Probele orale de la Bacalaureat vor fi anulate în acest an – Cronica serii

1. Un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi aprobat în aproximativ un an de zile, potrivit unui scenariu ”optimist”, a anunţat directorul Agenţiei Europene a Medicamentului. Agenția examinează 115 terapii sau tratamente împotriva SARS-Cov-2, iar unele dintre aceste tratamente ar putea fi aprobate în Europa încă din această vară. (News.ro)

2. Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că azi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va declara starea de alertă şi apoi CNSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Orban a precizat că îşi asumă conducerea Comitetului. (News.ro)

3. Probele orale (de competențe) de la Bacalaureat vor fi anulate în acest an și echivalate cu mediile din liceu sau cu certificate obținute în urma unor examene specifice, a declarat vicepremierul Raluca Turcan. Decizia este luată pe fondul pandemiei de coronavirus și a fost semnată în ședința de astăzi a Guvernului. (Profit.ro)

4. Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, prelungirea până la data de 15 iunie 2020 a posibilității de solicitare a amânării ratelor pentru cei care se află în imposibilitatea plății. Termenul inițial ar fi expirat azi. (Profit.ro)

5. Datoria externă totală a României a crescut cu 350 milioane euro în primele trei luni, la 106,22 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la 31 decembrie 2019, potrivit datelor publicate BNR. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Apelurile către o linie de urgență anti-violență au crescut cu 73% în Italia, conform Institutului Național de Statistică, comparativ cu perioada similară dintre 1 martie și 16 aprilie din 2019. (CNN)

6. Comisia Europeană a adresat României scrisori de punere în întârziere solicitând să îşi protejeze populaţia împotriva poluării aerului şi să pună în aplicare hotărârea Curţii de Justiţie a UE privind neînchiderea depozitelor de deşeuri ilegale. (News.ro)

7. Alți 2,9 milioane de americani au aplicat pentru a intra în șomaj săptămâna trecută. Numărul este în scădere însă, per total, în cele două luni de când au început să fie introduse măsurile de izolare, 36,5 milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: Streaming-ul live a crescut în luna aprilie cu 99% față de anul trecut, în contextul izolării sociale. Cu 1.645 miliarde de ore watchtime pe lună, Twitch a crescut cel mai mult, +101% față de anul trecut. (The Verge)

8. Senatorii americani au respins un amendament care prevedea interzicerea verificării istoricului de navigare și a căutărilor online făcute de cetățenii americani fără mandat. FBI va putea face aceste verificări fără a mai avea nevoie de un mandat emis de un judecător. (Politico)

9. Franța a adoptat o lege care prevede că platformele online și rețelele sociale trebuie să elimine în cel mult 24 de ore conținutul care are legătură cu terorismul și pedofilia. În caz contrar, va fi aplicată o amendă în valoare de 4% din veniturile globale. (Reuters)

10. Donald Trump a extins cu un an embargoul care vizează companiile chineze de tehnologie, precum Huawei și ZTE. Acesta va fi aplicat până în mai 2021, dacă nu va fi prelungit din nou. (Reuters)

Fotografia serii – Un arhitect francez a găsit soluția pentru păstrarea regulilor de distanțare la restaurant. Christophe Gernigon Studio:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Comisia de la Veneţia: Reforma privind legislaţia penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave
Cronica serii – În 5 ani România rămâne fără bucătari

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău