Procentul de analfabetism funcțional a ajuns la 44% – Cronica serii

1. România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018. Procentul de analfabetism funcțional este de 44%, în creștere față de 2015. Rezultatele PISA arată performanța sistemului de învățământ. (G4Media)

2. Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților a votat în unanimitate proiectul de lege care prevede eliminarea supraaccizei la carburanți, precum și a supraimpozitării contractelor de muncă part-time. (Profit.ro)

3. Un acord comercial cu China ar putea ”aştepta până după alegerile” prezidenţiale din noiembrie 2020 în Statele Unite, a anunţat preşedintele american Donald Trump (News.ro). Bursa americană a deschis în scădere puternică după declarațiile președintelui. (WSJ)

Una din Cronica de Business:  Banca Unicredit vizează „tăierea” a 8.000 de posturi în următorii patru ani și prima răscumpărare de acțiuni din ultimii zece ani, în valoare de €2 miliarde. (Financial Times)

4. Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor s-a cifrat, în octombrie 2019, la 4,85 miliarde de lei, în scădere cu 4,47% față de suma raportată în septembrie 2019. Restanțele la creditele în valută au coborât cu 4,7%, la 2,32 miliarde de lei (echivalent). (Profit.ro)

5. Numărul firmelor radiate a crescut în primele zece luni ale anului cu peste 36%, comparativ cu perioada similară din 2018, ajungând la 89.274 firme. (Profit.ro)

6. Vladimir Putin a promulgat o lege care permite ca orice persoană care distribuie conţinut media sau care primeşte finanţare din străinătate să fie etichetată drept agent străin. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Agenția Spațială Europeană a primit aprobare pentru misiunea Hera, ce va avea loc în 2024. Misiunea Hera va studia rămășițele unui asteroid pe care NASA îl va sparge, în cadrul unui proiect care studiază apărarea planetei prin distrugerea asteroizilor care o amenință. (Cnet)

7. Pentru fiecare utilizator de internet din România, valoarea medie aferentă utilizării produselor Google Search, Maps și YouTube este de 130 lei pe lună. (Profit.ro)

8. Înmatriculările Dacia au scăzut în Franța cu aproape 21%, în noiembrie. (Automarket)

9. Cercetătorii chinezi încearcă să recunonstituie fața unei persoane folosind mostre ADN. (NYTimes)

10. FBI consideră aplicația rusească FaceApp ”o potențială amenințare de contraspionaj”. (Profit.ro)

Fotografia serii – BNR a lansat moneda tematică „Istoria aurului” și bancnota aniversară „Desăvârșirea Marii Unirii”. Inquam Photos / George Calin:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 40% dintre joburi ar putea fi făcute de masini în 15 ani
10 miliarde de tone de gheață s-au topit într-o singură zi, în Groenlanda – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău