Patru din cinci termocentrale pe cărbune din Uniunea Europeană sunt neprofitabile – Cronica serii

1. Modul în care au intervenit primii salvatori de la ISU Bucureşti-Ilfov la incendiul din clubul Colectiv va fi investigat de Parchetul Militar, după ce Parchetul General şi-a declinat competenţa. Dosarul vizează infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. (News.ro)

2. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la condiţia celor 200.000 de semnături pentru candidatura la Preşedinţie, la posibilitatea ca un alegător să semneze pentru mai multe candidaturi şi la definiţia partidului parlamentar. (News.ro)

3. România a importat, în primele 7 luni ale anului, gaze în valoare de 17,32 TWh, cu mai mult de un TWh peste cantitatea importată în întreg anul trecut, de 16,2 TWh. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: SoftBank așteaptă pierderi de cel puțin $5 miliarde ca urmare a „pariurilor” pe companii precum Uber și WeWork, care au înregistrat scăderi dramatice în valoare în ultimele luni. (Bloomberg)

4. Patru din cinci termocentrale pe cărbune din Uniunea Europeană sunt neprofitabile iar companiile de utilități ar putea să înregistreze pierderi de 6,6 miliarde euro în acest an, susține un raport publicat joi de centrul de reflexie Carbon Tracker Initiative. (Profit.ro)

5. Amenzile pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuințelor vor crește de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniștii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancționată inclusiv cu muncă în folosul comunității, potrivit unui proiect de lege promulgat astăzi de președintele Iohannis. (Profit.ro)

6. 65% dintre francezi se declară ”nemulţumiţi” de activitatea președintelui Emmanuel Macron la jumătatea mandatului acestuia de cinci ani, conform unui sondaj. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Amazon a cheltuit $9.6 miliarde în ultimul trimestru pe livrări, cu 46% mai mult decât în urmă cu un an, în încercarea de a extinde cât mai mult serviciul de livrare în aceeași zi oferit membrilor Prime. (The Verge)

7. Autoritățile americane de frontieră au separat, de părinții migranți, 5460 de copii, începând cu iulie 2017.  (AP)

8. Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto americană, în funcție de capitalizarea bursieră, depașind General Motors. (Profit.ro)

9. Cercetătorii laboratorului Computer Science & Artificial Intelligence din cadrul MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat un sistem de inteligenţă artificială bazat pe învăţare mecanică, numit RiskCardio. RiskCardio poate estima riscul decesului survenit din cauza afecţiunilor cardiace, ce pot reduce sau bloca circulaţia sângelui. (News.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Muzicianul bosniac Goran Bregović revine în România cu ocazia unui spectacol în care va cânta toate hiturile din carieră împreună cu trupa sa Wedding & Funeral Orchestra. Evenimentul va avea loc duminică, 27 octombrie, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului din București. Biletele costă între 129 lei și 299 lei. (InfoMusic)

10. Cercetătorii de la University of Virginia au reușit să antreneze un grup de șobolani să conducă mini mașini folosind drept premiu cereale Froot Loops. Procesul de antrenare le-a redus șobolanilor nivelul stresului. (People)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
România are mai puțini megawați instalați decât la 31 decembrie 1989 – Cronica serii
Emmanuel Macron vine în România săptămâna viitoare – Cronica serii