După exact 1 an de pandemie, România coboară pe locul 129 în lume, în urma Congo și Afganistan, la sprijinul direct acordat de stat economiei – Cronica dimineții

1. România coboară într-un top al țărilor realizat pe baza sprijinului direct acordat de guverne economiei prin măsuri fiscale. Potrivit datelor valabile la 17 martie, exact la un an de la instaurarea stării de urgență anul trecut, România se află pe locul 129 în lume, după Congo (127) și Afganistan (128). Pentru comparație, Ungaria este pe locul 22, cu un sprijin acordat economiei, calculat ca procentaj din PIB, de patru ori mai ridicat decât cel al României, iar Polonia este pe locul 33, relevă datele FMI. (Profit.ro)

2. Până în 5 mai numărul persoanelor de peste 65 de ani vaccinate cu cel puțin o doză este 960.847. Ceea ce înseamnă un procent de 26,2% din totalul persoanelor de peste 65 de ani, potrivit anunțului făcut de Valetin Gheorghiță și datelor Institutului Național de Statistică (INS). În ce privește populația de peste 60 de ani, lucrurile stau și mai prost. La începutul lunii mai erau vaccinați cu ambele doze doar 17,18% din totalul populației de această vârstă, potrivit datelor oferite de site-ul guvernului. Numărul celor care au făcut doar prima doză era de 417.472, adică 8,4%. Astfel, până la începutul acestei luni, se vaccinaseră cu una sau două doze 1.269.568 de persoane (25,17%) la categoria de vârstă de peste 60 de ani. (EuropaLibera)

3. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat miercuri, că în cadrul şedinţei de Guvern au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada A7 Ploieşti – Buzău, precizând că aceasta va fi finanţată din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Drulă a menţionat că şi alte sectoare din această autostradă sunt într-un stadiu similar. “Următoarele sectoare Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani din această autostradă sunt într-un stadiu similar, este vorba de un decalaj de câteva luni.” (News.ro)

O știre din Cronica de Turism: Franța va permite accesul în țară pentru turiștii români începând din 9 iunie, în anumite condiții: deținerea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ. De la aceeași dată vor fi relaxate și unele restricții din țară, însă carantina de noapte nu va fi eliminată. (Airlines Travel)

4. Deși premierul Florin Cîțu declarase la începutul acestui an că România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028, Guvernul a decis acum să nu mai transmită Comisiei Europene nici măcar acest interval de aderare, arătând doar că își menține angajamentul, cu argumentul că prioritatea este combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

5. Producţia de grâu din acest an se anunţă a fi una ”foarte bună”, după cum arată în prezent această cultură, preţurile fiind însă foarte mari pentru noua recoltă, susţine preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu. „Cultura grâului arată foarte bine, la fel şi rapiţa, şi orzul. Dacă mai vin două ploi o să facem o recoltă foarte bună la grâu şi la rapiţă şi la orz, dar interesant este că preţurile din noua recolta sunt foarte mari, chiar dacă se preconizează a fi o recoltă foarte bună. Asta înseamnă un reviriment pentru agricultori, întrucât anul trecut au avut pierderi mari din cauza secetei”, a declarat Aurel Popescu. (Economica)

6. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, speră să se ajungă în curând la un acord cu USR PLUS pe tema bugetului Capitalei, el precizând că urmează să se facă o nouă analiză după ce fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat, miercuri, „noi date tehnice”. Nicușor Dan a precizat că a avut miercuri seara noi discuții pentru a ajunge la o înțelegere pe bugetul Capitalei. Dialogul online – pe care edilul îl caracterizează drept „echilibrat” – a fost cu reprezentanții USR PLUS, PNL și PMP din București. Discuțiile vor continua joi seară. (Digi24)

7. Canada devine una din primele țări din lume care aprobă utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 12 și 15 ani. (Bloomberg)

8. Statele Unite susțin cererea Indiei și Africii de Sud, depusă la Organizația Mondială a Comerțului, de a suspenda brevetele pentru vaccinurile împotriva Covid-19 pe perioada pandemiei. “Vremuri excepționale necesită măsuri excepționale”, a declarat reprezentanța SUA. Dacă va fi aprobată, măsură ar permite creșterea producției de vaccinuri în țările mai puțin bogate și scăderea costului per doza. Producătorii de vaccinuri se opun acestei măsuri. (BBC)

O știre din Cronica Sportivă: Aseară, în a doua semifinală a Ligii Campionilor, meciul retur dintre Chelsea și Real Madrid s-a încheiat în favoarea gazdelor, scor 2-0, care au marcat prin Werner și Mount. În tur, scorul fusese 1-1. Astfel, s-a stabilit finala Ligii Campionilor, care se va disputa între Manchester City și Chelsea, pe 29 mai, la Istanbul. (Video)

9. Serbia urmează să plătească 25 de euro atât fiecăruia dintre cetăţenii sârbi vaccinaţi împotriva Covid-19, cât şi celor care se vaccinează până la sfârşitul lui mai, a anunţat miercuri preşedintele Aleksandăr Vucici. O astfel de decizie, la nivelul unui guvern, pare să fie prima de acest fel în lume. Vucici a mai anunţat că angajaţii sectorului public care nu au fost vaccinaţi nu vor mai putea primi indemnizaţii pe timpul concediului de sănătate, dacă s-au îmbolnăvit de covid-19. (News.ro)

10. Catedrala Mântuirii Neamului deține cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 m și o înălțime de 17,1 m, confirmă Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), potrivit agenției de presă a Patriarhiei. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Deficitul bugetar în iulie a fost de numai 164 milioane de lei – Cronica dimineții
Donald Trump: “Avem o relație foarte bună cu România, mai bună ca oricând” – Cronica dimineții
Un comentariu
  • Cristina
    mai 6,2021 la 2021-05-06T07:29:08+03:000000000831202105

    Buna dimineara! S-a modificat ceva in cronica pe email de cateva zile. Este foarte greu de citit, scrie mult mai mic. Am renuntat sa o mai citesc.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău