Deficitul bugetar a fost de 17,04 miliarde lei în primele două luni – Cronica dimineții

1. Guvernul a cheltuit în primele două luni cu 17,04 miliarde de lei (1,07% din PIB) mai mult decât veniturile strânse la buget, potrivit datelor anunțate de Ministerul Finanțelor. Decalajul dintre cheltuieli și venituri, reprezentând deficitul bugetar, s-a situat la 9,5 miliarde de lei (0,67% din PIB) în primele două luni ale anului trecut. Veniturile au crescut cu cu 8,3%, în timp ce cheltuielile urcă cu 17% (comparativ cu 14,3% în ianuarie). TVA, una dintre cele mai importante surse de venituri ale bugetului, este pe plus cu 1,9% la două luni, similar cu luna ianuarie. (Profit.ro)

2. Creșterea medie a economiei globale va scădea la 2,2% pe an, ceea ce reprezintă minimul ultimilor trei decenii, până în 2030, marcând un „deceniu pierdut” pentru economia mondială, dacă guvernele nu adoptă inițiative ambițioase pentru a stimula oferta de muncă, productivitatea și investițiile, potrivit Băncii Mondiale. (Reuters)

3. Într-o notă către clienții săi, Goldman Sachs, cea mai mare bancă americană de investiții, indică o perspectivă pozitivă pentru România pe termen scurt, dar avertizează că riscuri rămân pe termen mediu. Deficitul de cont curent și presiunile inflaționiste sunt indicate ca probleme care pot amenința economia românească. (Profit.ro)

4. Liderul PMP Eugen Tomac a declarat, luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News că anul acesta nu vom intra în Schengen şi că el crede că Austria a jucat o cu toată altă carte în relaţia cu România, atunci când a blocat accesul nostru în spaţiul Schengen şi nu e vorba nici de migranţi. Problema este dacă preşedintele sau premierul ne vor spune vreodată ce a vrut Austria de la România. Tomac crede că din momentul în care am acceptat să se discute distinct despre aderarea Croaţia, am semnat singuri această separare şi eşecul aderării. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft susține că GPT-4 arată semne de inteligența artificială generală, adică este cel puțin la același nivel cu omul în ceea ce privește realizarea anumitor sarcini. Experții companiei spun că GPT-4 este prolific în special la sarcini din domenii precum matematică, programare, medicină, drept și psihologie. Nu toată lumea este, însă, convinsă de afirmațiile experților Microsoft, mulți arătând cu degetul spre numeroasele probleme ale acestuia. (Vice)

5. Ministerul Finanțelor a republicat proiectul Hotărârii de Guvern pentru plafonarea preţurilor la RCA, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a modificat proiectul de act normativ care prevede înghețarea timp de șase luni a costului cu polițele auto obligatorii. Principala modificare: tarifele luate în calcul sunt cele de la finalul lunii februarie 2023. (Digi24)

6. Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, susține că George Simion a avut o întâlnire, în urma cu 12 ani, cu un șef al FSB, serviciul de informații rusesc. Fostul ministru moldovean susține că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. Departamentul de comunicare al AUR a negat acuzațiile aduse la adresa lui Simion. (Adevarul)

7. Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice (Mbt), alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate, a anunțat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov. (Hotnews)

8. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a suspendat planul controversat de revizuire judiciară care a divizat țara, după ce protestele și grevele antiguvernamentale au zguduit Israelul. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: România întâlnește marți naționala Belarusului, pe Arena Națională, în etapa a doua a preliminariilor Campionatului European. Confruntarea va fi de la ora 21:45, în direct pe Prima TV.

9. Scoția ar putea deveni prima țară vest europeană cu un premier musulman, după ce partidul pro independența Scottish National Party l-a ales pe Humza Yousaf, 37 de ani, actualul ministru al Sănătății, drept liderul care să o înlocuiască pe Nicola Sturgeon, care și-a anunțat retragerea în urmă cu o lună. (NYTimes)

10. Indignarea globală faţă de invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut nu a făcut decât să expună „standardele duble” ale Occidentului faţă de încălcările drepturilor omului în întreaga lume, a declarat marţi Amnesty International. În raportul său mondial anual pentru 2022, organizația a subliniat ceea ce a descris ca fiind tăcerea Occidentului în ceea ce priveşte situaţia drepturilor din Arabia Saudită, represiunea din Egipt şi tratamentul aplicat de Israel palestinienilor. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un soldat ucrainean îngrijește o pisică în Bahmut, locul celor mai dure confruntări, din ultimele luni, între armata ucraineană și cea rusă. Aris Messinis/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanţelor Publice: Efortul financiar pentru creşterea alocaţiilor și pensiilor este de 4,6 miliarde lei – Cronica dimineții
Ministrul Sănătății: Nici la Cluj şi nici la Bucureşti nu mai sunt locuri pentru cea de a doua etapă a vaccinării anti-COVID – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău