Ministrul ucrainean de Externe: Am ridicat problema livrării de arme de către România în cadrul discuției cu premierul Ciucă – Cronica dimineții

1. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. (News.ro)

2. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, că Ucraina trebuie să câştige războiul cu Rusia şi s-a declarat convins că va câştiga. La rîndul său şi şeful diplomaţiei ucrainene a declarat că nu are niciun dubiu că Ucraina va câştiga această bătălie în primul rând datorită curajului ucrainenilor şi apoi datorită prietenilor care ajută ţara sa. Kuleba a reînnoit apelul de a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-l învinge pe Vladimir Putin. „Ajutorul vostru înseamnă ajutor pentru voi. Voi ne daţi ceea ce avem nevoie, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina şi îl învingem acolo”. (News.ro)

3. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că a ridicat problema armelor în cadrul discuției cu premierul Nicolae Ciucă și a precizat că „lăsăm la latitudinea țărilor să decidă cum ne pot ajuta”. (G4Media)

Din Cronica de Business: Elon Musk a anunțat că a obținut finanțarea pentru preluarea Twitter și a confirmat că analizează lansarea unei oferte publice pentru acțiunile platformei de social media, după ce oferta sa nesolicitată către board-ul companiei a rămas fără răspuns. (WSJ)

4. Ministerul Afacerilor Externe avertizează, vineri seară, că timpul de aşteptare pentru intrarea pe cale terestră din Bulgaria în Turcia este estimat la 6-8 ore, din cauza afluxului mare de turişti. De asemenea, este aglomeraţie la trecerea graniţei din Bulgaria în Grecia, timpul de aşteptare fiind estimat la 2-3 ore. (News.ro)

5. Armata rusă va trebui să stabilească controlul deplin asupra Donbas, aceasta fiind una din țintele celei de-a doua etape a ”operațiunii speciale” din Ucraina, anunță Agenția de presă rusă Tass. Controlul sudului Ucrainei va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o altă ieșire către Transnistria, a declarat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central. (G4Media)

6. Premierul britanic Boris Johnson consideră drept „realistă” posibilitatea ca războiul în Ucraina să dureze până la sfârşitul anului 2023 şi chiar ca Rusia să câştige acest conflict. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Cel mai amplu studiu ADN al tumorilor de până acum a scos la iveală o mare cantitate de informații despre cauzele care stau la baza cancerului. După analizarea completă a secvențelor ADN a peste 12.000 de bolnavi de cancer, cercetătorii au putut identifica, printre altele, indicii despre sursa îmbolnăvirii – dacă aceasta a fost generată de factori de mediu sau își are originea în probleme interne ale organismului. (MedicalXpress)

7. Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta „în consecinţă” dacă China va instala o „prezenţă militară permanentă” în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a anunţat vineri Casa Albă. (Digi24)

8. Japonia a calificat, pentru prima dată în ultimii aproape 20 de ani, insulele din largul coastei japoneze Hokkaido, respectiv Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai, ca fiind ”ocupate ilegal” de Rusia. Relaţiile dintre Japonia şi Rusia s-au răcit pe fondul războiului declanşat de Moscova în Ucraina. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 24 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat, vineri, în semifinalele turneului de categorie WTA 250 de la Istanbul. Cîrstea a învins-o în sferturile de finală pe Julia Grabher din Austria, locul 194 WTA, scor 7-5, 6-1. În faza următoare, Sorana Cîrstea, deţinătoarea trofeului, o va întâlni, sâmbătă, nu înainte de ora 17.00, pe Veronika Kudermetova (Rusia)

9. Un embargo european imediat asupra gazelor naturale importate din Rusia ar putea costa Germania anul acesta până la 5% din PIB-ul său, potrivit unei estimări publicate vineri de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank). (Hotnews)

10. Unele supermarketuri din Marea Britanie limitează cantitatea de ulei de gătit pe care clienţii o pot cumpăra, deoarece aprovizionarea este afectată de războiul din Ucraina. (News.ro)

Fotografia dimineții – Doi copii căută prin gunoaie în Kabul. Ebrahim Noroozi/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – PNL vrea să blocheze Huawei
Depozitele bancare la termen ale populației au crescut cu 15 miliarde lei între ianuarie-martie 2023 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău