, care citează date ale Serviciului Copernicus privind schimbările climatice, explică faptul că temperatura în iulie 2022 a fost puţin mai scăzută decât în iulie 2019, însă uşor mai ridicată decât în iulie 2016. Per total, temperatura înregistrată în iulie 2022 a depăşit cu 0,4 grade Celsius temperatura înregistrată în iulie în perioada de referinţă 1991-2020. (G4Media)

3. Exporturile au crescut cu 23,9% în primul semestru al anului, la 44,782 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 28,5%, la 60,219 miliarde euro, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că în perioada următoare în coaliție vor fi discutate „două, trei variante” privind prețurile din energie, urmând ca până la 1 septembrie să fie gata actele normative. Ciolacu a criticat liberalizarea și a precizat că cel puțin pentru consumatorul casnic trebuie să se vină cu o reglementare a prețului. „Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie”, a spus liderul PSD, referitor la compensarea prețurilor în baza ordonanței de urgență adoptată în acest an, valabilă până în luna aprilie a anului viitor. (Digi24)

Din Cronica de Business: Criza energetică va trimite oricum Europa în recesiune, întrebarea este cât de rea va fi aceasta. ING se așteaptă ca economia zonei euro să scadă cu 1-3% în cazul unei încetări totale a livrărilor de gaze din Rusia. (Profit.ro)

5. Omul de afaceri Mohammad Murad i-a transmis un mesaj premierului Nicolae Ciucă în care îi solicită să intervină şi să nu se mai construiască în staţiunile din sudului litoralului ca în Mamaia, afirmând că astfel vor fi stricate şi Neptun, Olimp, Jupiter, Venus. (News.ro)

6. Șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei a declarat că va fi „imposibil” pentru Ucraina să învingă armata invadatoare a Rusiei cu nivelul actual de sprijin din partea Occidentului. Oleksi Danilov a explicat că partenerii internaționali nu au înțeles niciodată pe deplin spiritul rezistenței Ucrainei, au crezut că vor renunța rapid în fața forțelor lui Putin și nu au reușit să trimită suficient sprijin militar chiar de la începutul războiului cu Rusia. (Ziare.com)

7. Apple le-a cerut furnizorilor de componente care fac transporturi din Taiwan în China să respecte cerințele autorităților vamale chineze, care vor ca pe pachete să fie inscripționat „Taiwan, China” sau „Chinese Taipei”. Regula este în vigoare de mai mult timp, însă, a început să fie verificată mult mai strict după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. (Nikkei)

8. Interfața instrumentelor de spionaj Pegasus apare într-o prezentare a poliției israeliene din 2014. Forțele de ordine încercau să convingă guvernul de beneficiile pe care folosirea Pegasus le poate aduce – ascultarea convorbirilor, citirea mesajelor și controlarea în timp real a camerei. (Haaretz)

Din Cronica de Tehnologie: Piața jocurilor mobile din SUA a scăzut cu 9,6% YoY în prima jumătate a anului, când veniturile sunt estimate la $11.4 miliarde. Pe categorii, doar Arcade și Tabletop se află pe plus. La polul opus, categoria Racing scade cu 29%. (SensorTower)

9. Serena Williams, care va împlini 41 de ani în septembrie, a anunțat că se va retrage oficial din tenis, după ediția din acest an de la US Open. Wiliams a dominat tenisul feminin câștigând 23 de titluri de Grand Slam. (WSJ)

10. Marcel Ciolacu a declarat, întrebat dacă îşi doreşte să fie premier din primăvara anului viitor, că acest lucru nu este pe dorinţe şi dacă vor considera colegii săi că e cea mai potrivită persoană pentru această funcţie, atunci va fi prim-ministru. Liderul PSD a adăugat, chestionat dacă partidul va da şeful Executivului din luna mai a anului viitor, că protocolul coaliţiei asta prevede, iar dacă nu va fi pusă în aplicare acea rotativă, atunci singura soluţie ar fi alegerile anticipate. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Afacerile laboratoarelor de analize medicale au trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020 – Cronica serii
Știrile pozitive ale anului 2019. Aprilie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău