Din 2010 până în 2020, România a pierdut 25% din exploataţiile agricole – Cronica serii

1. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat la finalul summitului extraordinar al alianţei consacrat conflictului din Ucraina, că liderii NATO au fost de acord să pună la dispoziţie sprijin suplimentar Ucrainei şi că au fost aprobate patru noi grupuri de luptă inclusiv în România. (News.ro)

2. Virgil Popescu a infirmat existenţa unei probleme cu privire la rezervele şi aprovizionarea cu carburanţi, la nivel naţional, după apariţia unor informaţii în mass-media în acest sens. „România deţine toate resursele necesare pentru a asigura consumul atât pentru populaţie, cât şi pentru economie”. (G4Media)

3. În anul 2020, în România existau 2,887 milioane de exploataţii agricole care utilizau 12,8 milioane de hectare de teren agricol, arată rezultatele provizorii ale Recensământului General Agricol runda 2020. Acestea arată că, în decurs de 10 ani, numărul exploataţiilor agricole a scăzut cu 972.000, respectiv cu 25,2%, iar suprafaţa agricolă utilizată a scăzut cu 543.000 ha, respectiv cu 4,1%. (News.ro)

4. Rata șomajului la nivel național a fost de 2,67% la finalul lunii februarie, mai mică decât cea din luna anterioară cu 0,01 puncte procentuale și mai redusă cu 0,69 puncte procentuale decât cea din luna februarie a anului 2021, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Vânzările caselor noi au scăzut, neașteptat în SUA, luna trecută. Scăderea a fost de 2% comparativ cu ianuarie și de 6% în ritm anual. Prețul caselor noi a depășit însă $500.000, ca medie, pentru prima oară. (Forbes)

5. Ucraina are nevoie de o ”asistenţă miliatră nelimitată”, având în vedere că Rusia ”îşi foloseşte întregul arsenal” în războiul din această ţară, a cerut joi, într-o înregistrare video adresată summituui NATO, în curs la Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski îndeamnă NATO, în această înregistrare, să furnizeze Ucrainei ”1% din toate avioanele voastre, 1% din toate tancurile voastre”. (News.ro)

6. Ucraina ar fi reușit să lovească cu cel puțin o rachetă balistică o mare navă de desant a forțelor rusești în portul din Berdyansk, oraș capturat de ruși. Lângă nava de desant, alte două mari nave rusești au fost lovite și au părăsit imediat portul. (Hotnews)

7. SUA au impus joi noi sancțiuni împotriva Rusiei, luând în vizor zeci de companii de apărare rusești, sute de membri ai parlamentului și pe șeful executiv al celei mai mari bănci din stat, în contextul în care Washington vrea să pună tot mai multă presiune pe Moscova, din cauza invaziei din Ucraina. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Americanii care au fost anul trecut victime ale atacurilor cibernetice au pierdut, în total, peste $6.9 miliarde. În 2020, această valoare era de $4.2 miliarde. Phishing-ul, neplata/nelivrarea și furtul datelor au fost cele mai frecvente infracțiuni. (Cnet)

8. Belénessy Csaba, fost director al MTI și acum consilier de dezvoltare editorială a companiei Mediaworks Hungary Zrt care editează ziarele pro-guvernamentale, lansează o teorie deplasată în contextul războiului din Ucraina. Într-o postare pe Facebook, Belénessy Csaba vorbește de o posibilă anexare „pe cale pașnică” a Transcarpatiei, regiune din Ucraina care până în 1918 făcea parte din Ungaria. (Hotnews)

9. Papa Francisc a criticat creşterea cheltuielilor pentru apărare ale statelor occidentale în urma invaziei ruse în Ucraina, calificând-o drept o ”nebunie” şi a spus că trebuie găsită o nouă cale de echilibrare a puterii mondiale. ”Mi-a fost ruşine când am citit că un grup de state s-a angajat să cheltuiască două procente din PIB pentru achiziţionarea de armament ca răspuns la ce se întâmplă în prezent. O nebunie.” (News.ro)

10. Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, la opt ani și șase luni de închisoare, iar Cristian Boureanu, la patru ani și trei luni de închisoare, în dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București – Constanța. Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
România a avut, in ianuarie, cea mai mare rată a inflației din UE – Cronica serii
Secretarul general al NATO la Bucureşti: Ne aflăm în ”cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău