În România se taie ilegal, ȋntr-un an, 20 milioane de metri cubi de lemn – Cronica serii

Cronica Special: La 30 de ani de la Revoluție, Cronică trece în revistă cele mai importante evenimente din fiecare an. (1990)

1. Peste 50.000 de români au votat până la ora 18:00 în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, la secţiile de vot din străinătate. Numărul acestora este cu peste 7.000 mai mare decât la primul tur. (News.ro)

2. În România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale, diferența provenind din tăierile ilegale, în mare parte din pădurile proprietate privată. Anunțul a fost făcut de către ministrul Mediului, Costel Alexe, demnitarul adăugând că cifrele sunt șocante. (News.ro)

3. Amnesty International spune că sistemele de urmărire a utilizatorilor folosite de Google și Facebook sunt incompatibile cu dreptul la intimitate și reprezintă un pericol la adresa drepturilor omului. (Amnesty International)

Una din Cronica de Business: Dezvoltatorul de software pentru automatizare a proceselor cu ajutorul roboților Automation Anywhere a atras investiții în valoare de $290 milioane, la o evaluare de $6,8 miliarde. (Venture Beat)

4. Premierul Ludovic Orban a anunţat că firmele care construiesc magistrala 5 de metrou Drumul Taberei şi-au luat ca angajament să finalizeze lucrarea „aproximativ în luna iunie” a anului viitor. (News.ro)

5. Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, ar putea părăsi grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE), dacă acesta continuă ”să devieze la stânga”, a ameninţat azi liderul formaţiunii, premierul Viktor Orban. (News.ro)

6. Producția ridicată de energie eoliană, de peste 2.500 MW, a făcut ca vineri în România să fie înregistrat de departe cel mai redus preț spot al energiei din Europa, de 36,19 euro/MWh. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Elon Musk a prezentat primul pickup electric Tesla. Cybertruck promite o autonomie de până la 500 mile (aproximativ 800 km) și este rezistent la lovituri puternice și gloanțe. Prețurile pornesc de la $39,900. (The Verge)

7. Spațiul va deveni un teatru de operațiuni pentru NATO, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg, care mai spus că, deși nu vor fi montate sisteme militare, interesele civile și militare trebuie protejate de inamicii care ar putea încerca să bruieze sateliții. (The Guardian)

Una din Cronica de Divertisment: Premiera săptămânii în cinematografele din România este animația “Frozen II” (“Regatul de Gheață II”). Animația de aventură se adresează întregii familii și poate fi urmărită într-o largă varietate de formate: 3D și IMAX, respectiv subtitrat și dublat. Primul film al seriei a generat venituri globale de $1,3 miliarde la box-office, iar la vremea respectivă a devenit animația cu cel mai mare succes comercial. (Trailer)

8. Datele personale a 1,2 miliarde de persoane au fost descoperite pe un singur server. Este una dintre cele mai mari scurgeri de date de la o singură organizație, din istorie. (Wired)

9. Coldplay și-a lansat astăzi ultimul album, Everyday Life. Trupa a anunțat că nu va exista un turneu de promovare până când nu va găsi o soluție astfel încât concertele să aibă un efect pozitiv asupra mediului. (BBC)

10. Naționala de fotbal a României va evolua, în deplasare, cu Islanda, în play-off-ul Ligii Naţiunilor. Dacă vor câştiga acestă întâlnire, tricolorii vor întâlni, tot în deplasare, învingătoarea dintre Bulgaria şi Ungaria, pentru un loc la Euro-2020. (News.ro)

Fotografia serii – Fosta şefă DNA, în prezent procuror general european, Laura Codruţa Kovesi, a votat azi la Helsinki, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Transporturilor: Pe Autostrada Soarelui nu va exista niciun blocaj cauzat de lucrări de întreținere din 15 iunie – Cronica serii
Cronica serii – Băncile cer Parlamentului să respingă ordonanță care stabilește „taxa pe lăcomie”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău