Ministru Mediului: Nivelul poluării în București este foarte mare – Cronica dimineții

1. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, consideră că „România sărăciei este legată şi de cei care sunt plătiţi cu salariul minim”, atrăgând atenţia asupra faptului că cei 1,4 milioane angajaţi din sistemul privat declaraţi ca având venituri echivalente cu salariul minim pe economie „trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social”. (News.ro)

2. Ministru Mediului, Tanczos Barna, cataloghează drept „foarte mare” nivelul de poluare din Capitală şi afirmă că în ultimele două decenii în Bucureşti nu s-au luat măsuri pentru reducerea poluării. El anunţă că a propus administraţiei locale să ia în calcul eliberarea autorizaţiilor de construire doar pentru acele blocuri care au prevăzută centrală pentru imobil, nu pe fiecare apartament. (News.ro)

3. Peste 4.100 de doze de vaccin împotriva COVID-19, adică 0,23% din totalul flacoanelor folosite de la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie, s-au pierdut, potrivit șefului Comitetului de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Grupul Panasonic va cumpăra firma americană de software Blue Yonder pentru 700 de miliarde de yeni ($6,45 miliarde), aceasta fiind cea mai mare achiziţie a companiei japoneze după 2011. (News.ro)

4. Primul automobil Dacia complet electric se pregătește de lansare, mai întâi pentru companiile de închiriere, apoi pentru clienții privați. Primele mașini vor fi livrate chiar în luna martie, lună în care vor debuta și comenzile pentru persoane fizice. Prețul de pornire pentru Dacia Spring va fi de 16.990 de euro, pentru versiunea Confort, preț la care se vor aplica eventualele subvenții de tip Rabla Plus. Versiunea va fi una cu un nivel minim de dotări, printre care climatizarea manuală. Versiunea superioară, Comfort Plus, va avea printre altele display multimedia de 7 inci și vopsea metalizată și va costa 18.490 de euro. Prețurile sunt pentru Franța, astfel că în România pot fi mici diferențe. (Profit.ro)

5. Programul de $1900 miliarde pentru susținerea economiei și al americanilor, propus de administrația Biden, va duce la creșterea PIB-ului global cu 1%, în acest an, conform economistului șef OECD. Economia mondială ar urma să crească anul acesta cu 5,6%, cu 1,4% mai mult decât estimările din noiembrie anul trecut. (FT)

Una din Cronica Externă: Curtea Penală Internațională va plăti în total $30 milioane victimelor crimelor de război și crimelor împotriva umanității, inclusiv sclavia sexuală, comise în Republica Democrată Congo de liderul rebel Bosco Ntaganda, condamnat anterior. Peste o sută de mii de persoane ar putea fi eligibile pentru compensații. (AlJazeera)

6. CEO-ul BioNTech a anunțat că, împreună cu Pfizer, vor ajunge la o capacitate de a produce 3 miliarde doze de vaccin anti Covid-19, anul viitor. Anul acesta, cele două companii au anunțat că vor livra 2 miliarde doze. (Bloomberg)

7. Statul american Arkansas va interzice toate avorturile, inclusiv cele în care sarcina a survenit în urma unui viol sau a unui incest, începând cu luna august. Singura excepție permisă va fi cea care implică urgente medicale. Dacă legea nu va fi blocată în instanță, Arkansas va avea cea mai dură legislație anti avort din SUA. (Reuters)

8. Aproape întreaga populația de 110.000 persoane, din Polinezia Franceză, a fost afectată radioactiv de testele nucleare efectuate de Franța în zonă. Franța a efectuat teste nucleare în arhipelagurile din Pacific timp de 30 de ani, între anii ‘60 și ‘90. (BBC)

Una din Cronica SportivăAseară s-au disputat primele două meciuri contând pentru returul optimilor de finală ale Ligii Campionilor la fotbal, respectiv:
-Juventus Torino – FC Porto 3-2 (Chiesa 49, 63, Rabiot 117 / Rabiot 19-din penalty, 115, după prelungiri), după 1-2 în tur (Video)
-Borussia Dortmund – Sevilla 2-2 (Haaland 35, 54-din penalty / En-Nesyri 69-din penalty, 90+6), după 3-2 în tur (Video). FC Porto și Borussia Dortmund s-au calificat astfel în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

9. Disney a anunțat că platforma sa de streamimg Disney+ a ajuns la 100 milioane de abonați, la doar 16 luni de la lansare. Disney+ are acum aproape jumătate din numărul de abonați pe care-l are Netflix, în condițiile în care platforma este disponibilă doar în câteva țări. (Axios)

10. O casă de comerț elvețiană, care a cumpărat cupru de $36 milioane de la un furnizor turc, a primit cărămizi vopsite în locul metalului. Schimbarea produselor a avut loc în portul din Istanbul. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – O călugăriță se roagă de militarii din Myanmar sa nu tragă în protestatari. Myitkyina News Journal/AFP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Ponta: voi sprijini un candidat al unei coaliții de centru-stânga care să intre în turul 2 cu Iohannis
Numărul contractelor de muncă a trecut pe plus comparativ cu finele lunii iunie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău