Industria americană de șist a avertizat că nu poate salva Europa prin aprovizionarea suplimentară cu petrol și gaze, în această iarnă – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, în primele şapte luni faţă de perioada similară din 2021, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 27,5%, respectiv cu 27,3%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

2. Germania este în discuții avansate pentru a naționaliza Uniper și alți doi importatori mari de gaze pentru a evita colapsul pieței sale de energie, potrivit mai multor surse. Fără gazul din Rusia, gigantul energetic german Uniper trebuie să caute surse alternative pentru aprovizionare ceea ce-i generează pierderi de până la 100 de milioane de euro pe zi, potrivit CEO-ului său. (Bloomberg)

3. Înmatriculările de autoturisme din Europa au înregistrat în luna august o creștere mică, dar extrem de importantă, care oprește, cel puțin pentru moment, scăderea prelungită a pieței, cauzată în mare parte de criza de semiconductori. Rezultatele arată și o schimbare surprinzătoare de situație în interiorul grupului Renault, unde Dacia a devenit cea mai vândută marcă. (Profit.ro)

4. Inflația în România ar fi fost mai mare, dacă nu exista schema de plafonare a prețului la energie, pentru că sursa inflației este energia. Pe de altă parte, problema prețului la energie vine din faptul că nu există destulă ofertă și de aceea, producătorii ar trebui încurajați să găsească mai multe soluții cu care să vină în întâmpinarea cererii. Ideea de a le lua tot profitul (suprataxarea) nu merge în acest sens, a declarat Cristian Popa, analist economic și membru în Consiliul de Administrație al BNR. Expertul crede că este posibil ca Banca Centrală să mai crească pe viitor dobânda de referință, dar în același timp, va continua să susțină cursul leului. (Digi24)

5. Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI) de gaze de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ceea ce înseamnă că va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor. Și Premier Energy, care, începând din luna iunie nu mai era furnizor de ultimă instanță, a fost redesemnat FUI. (Profit.ro)

6. Industria americană de șist a avertizat că nu poate salva Europa prin aprovizionarea suplimentară cu petrol și gaze, în această iarnă, pe fondul temerilor că o scădere a exporturilor rusești va trimite prețurile țițeiului la peste $100 pe baril. La finalul anului intră în vigoare embargoul UE asupra vânzărilor de petrol rusesc. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat săptămâna aceasta că embargoul „ar putea provoca o creștere a prețului petrolului”. Directorii companiilor americane care extrag gaz și petrol de sist spun că nu vor putea să-și intensifice aprovizionarea suficient de repede pentru a preveni penuria de iarnă. (FT)

7. Președintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh a declarat că sprijină construcția unor conducte de petrol și gaze din Rusia către China care să traverseze teritoriul Mongoliei. (Reuters)

8. FedEx a anunțat că veniturile trimestriale au scăzut sub așteptări și că va închide birouri și parchează mai multe avioane pentru a compensa scăderea volumului de colete. Acțiunile FedEx au scăzut cu până la 19% după anunț. CEO-ul Raj Subramaniam, care a preluat conducerea în iunie, a declarat că trebuie să ia măsuri pentru a reduce costurile, inclusiv înghețarea angajărilor, închiderea a 90 de locații FedEx Office, parcarea unor avioane cargo, reducerea operațiunilor terestre de duminică și închiderea a cinci birouri corporative. Încă nu a exista un anunț referitor la reducerea numărului de angajați. (WSJ)

9. Banca Centrală a Argentinei a crescut dobânda de referință cu 5,5%, până la 75%. Decizia vine după ce inflația pe luna august a ajuns la 79%, în ritm anual. (Bloomberg)

10. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a apelat la peste 150 de procurori federali din întreaga țară pentru a susține eforturile forțelor de ordine de a combate creșterea criminalității legate de utilizarea criptomonedelor. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Prețul materiilor prime a înregistrat cea mai mai mare creștere săptămânală din 1974 – Cronica de Business
Electrica, profit în creștere cu 87,5% anul trecut – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău