Ministrul Agriculturii (PSD) și-a dat demisia după ce DNA l-a acuzat de abuz în serviciu – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, despre rezolvarea subiectelor la Evaluarea Naţională, că doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie. (News.ro)

2. Guvernul va introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți, această compensare urmând să fie în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă, a anunțat premierul Ciucă. Anterior, premierul anunțase, într-o discuție informală, că în urma compensării tariful la pompă poate să scadă cu aproximativ 1 leu. ”Jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori și ministerele de resort”, a spus Ciucă, dând astfel de înțeles că furnizorii vor trebui să contribuie și ei la compensare (Profit.ro). PSD a reacționat imediat după anunțul premierului Nicolae Ciucă privind compensarea prețurilor la combustibili. Social-democrații susțin că soluția lor – plafonarea, nu compensarea prețului – ar fi fost mai bună și anunță că, dacă măsura guvernului nu va da rezultate, vor reveni cu ideea plafonării. (Digi24)

3. Pentru populație, analiza după distribuția veniturilor arată că orice variație a prețului energiei electrice va deveni o povară suplimentară, în special pentru cele cu venituri reduse. Familiile cele mai vulnerabile după venituri ar putea înregistra dificultăți la plata facturilor majorate, povara cu cheltuieli privind energia electrică și gazele naturale ajungând până la aproximativ 30%, față de aproximativ 13% în scenariul de bază, arată o analiză a BNR. (Hotnews)

4. Șeful DNA, Crin Bologa, a cerut joi Camerei Deputaților să ridicare imunitatea unui deputat, acum ministru, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs. Social-democratul Adrian Chesnoiu devine primul ministru din cabinetul Ciucă vizat de un dosar de corupție instrumentat de DNA. Chesnoiu a anunţat că demisionează din funcţia de ministru al Agriculturii şi se autosuspendă din PSD. „Nu am săvârşit nicio faptă de natură penală sau de corupţie şi mi-am desfăşurat mereu cu integritate şi cu dedicare activitatea mea executivă”, a mai spus el. Premierul Nicolae Ciucă a luat act de demisia lui Adrian Chesnoiu. (News.ro)

Din Cronica de Business: Doi parlamentari olandezi au propus schimbarea legislației muncii astfel încât munca de la domiciliu să fie un drept legal. Olanda ar deveni astfel, dacă propunerea va fi adoptată, una dintre primele țări care va acorda, prin lege, flexibilitatea muncii de la distanță. (Bloomberg)

5. Deputatul USR de Brașov Tudor Benga a anunțat joi că pleacă din partid, dar că nu va intra în REPER, partidul lui Dacian Ciolos. El a dat vina pe Allen Coliban, șeful facțiunii Curaj din USR pentru decizia sa. „Spun clar și fără ocolișuri că plec în primul și în primul rând din cauza a ce se întâmplă la Brașov. Și vorbesc aici atât de deziluzia tot mai apăsătoare care este primarul Allen Coliban cât și de atmosfera complet toxică ce s-a împământenit în interiorul USR Brașov.” (G4Media)

6. Premierul albanez Edi Rama sfătuieşte ironic Ucraina ”să nu-şi facă iluzii” cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, deoarece procesul de aderare va fi foarte lung. Rama a amintit că Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, iar Albania de opt ani. (News.ro)

7. Zece țări din Uniunea Europeană au fost deja afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia, a anunțat joi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe măsură ce disputa energetică dintre blocul comunitar european și Moscova se intensifică. (Reuters)

8. Guvernul austriac a anunţat joi că-şi abandonează complet politica vaccinări obligatorii împotriva Covid-19, după ce a suspendat-o în martie, la doar o lună după intrarea în vigoare a acesteia. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Amazon lucrează la o funcție ce va permite Alexa să reproducă orice voce, pe baza unei înregistrări mai scurte de un minut. Oficialii companiei spun că această opțiune va putea fi folosită pentru a asculta vocea celor dragi, chiar și după ce aceștia au decedat. (CNBC)

9. Gradul de aprobare public al președintelui american Joe Biden a scăzut pentru a patra săptămână consecutiv, ajungând la 36%. Este cel mai scăzut nivel de când a preluat președinția SUA, același procent fiind atins și la sfârșitul lunii mai, potrivit unui sondaj de opinie Reuters/Ipsos. Susținerea președintelui Biden a rămas sub 50% din august anul trecut, o avertizare pentru Partidul Democrat că ar putea pierde controlul asupra a cel puțin o cameră a Congresului SUA în alegerile intermediare din 8 noiembrie. (Reuters)

10. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că Executivul a decis alocarea sumei de un milion de lei sportivului David Popovici, banii provenind din Fondul de rezervă al Guvernului. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Klaus Iohannis: Voi sta acasă de Paște, sper ca toți românii să facă la fel – Cronica serii
Ministrul Sănătății: Informarea în cazul COVID se va face la fel ca la gripă, adică săptămânal – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău