Ministrul Muncii: De la 1 februarie părinţii vor primi alocaţiile copiilor majorate cu 20% – Cronica dimineții

1. Guvernul a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 9,79% din PIB, 101,9 miliarde lei, un record. Ținta de deficit asumată de Guvern la rectificarea din noiembrie, de 96 miliarde de lei, 9,1% din PIB, a fost depășită. Potrivit Ministerului Finanțelor, sume în valoare de 46,31 miliarde lei (4,45% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. (Profit.ro)

2. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că de la 1 februarie părinţii vor primi alocaţiile copiilor majorate cu 20 de procente. În privinţa celei de-a doua majorări a alocaţiilor, care ar trebui să se producă în vara acestui an, ministrul afirmă că „vom vedea în Parlament dacă se menţine şi a doua tranşă de 20 la sută”. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Comerțul electronic a crescut cu 40,8% în 2020 în România, comparativ cu un procent de doar 14% așteptat, iar cota de piață a comerțului online de modă a crescut de la 19% la 29,5%. Este o creștere uriașă, care se întâmpla în mod normal în decursul a doi ani, dar pe care pandemia Covid-19 a accelerat-o foarte mult. (Profit.ro)

3. O echipă internațională de oameni de știință condusă de cercetători din Israel a identificat o nouă vulnerabilitate în celulele canceroase, a anunțat Universitatea din Țel Aviv. Studiul ar putea conduce la dezvoltarea unor medicamente personalizate care se vor folosi de această caracteristică pentru a elimina cancerul. (Ziare)

4. PSD propune, în bugetul alternativ pe 2021, constituirea unui fond de 4 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei de COVID-19, a anunţat deputatul social-democrat Alexandru Rafila. (G4Media)

Una din Cronica Externă: Uniunea Europeană a solicitat companiei farmaceutice AstraZeneca să trimită mai multe doze din vaccinul său COVID-19 din fabricile britanice, în contextul unui conflict cauzat de insuficiența dozelor care vor fi livrate. Comisarul european pentru sănătate a declarat că firma a greșit când a spus că acordul său cu UE nu este obligatoriu. Ea a precizat că fabricile britanice, care nu au experimentat probleme de producție, au fost parte din acord și trebuie să livreze. AstraZeneca ar fi anunțat săptămâna trecută că UE va primi cu 60% mai puține doze decât cele promise în prima parte a anului 2021. (BBC)

5. Primarul General Nicușor Dan a anunțat miercuri, într-un mesaj publicat pe Facebook, semnarea unui protocol de colaborare între Primărie, Garda de Mediu și primăriile de sector, în baza căruia vor exista echipe mite care vor măsura calitatea aerului din București. (Link)

6. Guvernul american a emis, în premieră, o alertă antiteroristă referitoare la ameninţări reprezentate de ‘extremiştii’ care se opun administraţiei Biden. Este pentru prima dată când o alertă antiterorism face reverire la o ameninţare de natură internă, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă. (WSJ)

7. Ancheta OMS în China cu privire la originile pandemiei de coronavirus trebuie să fie „profundă şi clară”, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. “Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China”, a menţionat ea, în ajunul începerii investigaţiei pe teren a experţilor OMS, dând asigurări că Statele Unite „susţin o anchetă internaţională”. (Hotnews)

Promo: România a înregistrat, la ultimul val de teste PISA, unul dintre cele mai slabe scoruri din Europa: 44% analfabetism lingvistic și numeric, 45% analfabetism științific. Mai mult decât un indicator al nivelului scăzut al calității actului educațional în România, acesta este un descriptor al calității resursei umane ce va ajunge pe piața muncii în următorii 10 ani. În combaterea acestui fenomen, testarea internă, periodică și la toate nivelele școlare este primul pas. Brio a lansat testele de literație, cu ajutorul cărora oricine poate să testeze gratuit și nelimitat nivelul de alfabetizare (înțelegere a textului citit) al copilului.

8. Noul guvern american al preşedintelui Joe Biden a suspendat vânzările de arme către Arabia Saudită şi de avioane de vânătoare F-35 către Emiratele Arabe Unite pentru a ”reexamina” decizia luată în timpul administraţiei Trump, a anunţat miercuri Departamentul de Stat al SUA. (G4Media)

9. Apple a terminat 2020 cu cel mai profitabil trimestru din istoria companiei. Pentru prima oară, veniturile au depășit $100 miliarde, la nivelul unui trimestru, ajungând la $111,4 miliarde. Profitul a crescut cu 28% comparativ cu trimestrul 4 din 2019, fiind de $28,76 miliarde. (Link)

Una din Cronica Sportivă: Fanii formației de baschet Miami Heat vor putea participa de astăzi, 28 ianuarie, la meciurile formației lor favorite, cu ajutorul câinilor care vor detecta persoanele infectate cu coronavirus. Vor putea participa până la 1.500 de spectatori, iar cei care vor sta aproape de teren trebuie să facă și un test rapid Covid-19. Sunt obligatorii, de asemenea, și măștile. (New York Post)

10. Numărul rechinilor din oceanele lumii a scăzut cu 71% din 1970 până în prezent, în principal din cauza pescuitului excesiv, relevă un studiu publicat în Nature. Scăderea este probabil și mai accentuată, subliniază autorii, din cauza datelor incomplete din unele dintre cele mai afectate regiuni. (NYTimes)

Bonus: Enrique Tarrio, liderul grupării extremiste Proud Boys, suporteri ai fostului președinte Trump, a fost informator FBI, lucrând sub acoperire la mai multe investigații, după arestarea sa din 2012. (Reuters)

Fotografia dimineții – Trandafiri și un mesaj pe care scrie „#weremember” la memorialul Holocaustului din Berlin. Markus Schreiber/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Alegeri in Turcia
România a pierdut, între 2011 și 2022, aproape un milion de tineri de 15-34 de ani – Cronica dimineții
2 comentarii la acest articol
 • Vlad
  ian. 28,2021 la 2021-01-28T10:45:15+02:000000001531202101

  greseli
  3. Universitatea din Țel Aviv
  5. echipe mite

  • Orlando Nicoara
   feb. 14,2021 la 2021-02-14T09:16:41+02:000000004128202102

   Multumesc

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău