Rafila: Circa 20% dintre români au trecut deja prin infecția cu noul coronavirus – Cronica dimineții

1. Prefectul Capitalei Traian Berbeceanu a anunţat vineri, după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că, începând din 25 ianuarie, ora 0:00, se deschid restaurantele, cafenelele, la 30% din capacitate, între orele 6 – 21. Accesul publicului în sălile de spectacol permis tot în limita a 30% din locuri. Măsura e valabilă şi pentru sălile de jocuri. (News.ro)

2. Senatorul PSD, Alexandru Rafila, a declarat că în opinia sa circa 20% dintre români au trecut deja prin infecție. Declarația a fost făcută în contextul disputei privind numărul real de infectări cu noul coronavirus. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a opus relaxării măsurilor în Municipiul București pe motiv că datele despre testele efectuate și numărul de cazuri nu reflectă realitatea, iar redeschiderea școlilor ar fi în pericol dacă rată de infectare va crește. (G4Media)

Una din Cronica de Business: Volkswagen a anunțat că modelul Golf, care a făcut istorie pe piața din SUA începând din 1974, timp de aproape 50 de ani, nu va mai fi fabricat peste ocean, iar modelul va fi retras de pe piață. (Profit.ro)

3. Vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de producătorul indian Bharat Biotech este sigur și generează anticorpi, conform unui studiu publicat în The Lancet. (Reuters)

4. Noi date indică acum că activitatea de M&A în Europa emergentă a fost afectată în 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus, volumul tranzacțiilor atingând cele mai scăzute niveluri din ultimii 10 ani. Au fost 1.705 tranzacții cu o valoare totală de 60,80 miliarde euro, în scădere cu 12,9% ca număr și respectiv 16% ca valoare față de 2019. În România, scăderile înregistrate atât ca volum, cât și ca valoare (4,9% și 6,9%) au fost inferioare mediei regiunii, care a resimțit o contracție de 12,9%, respectiv 16%. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Alphabet renunță la Loon, divizia care vroia să vândă servicii de internet folosind pentru conexiuni baloane. “Nu am găsit o modalitate de a obține costurile suficient de mici pentru a construi o afacere durabilă”, a declarat șeful Loon, Alastair Westgarth. Loon lansase, în vara anului trecut, primul serviciu comercial în Kenya. (Profit.ro)

5. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis că o femeie de 73 de ani din Bacău, vaccinată în cursul zilei şi care nu a prezentat reacţii imediat după primirea dozei, a murit la câteva ore după, intrând în stop cardio-respirator. Incidentul este considerat a fi fără legătură cu vaccinarea. (News.ro)

6. Toate călătoriile neesențiale în afară și spre Belgia vor fi interzise începând de miercuri, 27 ianuarie, și până la 1 martie, pentru a opri răspândirea noilor mutații ale coronavirusului, a decis comitetul național de criză. Începând de miercuri, persoanele care vor să călătorească din sau spre Belgia vor fi obligate să prezinte un motiv valid – cum ar fi îndatoriri familiale ori studii – pentru a li se permite trecerea frontierei. (Ziare)

Una din Cronica Știrilor Pozitive: Cercetătorii germani au reușit să facă șoarecii paralizați, după leziuni ale măduvei spinării, să meargă din nou. Ei au restabilit o legătură neuronală considerată până acum ireparabilă la mamifere prin folosirea unei proteine injectată în creier. (Reuters)

7. Ponderea persoanelor care retrag numerar de la bancomat s-a redus cu 30% faţă de acum cinci ani. Doi din trei români (67%) utilizează produse şi servicii bancare de orice fel, precum conturi curente, carduri, credite, depozite şi efectuează plăţi, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandat de Asociaţia Română a Băncilor. (News.ro)

8. Un islandez care a fost operat, la începutul lunii, primind un transplant dublu de mâini și umeri, se recuperează bine după operație, iar medicii sunt optimiști în privința felului în care își va putea folosi noile mâini. Operația a fost o premieră la nivel mondial. (TheGuardian)

9. Italia a anunţat vineri că a blocat provizoriu accesul la TikTok utilizatorilor a căror vârstă nu este garantată, o măsură luată de urgenţă după moartea unei fetiţe care participa la o provocare numită „jocul cu eşarfa” de pe reţeaua socială. (Link)

Una din Cronica Sportivă: După ce The Times a anunțat că guvernul japonez ar fi ajuns la concluzia că Jocurile Olimpice din acest an ar trebui anulate, atât oficialii japonezi, cât și Comitetul Internațional Olimpic au negat vehement această știre. Guvernatorul oraşului Tokyo, Yuriko Koike, a declarat că nu au existat discuţii cu privire la anularea sau amânarea Jocurilor Olimpice. (News.ro)

10. Un angajat al unei companii de securitate americane a recunoscut că a accesat camerele de supraveghere ale clienților, după ce dovezile au arătat că în ultimii 4 ani a intrat de peste 9600 de ori în sistemele private ale acestora. Angajatul își notase unde locuiau femei frumoase și le urmărea când se dezbrăcau, dormeau sau făceau sex. (Link)

Fotografia dimineții – Bill Gates a anunțat ca a primit prima doză de vaccin anti Covid-19:

Ți-ar mai putea plăcea
Senatul a votat ieri creșterea salariului minim astfel încât să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie până la finele anului 2024 – Cronica dimineții
Doar județul Alba mai are rata de infectare 1 la mia de cazuri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău