Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns, sâmbătă, aproape de final – Cronica dimineții

1. Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns, sâmbătă, aproape de final. Urmează doar stabilirea în forurile de conducere a premierului care va intra primul în sistemul de rotativă. În cazul în care PNL va avea premierul, fiind cea mai probabilă variantă, atunci PSD va avea în Executiv 10 portofolii, în timp ce PNL 8 şi UDMR, 3. Astfel, Executivul va avea 21 de ministere, în total. PNL a renunţat, la această rotaţie, la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Transporturilor, urmând a avea miniştri la Justiţie, Energie, Externe, Educaţie, MAI, Fondurile Europene, Digitalizare şi IMM şi Turism, un minister nou înfiinţat. Şi la ministerele Finanţelor, Transporturile şi la SGG se va aplica principiul rotaţiei. (News.ro)

2. Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a anunțat, după mai multe ore de negocieri, că au fost finalizate programul de guvernare și acordul politic, precizând că s-a stabilit ca Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată până la 31 martie 2022 și înlocuită de o altă structură. (Profit.ro)

3. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avansat ideea instituirii unei „taxe de solidaritate” care să fie aplicată companiilor care înregistrează o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro pe an, precizând că acest subiect nu se regăseşte în programul de guvernare, dar va fi discutat după instalarea Guvernului. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: O echipă de oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă se pregăteşte să foreze până la un kilometru adâncime în planşeul oceanic de sub banchiza Ross, cea mai mare din Antarctica, pentru a afla dacă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate contribui la evitarea topirii catastrofale a gheţii de pe continent. (Hotnews)

4. Fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban a declarat că, aşa cum a anunţat deja, va pleca din partid în momentul în care PNL va face guvern cu PSD. El l-a atacat pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care a spus că nu vrea să se pensioneze şi vrea după 2024 să fie premier, astfel că şi-a ales ca partener PSD-ul. ”Singura lui problemă este că nu va rămâne nimic nici din el şi nici din Partidul Naţional Liberal”, a arătat Orban. (News.ro)

5. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au anunțat că s-au deplasat din nou, sâmbătă, în zonele din jurul Capitalei unde au continuat să aibă loc arderi ilegale de deșeuri. Potrivit Gărzii de Mediu, în urma descinderii organizate împreună cu Poliția și forţele SAS, au fost reținute două persoane pentru audieri. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Astronomii au descoperit o serie de indicii potrivit cărora asteroidul Kamo’oalewa, care are un diametru de circa 50 de metri și se află la circa 14.5 milioane de kilometri de Pământ, ar putea fi de fapt o bucată de rocă desprinsă din Lună. În “jurul” Pământului se află câteva mii de asteroizi, însă este pentru prima oară când originea unuia dintre ei este asociată cu satelitul natural al planetei noastre. (Earth Sky, The University of Arizona)

6. Numărul americanilor care au decedat din cauza Covid-19, anul acesta, l-a depășit pe cel de anul trecut. Conform datelor Johns Hopkins University, sâmbată se înregistrau 770.780 decese, în condițiile în care anul trecut 385.343 de americani au murit din cauza acestei boli. (WSJ)

7. Americanii vor plati mai mult cu 14% decât anul trecut pentru acoperirerea cheltuielilor de Ziua Recunoștinței. Este cea mai mare creştere anuală din ultimii 31 de ani, conform American Farm Bureau Federation. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Echipa de handbal feminin SCM Râmnicu Vâlcea s-a calificat, sâmbătă, în deplasare, în grupele European League, după ce a învins formaţia spaniolă Super Amara Bera Bera, scor 29-27 (10-14), şi în manşa retur aturului al treilea al competiţiei.News.ro

8. Noile restricții impuse în mai multe țări din Europa care se confruntă cu o creștere accelerată a cazurilor de COVID au stârnit nemulțumire. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Vienei să protesteze, în timp ce în Olanda câteva sute de persoane au ieșit din nou să manifesteze, după ce cu, o seară înainte, situația a degenerat și s-a soldat cu confruntări violente și răniți în Rotterdam. (Digi24)

9. Avionul electric al companiei Rolls-Royce a bătut recordul de viteză pentru aeronavelor cu baterii. Aeronava a zburat 15 minute și a atins o viteză de 623 de kilometri pe oră, iar compania susţine că prototipul are cel mai compact acumulator construit vreodată pentru un avion. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Un teaser trailer pentru noul serial “Obi-Wan Kenobi” din universul Star Wars a apărut pe internet înainte de publicarea oficială a acestuia. În teaser, actorul Ewan McGregor, care îl interpretează pe Obi-Wan Kenobi, discută despre noul serial împreună cu regizorul Deborah Chow. Noul serial va răspunde la o serie de mistere clasice ale francizei Star Wars, în special în privința relației dintre Darth Vader și Obi-Wan Kenobi. Acțiunea se petrece la 10 ani după evenimentele din filmul “Revenge of the Sith” din 2005. Serialul va avea doar 6 episoade și va avea premiera pe platforma Disney+ în cursul anului 2022. (Inverse)

10. Mihai Făgădaru, unul din liderii mișcării antivacciniste și un apropiat al Dianei Șoșoacă, a decedat vineri în urma infectării cu Covid 19. Acesta s-ar fi tratat acasă și a ajuns la spital într-o situație gravă. Făgădaru, care era absolvent de medicină, a fost căsătorit cu actrița Ioana Picoș de care divorțase recent și are doi copii mici. (Hotnews)

Fotografia dimineții – O femeie își oprește fiul să intre în râul Yamuna, în New Delhi, care este acoperit de o spumă cauzată de poluarea chimică. Manish Swarup/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Trump va declara starea de urgență națională pentru a-și finanța zidul
Planul Național de Redresare și Reziliență, propus de guvern, va avea un buget de 30,444 miliarde euro – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău