Grecia a intrat în lista roșie de risc epidemiologic – Cronica serii

1. Prim-ministrul Florin Cîțu a scris pe Facebook că se așteaptă ca fiecare ministru să prezinte public execuția bugetară, în următoarele zile. Șeful guvernului a mai spus că acesta reprezintă un „indicator esențial” pentru evaluarea profesionalismului miniștrilor. (Digi24)

2. Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 388 miliarde lei, în perioada 2016-2020, cu 37,5% mai mult comparativ cu soldul creditului neguvernamental de la sfârșitul anului trecut, care s-a cifrat la 282 miliarde lei. (Profit.ro)

3. Grecia a intrat în lista roșie de risc epidemiologic, astfel că doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală sunt scutite de carantină la sosirea în România, începând de duminică, 1 august. (G4Media)

4. Avaria înregistrată la reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă, apărută într-un moment în care România înregistra consumuri record la nivel de vară ca urmare a caniculei, a făcut ca prețurile spot pentru energia pentru ziua următoare, vineri, să bată toate recordurile istorice. Astfel, a fost înregistrat cel mai mare preț orar din istorie, de 885 lei/MWh, pentru energia cu livrare vineri, în intervalul orar 20-21. Precedentul record era de 801 lei/MWh. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Cea mai puternică turbină de maree din lume a început să contribuie cu energie la rețeaua Marii Britanii. Cântărind 680 de tone și având o lungime de 74 de metri, turbina ancorată în apele de lângă Orkney (un arhipelag în nord-estul Costei Scoției) pentru următorii 15 ani are capacitatea de a genera necesarul de energie pentru 2.000 de locuințe. (CNBC)

5. Poliţiştii de la Investigaţii Criminale din Iaşi au deschis un dosar penal după ce medici de la Direcţia de Sănătate Publică au sesizat că mai mulţi cetăţeni români care s-au întors din Marea Britanie au prezentat documente conform cărora au avut şi s-au vindecat de COVID-19, toţi în perioada 15-30 mai, suspectând astfel că actele sunt falsificate. De altfel, în urma unei acţiuni desfăşurate pe Aeroportul Iaşi, din 44 de pasageri sosiţi de la Luton, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal vizează, în prezent,16 persoane. (News.ro)

6. Vaccinarea împotriva COVID-19 devine obligatorie pentru angajații Google și Facebook care vor lucra de la birou. În lumina noilor creșteri a numărului de infectări, Google amână revenirea angajaților la birouri pentru 18 octombrie. (Profit.ro)

7. Toți călătorii care sosesc în Germania începând cu acest weekend trebuie să prezinte dovada vaccinării anti-Covid, a recuperării după boală sau un test negativ la boală, conform guvernului german. (G4Media)

8. Israelul a deschis o investigație în cazul malware-ului Pegasus, al NSO Group. Oficialii guvernului au făcut verificări la sediul companiei, care susține, încă, faptul că lista cu politicienii și jurnaliștii atacați nu este reală. (Technology Review)

Din Cronica de Business: Facebook a înregistrat pe trimestrul 2, rezultate peste așteptările analiștilor. Veniturile au urcat la $28,58 miliarde, cu 56% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce profitul a fost de $10,4 miliarde. Prețul reclamelor a crescut cu 47% YoY. (ZDNet)

9. Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare din lume, a anunțat că va mări și mai mult prețurile. „Inflația a fost practic absentă timp de mai mulți ani și apoi a luat-o subit în sus. Ne-a afectat direct”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă CEO-ul Nestlé, Mark Schneider, precizând însă că este de părere că inflația va fi tranzitorie. Schneider a anunțat că Nestlé va mări prețurile cu 2% pentru a acoperi creșterea de 4% a costurilor companiei. Compania majorase prețurile cu 1,3% și în prima jumătate a anului. (Hotnews)

10. PS5 a devenit consola de gaming Sony care se vinde cel mai bine, depășind PS4. În luna mai, au fost vândute 10 milioane de exemplare, peste cele 7,8 milioane vândute în aprilie. Asta în condițiile în care producătorul japonez se confruntă, în continuare, cu probleme de stocuri. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Kovesi va analiza intrarea în politică în cazul în care nu va deveni procuror-șef european
Ministrul Transporturilor: Autostrada „Unirii” Tg. Mureș – Iași ar putea fi terminată în 2026-2027 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău