Ludovic Orban a fost desemnat premier – Cronica serii

RIP Tamara Buciuceanu Botez

1. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat nominalizarea liderului PNL Ludovic Orban pentru postul de premier, precizând că guvernul va avea un mandat scurt. (News.ro)

2. Unul din trei copii, cu vârstă de până la cinci ani, nu primeşte alimentaţia de care are nevoie pentru a creşte bine, trage un semnal de alarmă UNICEF într-un amplu raport. (News.ro)

3. Alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, a decis astăzi Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților. (Profit.ro)

4. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere la 4% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, însă în paralel prognozează o majorare a ratei inflației și a deficitului de cont curent. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Una din trei companii auto din Marea Britanie a renunțat la angajați în contextul nesiguranței legate de Brexit. (The Guardian)

5. Constructorul auto german Volkswagen va amâna construirea unei fabrici în Turcia, investiție de circa 1,3 miliarde de euro, pe fondul turbulențelor politice declanșate de incursiunea armatei Turciei în nordul Siriei, transmite Bloomberg. VW alesese Turcia în detrimentul României și al altor țări care au dorit această investiție importantă. (Profit.ro)

6. Numărul mediu al zilelor de întârziere pentru facturilor neîncasate este de 354 de zile de la data emiterii, iar valoarea medie a acestora este de 2.400 de euro, relevă un studiu realizat în rândul a 450 de firme din România. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Universitățile din Europa încearcă să încurajeze crearea de startup-uri care să aducă pe piață tehnologiile dezvoltate în laboratoarele instituțiilor de învățământ, pe modelul folosit cu succes de mulți ani în Statele Unite. (WSJ)

7. Regia de termoficare a oraşului Buzău se confruntă cu un val fără precedent de debranşări de la reţea, în ultimele luni peste 4.300 de familii renunţând la serviciile instituţiei. În acest moment, mai sunt abonate la sistemul centralizat circa 8.000 de apartamente dintr-un total de peste 36.500. (News.ro)

8. Vânzările de mașini au scăzut în China pentru a 15-a lună consecutiv. (Economica)

9. Sistemele de captare a energiei generate de vânt din Europa au potenţialul de a produce de 100 de ori mai multă energie decât în prezent, se arată într-un studiu comun al universităţilor din Sussex şi Aarhus. Fermele de energie eoliană din Europa ar putea într-o bună zi să acopere necesarul energetic pentru întreaga lume. (News.ro)

10. Bărbații polonezi sub 40 de ani cred că cea mai mare amenințare la adresa țării sunt persoanele din comunitatea LGBT. (Slate)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr al revistei Foreign Policy:

Ți-ar mai putea plăcea
Viorica Dăncilă a devenit candidatul PSD la Preşedinţie – Cronica serii
PSD propune și votează un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei/luna pentru cadrele didactice – Cronica serii