OMS: Imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021, în ciuda vaccinurilor – Cronica dimineții

1. Imunitatea colectivă contra Covid-19 nu va fi atinsă anul acesta, cu toate că vaccinurile au început să fie distribuite în numeroase ţări, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). (News.ro)

2. România va trebui, mai întâi, să își restabilească echilibrul macro-economic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro, relevă o comunicare oficială redactată la nivelul Ministerului Finanțelor Publice. (Profit.ro)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, în urma consultărilor cu reprezentanţii elevilor, profesorilor şi părinţilor, s-a stabilit ca examenele naţionale să se deruleze cu prezenţă fizică, pentru a se asigura relevanţa lor. „Tematica de examen va fi stabilită, adaptată, corelată cu realităţile acestui an. Nu are niciun sens să negăm faptul că în educaţie au fost pierderi. Important este să identificăm corect acele pierderi”. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Cancelarul german Angela Merkel are rezerve cu privire la modul în care contul Twitter al președintelui SUA Donald Trump a fost suspendat, a declarat purtătorul ei de cuvânt. Acesta a adăugat că oamenii legii, nu companiile private, trebuie să decidă orice restrângere necesară a libertății de expresie. Berlinul, ca și mare parte a Europei, este îngrijorat de puterea pe care platformele gigant de social media ca Twitter și Facebook o au în a determina discursul public (Reuters)

4. Prima tranșă din vaccinul anti-COVID al companiei Moderna – al doilea autorizat în Uniunea Europeană, după cel al Pfizer BioNTech – va ajunge în România miercuri. Întrebat dacă o persoană va putea alege singură cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că decizia va aparține personalului din centrele de vaccinare, iar „oamenii trebuie să înțeleagă că dozele livrate de Moderna sunt într-un număr incomparabil mai mic față de dozele livrate prin contractul cu Pfizer” . (Hotnews)

5. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că PNL va propune prefecţi în 23 de judeţe, USR-PLUS va face propuneri pentru 14 prefecţi, în timp ce UDMR va avea 5 reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu. Funcţiile de subprefect vor fi împărţite, la fel ca şi cele de prefect, în funcţie de voturile primite de fiecare dintre forţele politice din coaliţia de guvernare, respectiv: PNL va avea 47 de subprefecţi, USR-PLUS va numi 28 de subprefecţi, iar UDMR – 10. (News.ro)

6. The Financial Conduct Authority, autoritatea care reglementează piața financiară britanică, a transmis un avertisment celor care investesc în cryptomonede spunându-le că trebuie să fie pregătiți să piardă toți banii investiți. (Link)

Una din Cronica de Business: SoftBank Group a vândut o participație în Uber în valoare de circa $2 miliarde, adică 38 milioane de acțiuni. Japonezii dețin încă 184 milioane de acțiuni în compania de tehnologie. (Bloomberg)

7. Administrația Trump a plasat Cuba pe lista țărilor care susțin terorismul, din cauza legăturilor cu regimul Maduro din Venezuela. Decizia vine cu câteva zile înainte ca Joe Biden să preia puterea și în condițiile în care acesta a anunțat că dorește să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări. (BBC)

8. Heathrow, cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie, a anunțat o scădere de 73% a numărului de pasageri în 2020, din cauza declinului cererii pentru călătoriilor aeriene, în contextul pandemiei de coronavirus. Anul trecut, aproximativ 22,1 milioane de pasageri au trecut prin aeroportul londonez Heathrow. (Profit.ro)

9. Facebook și-a avertizat angajații, printr-un mesaj intern, să evite, în public, folosirea hainelor sau a altor obiecte cu însemnele companiei, din motive de securitate. Decizia vine după suspendarea permanentă a contului președintelui Trump. (Link)

Una din Cronica Sportiva: Astăzi începe etapa a 16-a din Liga 1 la fotbal, prima a returului sezonului regulat, cu primele două meciuri, respectiv Gaz Metan Mediaș – FC Voluntari (de la ora 17.00) și Universitatea Craiova – Sepsi Sf. Gheorghe (de la ora 19.45). Etapa a 16-a se va încheia vineri, 15 ianuarie.

10. Liderul PNL, Ludovic Orban, consideră că preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, care este urmărit penal într-un dosar instrumentat de DNA, îşi poate continua mandatul la şefia CJ, întrucât nu există nicio prevedere legală care să prevadă contrariul. El spune că o eventuală demisie din motive morale este o decizie care aparţine exclusiv lui Costel Alexe şi care nu poate fi impusă de către PNL. (News.ro)

Fotografia dimineții – O femeie pe schiuri este trasă de câinele sau pe străzile din Madrid. Pablo Blázquez Domínguez/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Rusia duce bombardiere strategice cu capacităţi nucleare în Crimeea
A fost realizată, pentru prima oară, teleportarea quantică între două chip-uri ale unor calculatoare diferite – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău