Ministrul Finanțelor: „În niciun caz Guvernul nu va crește taxe în acest an” – Cronica serii

1. Deficitul bugetar se va situa anul acesta la 72,5 miliarde de lei, reprezentând 6,7% din PIB, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. „Coordonatele macro de la care pornim sunt următoarele. În acest moment, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează că pentru 2020 economia va avea o contracție de -1,9% din PIB și un deflator de 4,1%. Asta înseamnă o creștere generalizată a prețurilor în economie.” (Profit.ro)

2. „În niciun caz” Guvernul nu va crește taxe în acest an, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. El a declarat că Executivul injectează lichiditate în economie, plătind facturile la timp pentru companii și rambursând TVA. (Hotnews)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat azi că, din păcate, nu avem nicun motiv de relaxare, deoarece avem 20 de morţi în 24 de ore. „Cuvântul de ordine este ”Staţi acasă”. Preşedinte a anunţat că va solicita ministrului de Interne şi premierului să revină asupra acordului dintre minister și biserica. ”Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a avertizat preşedintele. (News.ro)

Una din Cronica Externa: O treime din personalul medical NHS britanic este contaminat cu noul coronavirus. Conform unor cifre date publicității luni, 16.888 de oameni care intră în categoria ”personal cheie și aparținătorii lor” și care au arătat simptome sau locuiesc cu persoane cu simptome tipice COVID-19 au fost testate. Până acum 5733, adică 34% au fost confirmate ca purtătoare de virus. (CNN)

4. Prin proiectul de rectificare, în cifrele bugetului, nu s-a schimbat nimic nici pe partea de pensii și nici în privința alocațiilor pentru copii, a transmis ministrul finanțelor prin intermediul Guvernului. „Nu s-a umblat la acele cifre”. Actuala legislație prevede majorări mari ale pensiilor în luna septembrie și ale alocațiilor pentru copii în luna august. (Hotnews)

5. China a ascuns timp de 7 zile faptul că se confruntă cu o epidemie în Wuhan care s-ar putea transforma în pandemie. În acest timp milioane de persoane au călătorit pentru a sărbători noul an chinezesc. (AP)

6. Comisia Europeană, în cooperare cu preşedintele Consiliului European, a prezentat azi o foaie de parcurs europeană pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare luate în urma pandemiei cauzate de coronavirus. Comisia a precizat că, deşi datorită măsurilor de izolare a fost încetinită răspândirea virusului, totuşi acestea au costuri uriaşe pentru populaţie, societate şi economie şi nu pot dura la infinit. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Un wearable open source care urmărește și interacționează cu visele se află în lucru la Dream Lab, din cadrul MIT. Cercetătorii speră că acesta va ajuta la tratarea traumelor și dezvoltarea creativității oamenilor. (OneZero)

7. Apple a anunțat a doua generație pentru iPhone SE. Telefonul, care va fi cel mai ieftin model vândut de companie, arată că modelul iPhone 8, pe care de altfel îl va fi și înlocui. (TheVerge)

8. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, le-a mulțumit azi în special marilor companii care au achitat taxele la buget. Cîțu a arătat că, în martie, multe companii nu au mai putut să funcționeze, dar în aprilie companiile cu lichidități în conturi și-au achitat datoriile la buget. (Profit.ro)

9. Vânzările din martie, în retailul din SUA, inclusiv restaurante și ecommerce, au scăzut cu 8,7% comparativ cu vânzările înregistrate în februarie. (WSJ)

10. O curte de justiţie din New York a decis că un fotoreporter a pierdut drepturile exclusive asupra unei imagini după ce a publicat-o pe Instagram. (News.ro)

Fotografia serii vine din Los Angeles. Étienne Laurent/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Simona Halep eliminata de la Wimbledon
Euro a depăşit nivelul de 4,84 lei la băncile comerciale – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău