Iohannis: Nu este oportună amânarea alegerilor parlamentare – Cronica dimineții

1. Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, crede că numărul mare de cazuri de coronavirus înregistrat în ultimele zile e cauzat de redeschiderea şcolilor, întrucât suntem la 10-12 zile de la începerea anului şcolar. ”Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm sau creşterea va continua”. Alexandru Rafila consideră că în mediul şcolar respectarea măsurilor de distanţare fizică este mai greu de realizat, de aceea, în întreaga Uniune Europeană, redeschiderea şcolilor a dus la creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. (News.ro)

2. Guvernul nu va extinde și după termenul actual de 25 octombrie facilitatea introdusă în martie, prin care firmele pot amâna, fără dobânzi și penalități, obligațiile fiscale către ANAF, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu este oportună amânarea alegerilor parlamentare care ar duce la imposibilitatea de a se adopta legi necesare, în acest context dificil. Iohannis cataloghează propunerile de amânare a alegerilor ca fiind o ”încercarea jalnică a unor politicieni care nu mai prind mandat în Parlament să mai prindă câteva luni de diurnă”. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Peste cincizeci de femei din Republica Democrată Congo au acuzat lucrătorii umanitari, mai ales cei din Organizația Mondială a Sănătății, de exploatare sexuală și abuz în timpul recentei epidemii de Ebola din țară, conform unui raport al New Humanitarian și fundația Thomson Reuters. OMS investighează acuzațiile. (Link)

4. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunțat că ministerul pune în dezbatere publică legile Justiţiei şi invită toţi participanţii din sistem la o ”dezbatere temeinică”, aceasta urmând a se finaliza în 31 martie 2021. El a precizat că la Legea privind organizarea judiciară, una dintre principalele propuneri este desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Predoiu afirmă că înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost ”o eroare”, soluţia găsită fiind greşită. (News.ro)

5. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut anularea alegerilor din Bucureşti, acuzând fraudarea acestora de către USR PLUS. Ciolacu a solicitat și demisia ministrului de Interne, Marcel Vela. (News.ro)

6. Liderii ieşeni ai USR-PLUS au respins propunerea PNL privind formarea unor majorităţi în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, motivând că „alianţa cu pesedistul Mihai Chirica este exclusă”. Preşedintele USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, a declarat că „orice alianţă cu pesedistul Mihai Chirica este exclusă” şi că reprezentanţii USR-PLUS din consiliu vor vota „proiectele bune pentru ieşeni, nu şi afacerile ilegale patronate de mafia care îl susţine”. Chichirău a afirmat că USR-PLUS va fi în opoziţie faţă de „sistemul transpartinic patronat de primarul Mihai Chirica şi de liderul liberal Costel Alexe”. (News.ro)

7. Vaticanul a anunțat că a respins cererea de audiență a Secretarului de Stat Mike Pompeo la Papa Francisc. Pompeo este acuzat că vrea să atragă Biserica Catolică în campania electorală din SUA prin forțarea unei declarații împotriva Chinei. (Reuters)

Una din Cronica de Tehnologie: Amazon a prezentat o tehnologie de plată biometrică pentru magazinele fizice, pe care o numește Amazon One. Clienții pot plăti prin simpla scanare a palmei, după o înregistrare inițială care presupune înregistrarea amprentei alături de informațiile cardului. Pe lângă folosirea în propriile magazine, Amazon vrea să vândă și altor companii noua tehnologie. (Profit.ro)

8. Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a recunoscut că a consumat cannabis. Declarația a fost făcută într-o dezbatere electorală la care a participat împreună cu lidera Opoziției, Judith Collins. (TheGuardian)

9. Curtea Supremă din Irlanda a decis că pâinea folosită în sandwich-urile de la Subway conține prea mult zahăr, de 5 ori mai mult decât limita admisă, și nu poate fi încadrată ca pâine. În Irlanda pâinea are o cotă zero a TVA-ului. (Link)

10. Un englez de 41 de ani a pierdut procesul prin care cerea le părinților să continue susținerea financiară. Bărbatul, care locuia într-un apartament din centrul Lobdrei deținut de părinți, este absolvent de istorie și are un master în taxe. Judecătorul a declarat că este probabil primul proces de acest gen din justiția britanică. (BBC)

Fotografia dimineții este un grafic ce arată că numărul cazurilor noi înregistrate zilnic în țarile UE a ajuns la nivelul din SUA. În grafic apare și China:

Ți-ar mai putea plăcea
Un cutremur cu magnitudine 5 s-a produs în această noaptea, în zona seismică Vrancea – Cronica dimineții
Vom avea strategie națională pentru Inteligența Artificială – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău