Curtea Constituțională permite amânarea alegerilor cu cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al actualului Parlament – Cronica serii

1. Pe 14 octombrie, la o lună de la începutul cursurilor pentru elevi în noul an școlar, sunt 789 de unități de învățământ în Scenariul 3 sau roșu, potrivit Ministerului Educației. Asta înseamnă de trei ori mai multe față de câte erau pe 14 septembrie. (Edupedu)

2. Curtea Constituțională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care a dat undă verde legii prin care Legislativul și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ. CCR precizează că ”alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”. Judecătorul Daniel Morar a făcut opinie separată la decizia CCR. (News.ro)

3. Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali cu 11,7% în primele opt luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Declinul este cauzat de scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital, industria bunurilor de uz curent şi în industria bunurilor intermediare. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Noile iPhone-uri vor fi disponibile la date diferite. iPhone 12 și iPhone 12 Pro vor fi livrate țărilor din primul val începând cu 23 octombrie, în vreme ce iPhone mini și iPhone 12 Pro Max vor fi disponibile din 13 noiembrie. iPhone 12 și alte câteva produse Apple vândute în această perioadă vor beneficia de 3 luni gratuite la Apple TV+ și Apple Arcade. (Apple)

4. Guvernul a notificat către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1, a anuțat ministrul Economiei. Acesta a precizat că notificarea a fost făcută conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale. (Hotnews)

5. Pelerinii care nu au buletin de Iași au primit voie de la jandarmi să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Jandarmeria Română nu a oferit un punct de vedere oficial în acest sens, însă câteva sute sau chiar mii de oameni care nu erau lăsați până acum să meargă la raclă să se închine au fost lăsați în perimetrul special amenajat. (Link)

Una din Cronica Externa: Guvernul din Belarus a amenințat cu folosirea armelor letale asupra protestatarilor care demonstrează împotriva președintelui Alexander Lukashenko, în timp ce Uniunea Europeană a agreat să-l sancționeze. (Link)

6. Facebook a decis să blocheze reclamele care încurajează în mod explicit oamenii să nu se vaccineze. Sunt incluse aici reclame care descriu vaccinurile ca fiind ineficiente sau dăunătoare. Vor mai fi acceptate reclamele care cer reglementări ale procesului de vaccinare. (CNBC)

7. Profitul Goldman Sachs pe trimestrul al treilea aproape s-a dublat, comparativ cu Q3 2019, în condițiile în care economia americană a fost afectată de recesiune și pandemie. Banca a raportat un profit de $3,62 miliarde și venituri de $10,78 miliarde. Rezultatul a fost mult peste așteptările analiștilor, care estimaseră un profit de $1,94 miliarde. Anul trecut, în trimestrul trei, Goldman a raportat un profit de $1,88 miliarde. (WSJ)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului. Sistemul va putea fi accesat de oricine de pe mobil şi chiar inserat în programele TV, după meteo, şi va fi singura prognoză oficială din România. (News.ro)

8. Sprijinul în favoarea independenţei Scoţiei de Marea Britanie a ajuns la nivelul record de 58%, conform unui sondaj Ipsos MORI dat publicităţii azi. În cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei. La referendumul din 2014, scoţienii au decis, cu un scor de 55%-45%, să rămână sub coroana britanică. (G4Media)

9. Audiența cumulată a canalelor de știri CNN, Fox News Channel și MSNBC, în SUA, săptămâna trecută, a fost puțin sub 10 milioane de spectatori, cu 72% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Săptămâna trecută a fost dezbarea dintre Kamala Harris și Mike Pence. (AP)

10. Netflix nu mai oferă perioada de testare de 30 de zile în niciuna din țările în care este disponibil, după ce a început să elimine această facilitate în martie 2019. Ca și la Disney+, cei interesați trebuie să plătească direct prima lună de abonament. (The Streamable)

Una din Cronica Sportiva: Astăzi, reprezentativa României va juca, de la ora 21.45, la Ploiești, un nou meci din grupa 1 a Ligii B din Liga Națiunilor la fotbal, împotriva Austriei. În celălalt meci, Norvegia va întâlni Irlanda de Nord. Clasamentul grupei, după trei runde, este: 1-2. Austria și Norvegia – cu câte 6 puncte fiecare; 3. România – 4 puncte; 4. Irlanda de Nord – 1 punct.

Fotografia serii vine de la protestul organizat de cei care doreau să ajungă să se închine la racla unde sunt depuse moaștele Sf Parascheva, în Iași. Inquam Photos / Liviu Chirică:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Guvernul trebuie să împrumute anul acesta 72 miliarde lei
Ministrul Finanțelor: „În niciun caz Guvernul nu va crește taxe în acest an” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău