Iohannis: Din 8 februarie se vor deschide majoritatea școlilor – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare. (News.ro)

2. Numărul deceselor înregistrate în luna noiembrie 2020 a fost de 34.769 (18.716 bărbaţi şi 16.053 femei), cu 7.278 decese (3.923 bărbaţi şi 3.355 femei) mai multe decât în luna octombrie 2020 şi cu 14.287 mai mare faţă de luna noiembrie 2019. Peste două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele de peste 70 ani. De asemenea, în noiembrie 2020 s-au născut 13.754 copii, cu 2.792 mai puţini copii decât în luna octombrie 2020, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Preţurile de consum în luna decembrie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019, au crescut cu 2,1%, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică. Mărfurile alimentare s-au scumpit în decembrie 2020 cu 3,24%, faţă de decembrie 2019, serviciile cu 2,69%, iar mărfurile nealimentare cu 1,01%. Dintre mărfurile alimentare, în decembrie 2020 faţă de decembrie 2019, cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 18,02%, uleiul comestibil, cu 7,55%, şi făina, cu 7,36%. (News.ro)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Johnson&Johnson este sigur și a generat anticorpi care au durat cel puțin 71 de zile, atât la tineri cât și la persoanele în vârstă, dintr-o singură doză de vaccin. Datele apar într-un raport care prezintă primele rezultate ale testelor clinice realizate cu acest vaccin. (CNBC)

4. Nicuşor Dan a declarat că datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt de 2,5 miliarde de lei, iar suma înseamnă aproximativ cât a costat realizarea metroului din Drumul Taberei. El a adăugat că sunt blocate, din luna august a anului trecut, conturile PMB, motiv pentru care de exemplu nu pot continua lucrările pentru Prelungirea Ghencea. (News.ro)

5. 64% dintre Republicani susțin acțiunile președintelui Trump din ultima perioadă, în timp ce 57% dintre ei consideră că actualul președinte ar trebui să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024. Doar 17% dintre Republicani consideră că Donald Trump ar trebui demis din funcția de președinte SUA. Datele apar într-un sondaj Axios Ipsos. (Link)

6. Numărul cererilor noi de șomaj din SUA a înregistrat, săptămâna trecută, cea mai mare creștere din luna martie, solicitările apropiindu-se din nou de pragul de 1 milion. În săptămâna încheiată pe 9 ianuarie, 965.000 de americani au depus cereri inițiale de șomaj, numărul solicitărilor fiind cel mai mare din august încoace. Numărul solicitărilor a urcat de la 181.000 de cereri înregistrate în săptămâna anterioară. (WSJ)

Promo: În această perioadă în care stăm cu toții mai mult în casă și încercăm să găsim alternative care să ne dezlipească din fața diferitelor ecrane, jocurile THE FUNNY BRAND reprezintă o soluție distractivă pentru toată lumea. Jucate în familie sau cu prietenii, ele sunt o sursă grozavă de râsete și chiote, de conectare cu ceilați și vă oferă șansa de a descoperi lucruri noi și importante despre partenerii de joc, dar și despre voi înșivă, datorită răspunsurilor ce trebuie date la fiecare cartonaș. Mai multe detalii și informații despre jocuri găsiți aici.

7. Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat anul trecut o contracție de 5%, o performanță ușor mai bună decât se așteptau analiștii, grație răspunsului puternic al statului care a ajutat la limitarea pagubelor provocate de pandemia COVID-19. (Profit.ro)

8. Jack Dorsey apără decizia Twitter de blocare a contului lui Donald Trump, însă recunoaște că s-ar putea crea un precedent periculos din cauza puterii foarte mari pe care platformele sociale o au în acest moment. (CNBC)

9. Vânzările retailerilor din Marea Britanie au fost, anul trecut, cele mai slabe din ultimii 25 de ani, de când au început să fie urmărite centralizat. În timp ce vânzările alimentelor au crescut cu 5,4%, vânzările produselor nealimentare au scăzut cu aproape 5%. (BBC)

Una din Cronica de Tehnologie: Timpul alocat jocurilor de PC a crescut în 2020 cu 50%, conform datelor publicate de Valve. Magazinul de jocuri Steam a avut anul trecut 2,6 milioane de clienți noi și 120 de milioane de jucători activi lunar. În 2020 au fost cumpărate cu 21,4% mai multe jocuri decât în 2019. (The Verge)

10. Întreaga colecție de documente desecretizate ale CIA privind OZN-urile este acum disponibilă online. Documentele „Black Vault” acoperă de toate de la explozii misterioase în Rusia la informări despre OZN-uri primite de înalți oficiali guvernamentali. (Hotnews)

Fotografia serii – Dacia Bigster, viitorul SUV compact al mărcii, a fost prezentat azi sub forma unui concept:

Ți-ar mai putea plăcea
Agenția Europeană a Medicamentelor a dat undă verde pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID – Cronica serii
Școlile și grădinițele vor rămâne deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de cazuri Covid de 6 la mie în noul an școlar – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău