Franţa estimează că este încă prematură ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria – Cronica dimineții

1. Comisia Europeană va evalua România pe procedura de deficit excesiv în aprilie şi la începutul lui mai şi trebuie să fie evaluată pozitiv, nu are voie să nu performeze în această privinţă, a declarat, luni seara, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare. (G4Media)

2. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan afirmă că, în urma discuţiei avute sâmbătă seară de Ministerul Sănătăţii cu managerii unor spitale şi cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a ajuns la concluzia că se va recomanda amânarea intervenţiilor chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, în perioada următoare, pentru ca mai multe paturi ATI să poată fi alocate terapiei COVID. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Compania aeriană low-cost Blue Air a înregistrat anul trecut o ”pierdere de pandemie” de peste €60 milioane, în condițiile în care în 2019 a avut un profit de €11 milioane. (Profit.ro)

3. Franţa estimează că este încă prematură ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria, relevă un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez pe tema situaţiei statului de drept în Uniunea Europeană. ”Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţinut, dat fiind că obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se arată în document. Raportul aminteşte că MCV a fost conceput ca un mecanism provizoriu, care ar fi urmat să expire odată ce cele şase criterii de referinţă pentru Bulgaria şi cele patru criterii de referinţă pentru România ar fi fost îndeplinite într-o manieră satisfăcătoare. (News.ro)

4. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, susţine că, începând din august, românii vor avea documente de identitate electronice, ale căror dimensiuni vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Potrivit ministrului, statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic, asumându-şi costurile acestui instrument. (News.ro)

5. Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe jocurile de noroc, reiese din datele comunicate de Ministerul Finanțelor Publice. Suma reprezintă – doar ca accize, fără TVA – 5,2% din totalul încasărilor bugetare din 2020, procent în creștere față de anii anterior, când ponderea acestor taxe scăzuse la 4,2% în 2018. Creșterea ponderii a fost generată, în mare măsură, de majorarea accizelor la țigarete. De altfel, acestea dețin cea mai însemnată pondere în ”taxele de viciu”, de peste 80%. (Cursdeguvernare)

Una din Cronica Externă: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care îi permite să candideze pentru încă două mandate prezidențiale, ceea ce deschide calea pentru o potenţială rămânere a sa la Kremlin până în 2036. (Hotnews)

6. În ritmul actual al vaccinării, numărul de luni necesare pentru a vaccina 75% din populație este:
3 luni pentru SUA
4 luni pentru Chile
5 luni pentru Marea Britanie
10 luni pentru Canada
10 luni pentru Brazilia
12 luni pentru Uniunea Europeană
13 luni pentru China
1,8 ani pentru întreaga planetă
1,9 ani pentru Rusia
Peste 10 ani pentru Africa de Sud (Bloomberg)

7. Pentru a șasea luna consecutivă, procentul americanilor care au credite de tipul subprime, pentru cumpărarea unui autoturism, și au întârzieri la plata ratei mai mari de 60 de zile, a crescut, ajungând în februarie la 10,9%. Este cel mai mare procent înregistrat din ianuarie 2019. (WSJ)

8. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat că dacă va fi reales pe 6 mai, când au loc alegeri, va înființa o comisie care să analizeze impactul economic, medical și asupra criminalității al legalizării consumului recreațional de marijuana. Khan a declarat că există suficientă susținere în rândul populației, peste 50% dintre britanici si doua treimi dintre londonezi, pentru legalizarea consumului recreațional de cannabis.  (TheGuardian)

9. Coreea de Nord a devenit prima țară din lume care anunță că nu ca va participa la Jocurile Olimpice de vară, ce vor avea loc în iulie, la Tokyo. Oficialii nord coreeni au invocat pandemia drept motiv pentru neparticipare. (WSJ)

Una din Cronica Sportiva: În această seară, se vor desfășura primele două meciuri tur din sferturile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal: Manchester City – Borussia Dortmund și Real Madrid – Liverpool. Ambele meciuri vor începe la ora 22.00, iar returul se va juca miercuri, 14 aprilie.

10. Procesul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu era acuzat de cumpărare de influenţă pentru numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării a încetat, pentru că fapta s-a prescris, conform deciziei luate luni de Tribunalul Bucureşti. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un angajat al Balneario Olímpico Pantitlán spa, din Mexico City, dezinfectează în timp ce vizitatorii se bucură de Paștele catolic. Gerardo Vieyra/NurPhoto/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul britanic a cerut o nouă amânare a Brexitului – Cronica dimineții
Hackerii au avut acces timp de un an în rețeaua NASA – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău