Platforma de programare a fost optimizată şi arată poziţia în lista de aşteptare şi capacitatea de vaccinare – Cronica dimineții

1. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţat, joi seară, că platforma de programare a fost optimizată şi arată poziţia în lista de aşteptare şi capacitatea de vaccinare. Autorităţle recomandă tuturor celor interesaţi să intre pe platforma unde se pot vedea locurile disponibile, dar şi tipul de vaccin, defalcat pe judeţe. CCAV a anunţat că, joi seară, sunt aproximativ 97.000 de locuri disponibile pentru programarea la vaccinare. (News.ro)

2. Economia Chinei a crescut cu 18,3% pe primul trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Este o creștere record la nivelul unui trimestru. Anul trecut, China a fost afectată, în primele trei luni, de măsurile luate pentru controlul pandemiei. (WSJ)

3. CEO-ul Pfizer a declarat în cadrul unei conferințe că, cel mai probabil, va fi nevoie ca persoanele vaccinate împotriva Covid-19 să-și mai facă o doză în fiecare an, pentru a-și păstra protecția pe măsură ce virusul evoluează. (WSJ)

Una din Cronica de Business: Gigantul american Amazon, cel mai puternic retailer online a avut anul trecut afaceri în România de 443 milioane lei și un profit net de 25,4 milioane lei, cu peste 3.200 de angajați. (Profit.ro)

4. Românii au avut parte de cea mai mare scumpire a energiei electrice din Europa. Bucureștiul este capitala europeană în care prețul plătit de consumatorii casnici era, în februarie 2021, cu 18% peste cel plătit cu un an în urmă. Este, de departe, cea mai mare creștere dintre capitalele europene luate în calcul de ultima statistică a Comisiei. Dintre statele UE, în 13 dintre cele 27 de capitale prețurile au rămas la fel sau au scăzut, în timp ce creșterile consemnate în restul capitalelor europene au fost moderate, în general cu 5% în intervalul de referință, cu excepția Stockholm-ului sau Varșoviei, dar și aici creșterile sunt mult mai mici comparativ cu Bucureștiul. Liberalizarea pieței de energie a avut loc la data de 1 ianuarie. (Economica)

5. În opinia liderului PSD, Marcel Ciolacu, actuala criză guvernamentală e doar „un circ inacceptabil”, într-o perioadă în care 200 de români mor zilnic de Covid-19. Ciolacu arată că „revoluția” USR PLUS „s-a dezumflat” și-l ironizează pe vicepremierul Dan Barna, care avea în subordine Ministerul Sănătății. Președintele PSD a mai anunțat că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului în această sesiune parlamentară. „Categoric, în această sesiune parlamentară vom depune moţiunea de cenzură”. (G4Media)

6. Cererea pentru electrocasnicele mari a înregistrat anul trecut o creștere fără precedent în România, urmare a pandemiei COVID, piața urcând cu 9% ca număr de unități vândute. Pentru 2021 este așteptat un nou avans, de cel puțin 5%. (Profit.ro)

7. Economia Europei este pe cale să revină la nivelul anterior crizei în 2022, a anunțat FMI, precizând că estimările sale depind de campania de vaccinare împotriva Covid-19. „Presupunând că vaccinurile devin disponibile pe scară largă în vara anului 2021 și pe tot parcursul anului 2022, creșterea PIB-ului este proiectată la 3,9% în 2022, aducând PIB-ul Europei la nivelul pre-pandemic”, afirmă FMI în ultimele sale estimări economice regionale. (Profit.ro)

8. Purtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului nu va mai fi obligatorie în exterior în Israel cu începere de duminică, în cadrul ridicării treptate a restricţiilor legate de pandemie, au anunţat joi seară autorităţile israeliene. Statul evreu a fost printre primele ţări care, din primăvara anului 2020, a impus purtarea măştilor sanitare în locurile publice. Situaţia s-a schimbat în ultimele săptămâni datorită unei campanii masive de vaccinare care a permis administrarea cele două doze necesare de vaccin Pfizer/BioNTech la peste jumătate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Astăzi, de la 15:30, la Cluj, vor avea loc primele meciuri din cadrul confruntării dintre România și Italia, din barajul de menținere în Grupa Mondială a Billie Jean King Cup. Irina Bara (26 de ani, 124 WTA) va deschide duelul cu Italia, urmând a juca cu Elisabetta Cocciaretto (20 de ani, 111 WTA). Al doilea duel al zilei le va pune față în față pe Mihaela Buzărnescu (32 de ani, 114 WTA) și Martina Trevisan (27 de ani, 99 WTA). (Gsp.ro)

9. Folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea în masă şi ierarhizarea comportamentului social ar putea fi în curând scoasă în afara legii în Europa, potrivit unui proiect de lege publicat online. Documentul de 81 de pagini, publicat prima oară de Politico, afirmă că ”supravegherea nediscriminatorie a persoanelor ar trebui să fie interzică atunci când este aplicată într-o manieră generalizată, tuturor persoanelor, fără diferenţiere”. Metodele de supraveghere pot include monitorizarea şi urmărirea oamenilor în mediile digital şi fizic. Proiectul de lege mai prevede că ”folosirea inteligenţei artificale pentru realizarea unui sistem de scor social, care se practică în China, ar trebui să fie interzisă. (News.ro)

10. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunţat, aseară, că a contestat la Curtea de Apel Bucureşti restricţiile impuse de Guvern în timpul stării de alertă, fiind vizate inclusiv închiderea şcolilor, obligativitatea purtării măştii la orele de curs şi programul magazinelor. (News.ro)

Fotografia dimineții este din California, unde un leu de mare se joacă, cu o mască. Ralph Pace/World Press Photo 2021:

Ți-ar mai putea plăcea
50 de ani de când primii oameni au pus piciorul pe Lună – Cronica dimineții
Firea conduce în sondajele pentru primăria București, PNL îl testează pe Bolojan – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău