Ministerul Apărării vrea să cumpere drone de atac Bayraktar de $300 milioane – Cronica serii

1. Guvernul a finalizat, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor la energie. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că actul normativ include măsuri de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie şi că a fost prelungită valabilitatea OUG cu un an şi anume până la 31 august 2023. „Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare şi compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale” (News.ro). Clienții casnici al căror consum mediu lunar de electricitate realizat la locul de consum anul trecut a fost între 100,01 – 300 kWh vor beneficia în continuare de un preț plafonat de 0,8 lei/kWh, dar numai în limita unui consum lunar de cel mult 255 kWh, prevede proiectul de ordonanță de urgență de modificare a măsurilor de temperare a scumpirilor la energie intrat în ședința de guvern de joi. În plus, schema de sprijin, în noua ei formă, va fi aplicată până pe 31 august 2023. (Profit.ro)

2. Ministerul Apărării a cerut acordul Parlamentului pentru a cumpăra drone de atac Bayraktar TB2, vehicule fără pilot devenite atât de celebre în timpul războiului din Ucraina. MApN vrea să cumpere 3 sisteme (18 drone) și prevede un cost de $300 de milioane. (Hotnews)

3. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu a anunţat, joi, în plen, că formaţiunea depune la secretariatul general al Camerei Deputaţilor moţiunea simplă intitulată „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”. Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat din plen că formaţiunea sa va vota această iniţiativă. Votul în plen, pe moţiunea simplă, va fi dat miercuri. (News.ro)

4. Fetele tind să plece mai devreme din casa părintească decât băieţii în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, însă cea mai mare diferenţă între genuri se înregistra în 2021 în România – 25,6 ani pentru tinere faţă de 30,3 ani pentru tineri, o disparitate de gen de 4,7 ani – arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 2021, în medie, tinerii plecau din casa părintească la vârsta de 27,4 ani, iar tinerele la 25,5 ani, în UE. Această tendinţă a fost observată anul trecut în toate statele membre UE. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Compania aeriană Wizz Air a înregistrat cele mai mari întârzieri pe aeroporturile din Londra în cursul anului 2021, înainte de apariția actualelor probleme de pe aeroporturi. În medie, fiecare avion Wizz Air a avut o întârziere de 14 minute pe aeroporturile din Marea Britanie. Dintre companiile care oferă zboruri între Marea Britanie și România, cea mai bună performanță a fost înregistrată de Ryanair. (The Guardian)

5. Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la finalul lunii august la 42,851 miliarde euro, faţă de 42,768 miliarde euro, cât au fost la 31 iulie 2022. (News.ro)

6. Rata șomajului în luna iulie 2022 a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, la 5,2%, față de cea înregistrată în luna iunie 2022 (5,4%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

7. Patriarhul Daniel a transmis, la începutul anului şcolar 2022-2023 binecuvântarea pentru elevi, părinţi şi profesori, purtându-i în rugăciunile Bisericii, pentru ca Preamilostivul Dumnezeu să le trimită tuturor „duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, să le lumineze mintea şi cugetul şi să le deschidă inima spre primirea învăţăturilor celor bune”. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept An omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului. (News.ro)

8. Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică au sosit joi la centrala nucleară de la Zaporojie, controlată de ruși. Un reporter Reuters a văzut echipa AIEA sosind la centrală cu un convoi mare de autoturisme. A fost observată și prezență puternică de soldați ruși în apropiere. (Reuters)

Din Cronica de Tehnologie: TikTok a rezolvat o vulnerabilitate prin care atacatorul putea dobândi acces la conturi, putând să modifice informațiile contului, să trimită mesaje private și să posteze filmări. Problema a fost descoperită de Microsoft, care spune că TikTok s-a mișcat foarte repede și a rezolvat-o rapid. (Profit.ro)

9. Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele care i-au fost provocate de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunţat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS). El a precizat că Varşovia va cere oficial Berlinului reparaţii de război. (Digi24)

10. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi vaccinuri împotriva Covid-19 adaptate la varianta Omicron produse de companiile farmaceutice Pfizer/BioNTech şi Moderna. (G4Media)

Bonus: AUR a anunțat, joi, că lansează campania pentru alegerea candidatului la prezidențiale. Mai exact, orice român care strânge 500 de semnături de susținere și se înscrie online pe platforma partidului poate să devină candidatul AUR la prezidențiale, a anunțat George Simion. Anunțul liderului AUR vine în contextul în care acesta a fost acuzat că și-a mediatizat excesiv nunta pentru a se promova drept candidatul partidului la alegerile prezidențiale. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1% față de 2018 – Cronica serii
Ministrul Sănătăţii: Prima tranşă de vaccinuri împotriva COVID-19 este planificată pentru sfârşitul lunii decembrie. Medicii vor fi vaccinaţi primii – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău