NASA a detectat metan în atmosfera unei exoplanete – Cronica Spațială

1. Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine cu centrul galaxiei noastre cu un nivel de detaliu fără precedent. Imaginea a fost realizată într-o regiune numită Sagittarius C situată la circa 300 de ani-lumină de gaura neagră supermasivă Sagittarius A* din centrul galaxiei noastre și include o serie de elemente care nu au mai fost observate până acum și care, cel puțin pentru moment, nu pot fi explicate de cercetători. (NASA)

2. NASA a detectat pentru prima oară metan în atmosfera unei exoplanete. Metanul se găsește din abundență în atmosferele unor planete precum Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, însă până acum nu a mai fost descoperit în atmosfera unei exoplanete pe baza studiilor realizate cu telescoape spațiale. Din acest motiv, cercetătorii se gândesc că metanul este abundent și în atmosferele exo-planetelor, dar că telescoapele Hubble și Spitzer folosite anterior nu erau suficient de precise. (Science Alert)

3. NASA a efectuat cu succes un experiment în cadrul căruia a trimis date printr-o tehnologie laser de la o distanță de 16 milioane de kilometri, de pe sonda spațială Psyche până la telescopul Hale din California. Aceasta a devenit astfel comunicarea optică pe cea mai lungă distanță de până acum și ar putea schimba radical în bine modul în care NASA va comunica în viitor cu sondele spațiale. (Jet Propulsion Laboratory)

4. Cercetătorii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a analiza mai bine exo-planeta WASP107b, identificată inițial în 2017. Cercetările au scos în evidență că exo-planeta are o atmosferă compusă din vapori de apă și, complet surprinzător, dioxid de sulf, în timp ce norii sunt alcătuiți din nisip. (Science Alert)

5. Cercetătorii au descoperit că pe Mercur ar putea exista ghețari de sare, în ciuda faptului că această planetă este poziționată foarte aproape de Soare. În plus, cercetătorii consideră că acești ghețari pot crea condiții optime pentru dezvoltarea vieții. Descoperirea vine în contextul în care anterior s-au descoperit ghețari de azot pe Pluto, ceea ce sugerează că ghețarii pot fi întâlniți oriunde în sistemul nostru solar, indiferent de apropierea planetei de Soare. (Planetary Science Institute)

6. SpaceX a efectuat al doilea test cu racheta Starship, formată din prima treaptă (Super Heavy) și treapta a doua (numită tot Starship). În cadrul testului, prima treaptă s-a separat de a doua treaptă, însă a explodat la scurt timp după această operațiune, în timp ce treaptă secundară și-a oprit motoarele la o altitudine de 141 de kilometri. SpaceX nu și-a îndeplinit obiectivul de a înscrie treaptă secundară pe orbită, însă testul a avut mai mult succes decât primul.

7. NASA a început testele cu viitoarea generație de elicopter care ar putea ajunge pe Marte. Prototipul a fost testat în California și este echipat cu elice care au o lungime cu peste 10 centimetri mai mare decât cele ale lui Ingenuity, elicopterul aflat acum pe Planeta Roșie. In cadrul testului, elicele au atins o viteză de 0,95 Mach. (NASA)

8. Agenția Spațială Europeană a efectuat cu succes un test static cu nouă rachetă Ariane în Guyana Franceza 6, în care motorul Vulcan 2.1 a funcționat timp de peste 7 minute, în ciuda faptului că inițial planul era ca acesta să fie pornit timp de 8 minute. Motorul a ars aproape 150 de tone de carburant din rezervoarele de oxigen lichid și hidrogen lichid. Pasul următor este un test static cu treaptă a doua care va avea loc în luna decembrie în Germania. (ESA)

9. Sonda spațială Juice a trecut cu bine peste o etapă importantă în drumul său spre Jupiter. Motoarele au fost pornite timp de 43 de minute pentru ajustarea traiectoriei spre Pământ, în contextul în care Juice va deveni prima sondă care folosește Pământul și Luna pentru a câștiga viteză în drumul spre destinația finală. Sonda va trece pe lângă Pământ și Lună în august 2024. (Universe Today)

10. China intenționează să extindă actuala stație spațială Tiangong din trei module pe care a finalizat-o în 2022. Potrivit unor surse neoficiale, Tiangong va primi un nou modul, iar stația va avea formă de cruce, în loc de forma literei T ca în prezent. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au detectat molecule organice la 12 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit dovezi pentru un nou tip de supernovă în Univers – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău