La Camera Deputaților, dezbaterile privind utilizarea certificatului verde au fost amânate cu o săptămână – Cronica serii

1. Mai multe amendamente s-au depus la proiectul care obligă la deținerea certificatului verde pentru a merge la locul de muncă, la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz. Dezbaterile au fost amânate cu o săptămână. PNL a luat decizia să se abțină de la votul pe amendamentul PSD privind alocarea de la stat a banilor pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat. (News.ro)

2. Ministerul Educaţiei a cerut Ministerului Sănătăţii „clarificări” privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ. MS trebuie să precizeze dacă aceste teste pot fi făcute acasă, sub supravegherea părinţilor, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea lor în şcoală şi dacă procedura de testare se aplică şi pentru preşcolari. (News.ro)

3. Investițiile străine directe au ajuns la 5,279 miliarde de euro în primele nouă luni, comparativ cu 1,677 miliarde de euro în perioada similară din 2020, reprezentând o creștere de 214,79%, potrivit datelor Băncii Naționale a României. (Profit.ro)

4. România a înregistrat, anul trecut, cea mai mare scădere a producției agricole la nivelul Uniunii Europene, de 11,3%, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat. Țara noastră a rămas, anul trecut, al șaptelea mare producător agricol din blocul comunitar, cu o producție în valoare de 16,82 miliarde de euro. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Capitalizarea Rivian, producătorul de mașini electrice susținut de Amazon, a ajuns la $113+ miliarde. Doar Tesla, Toyota și Volkswagen au o valoarea mai mare decât Rivian. Compania devine astfel cea mai valoroasă firma listată pe bursa americană cu zero venituri raportate. (Bloomberg)

5. Rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22.52%, potrivit Comitetului Național pentru Vaccinare (CNCAV), în timp ce în mediul urban este de 38.30%, iar în marile orașe de 40.11%. (G4Media)

6. Liberalii sunt de acord cu varianta rocadei între premier, la un an şi jumătate, doar cu condiţia ca primul premier să fie de la PNL, au precizat surse liberale. Social-democraţii, în schimb, transmit că ar accepta această condiţie doar dacă primul premier nu va fi Florin Cîţu. Discuţiile cu PSD sunt aproape de finalizare, subiectele care vor fi analizate luni sunt cele legate de protocolul de coaliţie, premier şi portofoliile din noul Executiv PNL-PSD-UDMR. (News.ro)

7. Fostul secretar general al PDL Vasile Blaga a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în procesul în care era acuzat de trafic de influență. Decizia poate fi atacată cu apel. (Profit.ro)

8. Perturbările persistente în lanţurile de aprovizionare şi creşterea costurilor energiei încetinesc avansul economiei zonei euro şi vor menţine inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată decât s-a crezut, a avertizat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Hackerii au spart serverele de e-mail ale FBI și au trimis cel puțin 100.000 de mesaje, ca și cum ar fi din partea FBI, avertizând în legătură cu un posibil atac cibernetic. Atacul cibernetic era pus (de hackeri) pe seama lui Vinny Troia, șeful pe cercetare în securitate al companiilor NightLion și Shadowbyte. (BleepingComputer)

9. Steve Bannon s-a predat FBI-ului. Fostul strateg al lui Donald Trump a fost acuzat de sfidare după ce a refuzat să se prezinte la comisia Camerei Reprezentanților care anchetează atacul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie. (WSJ)

10. Utilizatorii din India petrec, în medie, 4,8 ore pe zi folosind smartphone-ul. În prima jumătate a anului, 20% din download-urile de jocuri mobile au avut loc în India, unde au fost instalate 4,8 miliarde de jocuri. (The Economic Times)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere privind crearea unui pașaport de vaccinare digital la nivelul UE – Cronica serii
67,2% rata de promovare la bacalaureat – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău