Comisia Europeană menţine MCV pentru România, Bulgaria ar putea scăpa – Cronica serii

1. Comisia Europeană menţine MCV pentru România, precizând că, de la ultimul raport, din noiembrie 2018, a constatat o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi, situaţie care constituie o sursă de preocupare majoră. Comisia Europeană afirmă că au existat situaţii în care Secţia specială pentru investigarea magistraţilor a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Comisia Europeană afirmă că progresele înregistrate de Bulgaria sunt suficiente pentru a considera îndeplinite angajamentele asumate în momentul aderării la UE. (News.ro)

2. Senatorii și deputații PSD au reușit să majoreze, în comisiile reunite de buget și finanțe ale Parlamentului, de la 10 la 25 miliarde de lei, sumele care pot fi contractate din Trezorerie pentru finanțarea proiectelor din Fondul de Dezvoltare și Investiții. Reprezentantul Ministerului Finanțelor a aflat la fața locului de intenția parlamentarilor PSD și a arătat că nu poate formula un punct de vedere, având în vedere că nu cunoaște care sunt în prezent disponibilitățile Trezoreriei. (Profit.ro)

3. Trei despre noul guvern: 1. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie unul monocolor (News.ro). 2. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt „serioase, bune”, dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor (News.ro). 3. Și liderul USR, Dan Barnă, a anunțat că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și ”suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Jumătate din băncile lumii nu ar face față unei înrăutățiri semnificative a economiei globale. (Bloomberg)

4. Energia produsă din resurse regenerabile va alimenta aproape o treime din Planetă în 2024. (CNN)

5. Facebook a eliminat patru noi rețele de grupuri și pagini pentru comportament neautentic. Trei rețele cu origini în Iran și una în Rusia încercau să inducă în eroare utilizatorii din America de Nord și America Latină cu privire la identitatea și activitățile pe care le desfășoară. (Facebook)

6. Unul din doi angajați români participanți la un sondaj consideră că nivelul de stres la locul de muncă actual este ridicat, iar 15,4% afirmă că este chiar nesustenabil de mare. (Profit.ro)

7. Împăratul Naruhito şi-a proclamat în mod oficial înscăunarea pe tronul Japoniei. Naruhito, în vârstă de 59 de ani, şi-a început domnia în luna mai, după abdicarea tatălui său, fostul împărat Akihito. Urcarea sa pe tron a fost abia acum oficializată, printr-o serie de ritualuri tradiţionale. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Hackerii unei unități ruse de spionaj cibernetic a derulat atacuri în 35 de țări deghizați drept hackeri iranieni. Grupul Turla, cunoscut pentru legăturile cu serviciile de spionaj rusești, a reușit să intre în posesia instrumentelor folosite de iranienii de la Oilrig și să deruleze atacuri pe baza acestora. (FT)

8. Începând de ieri, căsătoriile între persoane de același sex și avortul au fost legalizate în Irlanda. (BBC)

9. Utilizatorii dispozitivelor cu Alexa și ai difuzoarelor inteligente Google Home pot fi spionați prin intermediul unor aplicații personalizate care profită de drepturile de acces acordate. Doi cercetători au demonstrat cum o aplicație instalată pe un astfel de device stă activă în fundal și ascultă sunetele din jur fără ca utilizatorul să știe că aceasta este pornită. (ZDNet)

10. Influencerii ar urma să câștige anul acesta între $4.1 miliarde și $8.2 miliarde. Problema este că impactul acestor reclame nu poate fi măsurat eficient, motiv pentru care brandurile încep să pună sub semnul întrebării această investiție. (WSJ)

În loc de fotografia serii avem trăilerul final pentru Star Wars IX, The Rise of Skywalker:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Statele Unite a înregistrat în 2018 cel mai mare deficit comercial din istorie
Banca Mondială: România a căzut din rândul țărilor cu venituri mari – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău