PIB-ul României a crescut în trimestrul 3, în termeni reali, cu 0,4% față de trimestrul 2 al anului – Cronica serii

1. Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în trimestrul 3, în termeni reali, cu 0,4% față de trimestrul 2 al anului, arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică. Față de același trimestru din anul 2022, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 0,2% pe seria brută și cu 2,1% pe seria ajustată sezonier. (Profit.ro)

2. Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este de 7.738 de euro în 2023, ceea ce îi situează pe români cu 56% sub media europeană. De asemenea, țara noastră a coborât două locuri, până pe locul 33, potrivit unui studiu referitor la puterea de cumpărare a europenilor. Doar Bucureștiul se apropie de media europeană a puterii de cumpărare, în vreme ce Vasluiul este cel mai departe de acest indicator. (Digi24)

3. Armata şi Biserica rămân instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, statut pe care îl aveau şi în urmă cu 10 ani, fiind urmate de NATO şi UE, în timp ce Guvernul şi Parlamentul sunt pe ultimele poziţii, cu o cotă de încredere considerabil mai scăzută decât în urmă cu 10 ani, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

4. Parlamentarii liberalii l-au mandatat pe ministrul de finanțe, Marcel Boloș, să îi solicite premierului Marcel Ciolacu să demită șefii instituțiilor care au rol în a combate evaziunea fiscală. Este vorba de conducerea ANAF, a Vămilor și șeful Direcției Mari Contribuabili din ANAF. (Libertatea)

Stirea Hope.ro: Patru copii născuți surzi pot să audă, după un tratament experimental.

5. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că, în ultimii trei ani, primăria a atras fonduri nerambursabile în valoare totală de 3.857.867.111 lei, pentru diferite proiecte de dezvoltare a Bucureştiului. (G4Media)

6. Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în anul 2030 „în doi pași”, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru Radio Moldova. Primul pas ar fi fără Transnistria, regiunea separatistă controlată de Rusia, a spus șefa statului moldovean. (Adevarul)

7. În SUA, inflația a scăzut, în octombrie, la 3,2%, în ritm anual, de la 3,2% cât a fost în septembrie. (WSJ)

8. Uniunea Europeană nu va fi în măsură să livreze un milion de piese de muniţie Ucrainei până în primăvară, aşa cum s-a angajat, a anunţat marţi ministrul german al Apărării Boris Pistorius. Ucraina are nevoie de trei milioane pe an, iar UE produce în prezent 600.000-700.000 (News.ro). Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a confirmat că UE are întârziere în livrarea a 1 milion de obuze de artilerie, motivând starea proastă a industriei europene de apărare. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii au demonstrat, în premieră, cum o mare parte din cheile de criptare menite să protejeze traficul SSH pot fi compromise. Vulnerabilitatea survine când apar erori în timpul generării semnăturii, ce are loc atunci când se stabilește conexiunea între client și server. (ArsTechnica)

9. Un membru important al guvernului de extremă-dreapta al premierului Benjamin Netanyahu a spus marți că Israelul nu va mai accepta existența unei entități independente în Gaza și că ar fi mai bine ca palestinienii de acolo să plece în alte țări. (Hotnews)

10. Omul de afaceri Muhammad Murad s-a înscris în AUR, acesta participând la conferinţa de presă săptămânală a formaţiunii. Alături de el s-au mai înscris în AUR antreprenorul Sorin Constantinescu, fiica lui Corneliu Vadim Tudor, Lidia Vadim, Ilan Laufer, Sorin Ilieşiu. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul cere populației să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară – Cronica serii
Aproape patru milioane de români nu au trecut încă pe piața liberă a energiei electrice – Cronica serii