ONU: Peste 6.000 de civili au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina – Cronica dimineții

1. Peste 6.000 de civili au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este, cel mai probabil, mult mai mare decât poate fi calculat acum, a anunțat autoritatea Naţiunilor Unite pentru drepturile omului. (News.ro)

2. Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat vineri stare de alertă în sistemul de peste Prut, după ce furnizorul de stat Energocom a notificat în aceeași zi existența unui deficit de energie care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare. Deficitul va crește de luni, de când centrala pe gaze de la Cuciurgani, din regiunea separatistă Transnistria, nu va mai asigura decât 27% din necesarul de electricitate de pe malul drept al Nistrului, în scădere masivă față de procentul de 70% din prezent, ca urmare a reducerii de către gigantul rus de stat Gazprom cu 30% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova. Vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat că Republica Moldova își va majora importurile de energie electrică din România. (Profit.ro)

3. Municipiul Constanţa a rămas fără apă caldă deoarece Electrocentrale Constanţa nu a avut bani pentru achitarea în avans a gazelor naturale utilizate la prepararea agentului termic. Societatea Termoficare Constanţa a anunţat că va plăti către furnizorul de gaz un avans din subvenţia la căldură primită de la municipalitate. (News.ro)

4. Societatea Națională Nuclearelectrica a transmis o clarificare în urma unui articol publicat de agenția Reuters care spunea că noua generaţie de reactoare nucleare de mici dimensiuni dezvoltate de Statele Unite au o mare problemă: doar o singură companie vinde combustibilul de care au nevoie și este vorba despre o firmă rusească. SNN precizează că tehnologia NuScale, care va fi folosită în România la reactoarele modulare de mici dimensiuni, nu necesită importuri de combustibil nuclear de tip HALEU, indiferent de proveniență acestuia, pentru că folosește uraniu ușor îmbogățit. (Digi24)

5. ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte pentru modificarea formularelor de înregistrare la Fisc a contractelor de închiriere, în contextul în care înregistrarea în termen de cel mult 30 de zile de la încheiere/modificare devine obligatorie de la 1 ianuarie 2023. De asemenea, ANAF va introduce și o Notificare formală care să fie trimisă persoanelor care nu au înregistrat contractele, dar au obținut venituri (declarate prin formularul 212 ”Declarație unică privind impozitul pe venit si contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”). (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: România va fi reprezentată de şapte gimnaşti la Campionatele Mondiale de la Liverpool, care vor debuta în 29 octombrie. Doar două gimnaste ”tricolore” se află în delegaţia tricoloră – Ana Maria Bărbosu şi Andreea Preda. News.ro

6. Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un ajutor de 18 miliarde euro, câte 1,5 miliarde de euro pentru fiecare lună a anului 2023, pentru a ajuta la administrarea țării, în timp ce luptă împotriva invaziei rusești. (Reuters)

7. Giorgia Meloni a fost desemnată, vineri, de către preşedintele Sergio Mattarella, să formeze guvernul Italiei. Ea a devenit astfel prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Meloni, liderul partidului Fratelli d’Italia, este primul premier italian de extremă dreaptă din ultimele şapte decenii. Giorgia Meloni şi colegii ei de coaliţie, Matteo Salvini de la Liga (antimigraţie) şi Silvio Berlusconi – Forza Italia, au prezentat componenţa guvernului, care va depune jurământul sămbătă, în faţa preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella. (News.ro)

8. Papa Francisc s-a pronunţat vineri împotriva eutanasiei în timpul unui discurs rostit în prezenţa unei delegaţii de oficiali francezi, pe fondul dezbaterii lansate în Franţa privind sfârşitul vieţii şi cu trei zile înainte de o întâlnire cu preşedintele Emmanuel Macron. “Nu putem cere personalului medical să-şi omoare pacienţii”, a declarat Papa. (Hotnews)

9. Autoritățile braziliene, care se confruntă cu foarte multe dezinformări online, înaintea turului doi ale alegerilor prezidențiale, au acordat șefului comisiei electorale puterea unilaterală de a cere companiilor de tehnologie să elimine postări și videoclipuri. Este una dintre cele mai agresive acțiuni întreprinse de orice țară pentru a combate informațiile false. Conform regulilor adoptate joi, șeful comisiei electorale poate dispune eliminarea imediată a conținutului despre care crede că a încălcat ordinele anterioare de eliminare, iar platformele online trebuie să se conformeze acestor cerințe în termen de două ore sau să riște suspendare serviciilor în Brazilia. (NYTimes)

10. Banca Transilvania și Dedeman, doi dintre sponsorii Simonei Halep, depistată pozitiv cu roxadustat și suspendată provizoriu din tenis, i-au transmis mesaje de încurajare vineri seara, solidarizându-se cu sportivă. Sunt primele companii importante românești care au legătură cu sportivă română și care se poziționează de partea acesteia, în cel mai tulbure moment din cariera acestuia. (GSP)

Fotografia dimineții – Un soldat israelian arestează un protestatar palestinian in Hebron. Abed Al Hashlamoun/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Austria devine a două țară din UE, după Franța, care va introduce o taxă digitală
Drulă: USR este ”singurul partid cu adevărat liberal” din România – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău