Inflația anuală în Turcia a ajuns la 70% – Cronica de Business

Dolarul american a atins, ieri, cea mai ridicată poziție în raport cu un coș de alte valute, din ultimii 20 de ani. (Link)

1. Bursa americană a închis sesiunea în scădere puternică. Indicele Dow Jones a scăzut cu 3%, după ce, cu o zi înainte, închisese cu cea mai mare creștere din 2020 până în prezent. Scăderea Dow Jones este cea mai mare, la nivelul unei zile, din acest an. Nasdaq a scăzut cu 5%, cea mai mare scădere, la nivelul unei zile, din iunie 2020, iar S&P 500 cu 3,6%. (WSJ)

2. Bursele din Asia au scăzut vineri dimineața la cel mai scăzut nivel din ultimele șapte săptămâni. Investitorii evită activele mai riscante din cauza temerilor că ratele dobânzilor mai mari din SUA și consolidarea politicii de zero COVID din China ar putea afecta puternic creșterea. (Reuters)

3. Productivitatea angajaților americani a scăzut cu 7,5% în primul trimestru. Este cea mai rapidă scădere din 1947 până în prezent. În același timp, costurile cu forța de muncă, măsurate în raport cu productivitatea, au crescut cu 11,6%, ducând creșterea din ultimele patru trimestre la 7,2%. Este cea mai rapidă creștere din aproximativ 40 de ani. (CNBC)

4. Guvernul Germaniei vrea să atragă producătorii de semiconductori cu un ajutor de stat de 14 miliarde de euro, a anunțat joi ministrul Economiei Robert Habeck, care a adăugat că lipsa semiconductorilor utilizaţi în orice, de la smartphone-uri până la maşini, este o problemă mare. (News.ro)

Din Cronica diminetii: Statul român nu a plătit încă nici 30% din sumele pe care trebuia să le dea furnizorilor de energie, ca urmare a aplicării măsurilor pentru reducerea impactului scumpirii energiei asupra consumatorului final, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. (Adevarul)

5. Comenzile pentru fabricile germane au scăzut mai mult decât se anticipă, după invazia Rusiei a Ucrainei. Cererea a scăzut cu 4,7% în martie față de lună precedentă, ca urmare a scăderii comenzilor la scară largă. Conform unui sondaj realizat de Bloomberg, estimarea medie a fost pentru o scădere de 1,1%. (Bloomberg)

6. Dacia a reușit să rămână singura marcă de volum de pe piața din Franța care a înregistrat creștere în aprilie, pe o piață care a raportat numai 136.208 autovehicule înmatriculate, cu 24,6% mai puține față de perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

7. Inflația anuală în Turcia a ajuns la 70%. Luna trecută, prețurile au crescut cu 7,25%. Inflația anuală a energiei a urcat la 118,2%, de la 102,9% în martie, în timp ce prețurile alimentelor, care reprezintă aproximativ un sfert din coșul de consum, au crescut cu 89%, în ritm anual. (Bloomberg)

8. Gigantul petrolier Shell a raportat un profit de $9,1 miliarde pentru primele 3 luni ale acestui an. Este cel mai mare profit înregistrat de companie, la nivelul unui trimestru, din 2008 până în prezent. În aceeași perioadă a anului trecut, Shell a raportat un profit de $3,2 miliarde, în timp ce profitul pe ultimul trimestru din 2021 a fost de $6,4 miliarde. (CNBC)

Din Cronica serii: Elon Musk a declarat că a asigurat $7 miliarde pentru finanțarea achiziției Twitter. Banii vin de la investitori notorii, inclusiv Sequoia Capital și fondatorul Oracle, Larry Ellison. (WSJ)

9. Stellantis a anunțat rezultatele financiare pentru primul trimestru din acest an, confirmând previziunile de la începutul anului. Compania a înregistrat creșteri în privința cifrei de afaceri, ieșind din tiparele industriei, pe fondul unei scăderi a vânzărilor. Stellantis a vândut 1,3 milioane de autovehicule în primul trimestru al acestui an și a depășit Volkswagen Group. (Profit.ro)

10. Elon Musk va îndeplini, cel mai probabil, fucția de CEO Twitter pentru o perioadă limitată de timp, după ce va prelua compania. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul vinde titlurile de stat în lei cu dobânzi anuale de 4,75% şi respectiv 5,50% – Cronica de Business
Twitter și Zoom vor plăti TVA în Indonezia – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău