Raed Arafat: “România va ajunge la 8.000 de teste pe zi” – Cronica dimineții

1. Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat aseară că va creşte în continuare capacitatea de testare în România şi vom ajunge la 8.000 de teste pe zi. Arafat a respins ideea că situaţia pacienţilor confirmați nu reflectă realitatea, precizând că, dacă am fi avut mai multe cazuri, ar fi trebuit să crească numărul deceselor şi al pacienţilor internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. (News.ro)

2. Un nou studiu arată că după vârsta înaintată, obezitatea este cel mai important factor în cazurile grave generate de Covid-19. (NYTimes)

3. Bursa americană a închis săptămâna pe creștere, toți cei trei indici fiind pe plus. Este a doua săptămână consecutivă în care bursa crește, lucru care nu s-a mai întâmplat de la începutul lui februarie. (CNN)

Una din Cronica de Business: Aplicația de taxi-hailing Free Now, care include și clevertaxi.ro în România, va fuziona cu Kapten. Free Now este deținută de Daimler și BMW, iar Kapten de Daimler. (Reuters)

4. Europarlamentarii doresc un pachet de redresare masivă pentru a sprijini economia europeană după criza COVID-19, inclusiv „obligaţiuni de redresare” garantate de bugetul Uniunii Europene, un răspuns european comun şi critică profund cele mai recente evoluţii politice din Ungaria şi Polonia. Într-o rezoluţie adoptată ieri, Parlamentul European salută măsurile fiscale şi sprijinul sub formă de lichidităţi pentru abordarea pandemiei. (News.ro)

5. Doi cumpărători au oferit săptămâna asta $2, respectiv $4+ pentru un baril de petrol în Texas. Prețul petrolului a continuat să scadă după acordul țărilor OPEC + Rusia de a reduce aproape 10 milioane de barili din producția zilnică, începând cu 1 Mai. (Bloomberg)

6. Japonia va oferi un ajutor de 100.000 de yeni (857 de dolari) fiecărui rezident, japonez sau străin, pentru a ajuta la menținerea economiei pe linia de plutire în timpul pandemiei de COVID-19, a anunțat premierul Shinzo Abe. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Serviciile de informații americane au alertat Israel și NATO privind noul coronavirus încă din noiembrie 2019. Conform Channel 12 News, serviciile americane au sesizat încă din a doua săptămâna a lunii noiembrie că există pericolul unei pandemii și au transmis informația într-un document strict secret. La acel moment, acest informații erau cunoscute doar de către guvernul chinez. Administrația Trump nu a considerat această informare demnă de interes. Aceeași reacție au avut-o și factorii de decizie din Israel, care au aflat despre riscul unei pandemii la finalul lunii noiembrie. (TimesofIsrael)

7. Space X va deveni prima companie privată care va trimite astronauți NASA în spațiu. Luna viitoare, pe 27 Mai, NASA va trimite, pentru prima oară în ultimii 10 ani, doi astronauți în spațiu de pe teritoriul Statelor Unite. De la închiderea programului spațial, în 2011, NASA a folosit rachete rusești pentru a-și trimite astronauții pe Stația Spațială Internațională. (BBC)

8. Pentru prima dată în istoria greacă contemporană, unde 90% din populație este ortodoxă, bisericile vor rămâne închise de Paște. (Hotnews)

9. 31 de persoane au participat la slujba din Vinerea Mare la biserica din localitatea Recea, județul Maramureș, în ciuda restricțiilor impuse de autorități. Sesizați, oameni legii au solicitat întreruperea slujbei religioase, iar preotul a fost sancționat contravențional cu suma de 20.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor ordonanței militare. (Link)

10. Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, a lipsit de la sărbătorirea Zilei Soarelui, un eveniment ce marchează ziua de naștere a bunicului său, Kim Il Sung, primul conducător al țării. Absența sa a generat speculații cum că ar avea probleme de sănătate. Jong Un are 36 de ani dar este supraponderal. (Reuters)

Fotografia dimineții – Cireșii înfloriți din Anglia. Danny Lawson/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Trump: as fi dispus sa inchid guvernul daca democratii nu voteaza pentru securizarea granitelor
Românii considerați a fi ″vulnerabili″ vor primi anul viitor 1.400 lei pentru plata facturilor la energie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău