Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat marți la Taipei/Taiwan – Cronica serii

1. Administraţia Naţională „Apele Române” a anunţat, marţi, că, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, reuşeşte să menţină coeficientul de umplere de peste 70% în principalele 40 de lacuri, mai exact la 73,61%. În total, 779 de localităţi au restricţii la alimentarea cu apă. Debitele Dunării au scăzut la jumătate faţă de media multianuală a lunii august. (News.ro)

2. Carburanții continuă să se ieftinească în România, în pofida unei volatilități ridicate a prețului internațional al petrolului Brent, probabil și ca urmare a reducerii consumului din ultimul timp, deși prețurile au scăzut în ultima lună. Liderul pieței autohtone de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit marți motorina cu 5 bani pe litru, iar benzina, cu un ban pe litru. De la 1 iulie, data la care a intrat în vigoare reducerea de 50 de bani/l convenită de guvern și companii, prețul la pompă al carburanților a scăzut cu aproximativ 80 de bani, reprezentând o reducere de 10,5%, în cazul benzinei standard, și de 8,5%, în cazul motorinei standard. (Profit.ro)

3. Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că Educația va primi 15% din bugetul consolidat până în 2027, potrivit unui comunicat al Guvernului. Prim-ministrul s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Alianței ”O voce pentru Educație”, care reunește mediul asociativ și de afaceri, conform sursei citate. (G4Media)

4. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în primul semestru al anului, au însumat 4,432 milioane de persoane, în creştere cu 35,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Pe ţări, cei mai mulţi turişti străini au venit din Germania (69.300 de persoane), Israel (53.400 de persoane) şi Italia (48.900 de persoane). (News.ro)

Din Cronica de Business: PepsiCo a preluat 20% din acțiunile Carpathian Springs, producătorul Aqua Carpatica, controlat în România de omul de afaceri grec Jean Valvis, odată cu drepturile de distribuție exclusive pe canale specifice din România, Polonia și alte țări, cu perspectiva de a fi extinse și în alte piețe, inclusiv în Statele Unite ale Americii. (Profit.ro)

5. PSD este în creștere în opțiunile de vot ale românilor, fiind în iulie pe primul loc cu 37%, cu două procente mai mult decât luna precedentă, potrivit ultimului sondaj Avangarde, realizat la comanda PSD. Pe locul doi se află PNL, cu 23%, în creștere cu trei procente față de luna iunie. AUR se menține pe al treilea loc în clasament cu 11%, în scădere însă cu un procent față de măsurătoarea anterioară. Luna iulie găsește USR staționar în intenția de vot, cu 9%, la fel și UDMR, cu 5%. (Hotnews)

6. Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi. (Digi24)

7. Kremlinul a avertizat, marţi, Statele Unite că timpul se scurge în ceea ce priveşte negocierile pentru înlocuirea tratatului de reducere a armelor nucleare New START şi că dacă acesta expiră în 2026 fără o înlocuire, securitatea mondială va fi slăbită. (News.ro)

8. Recunoaşterea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova. Ea a menționat că Moscova este pregătită pentru orice posibil scenariu de evoluţie a situaţiei. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Moderatorii conținutului TikTok pentru Africa se plâng că sunt tratați ca niște roboți și plătiți prost. Aceștia spun că, pentru $3 pe oră, trebuie să analizeze filmări dramatice, inclusiv sinucideri și cruzimi față de animale. AI-ul nu este o soluție pentru moderarea conținutului aici, deoarece abilitățile sale sunt foarte slabe în alte limbi decât Engleza. (Business Insider)

9. Termostatele sistemelor de aer condiţionat în Spania vor trebui setate la peste 27 de grade vara şi sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în malluri, restaurante, dar și hoteluri și aeroporturi. Măsura a fost anunțată de guvernul spaniol, cu scopul de a economisi energie. (Libertatea)

10. Statele Unite ale Americii nu dispun de o confirmare prin ADN a decesului liderului Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, dar i-au confirmat identitatea din alte surse, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe. „Nu avem confirmare prin ADN. Nu vom primi această confirmare. Sincer să fiu, bazându-ne pe sursele multiple şi metodele prin care am adunat informaţii, nu avem nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională în cadrul unui interviu pentru CNN. (Adevarul)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ciolos promite intrarea Roșiei Montane în UNESCO în 2021
Iohannis: Din 8 februarie se vor deschide majoritatea școlilor – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău