România a trecut la starea de alertă. Cele mai importante prevederi – Cronica dimineții

România intră în stare de alertă, după două luni de stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus.

1. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat aseară că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise. De asemenea, se prelungeşte suspendarea zborurilor de pe toate aeroporturile. Carantinarea celor care vin din străinătate se face la domiciliu. Ieşirea din afara localităţilor se va face doar din ”motive întemeiate”. (News.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat aseară că, deşi au fost impuse unele măsuri de relaxare şi deşi trecem de la starea de urgenţă la starea de alertă, rămânem în pandemie de coronavirus, iar spitalele rămân pregătite pentru primirea de noi cazuri, aşa cum au fost ele organizate în timpul stării de urgenţă. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) a înregistrat venituri consolidate de 237,1 milioane de euro în primul trimestru din acest an, în creștere cu 9,5% față de perioada similară a anului trecut. (Hotnews)

3. Şeful DSU Raed Arafat a anunţat seară că, pe durată stării de alertă, deplasarea în afara localităţilor este permisă pentru anumite motive, cu completarea prealabilă a unei declaraţii pe propria răspundere. Excepțiile permise pentru deplasarea în afara localității le găsiți în articol. (News.ro)

4. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat seară că pe durata stării de alertă rămân închise restaurantele, terasele şi mall-urile mai mari de 15.000 de metri pătraţi. Se deschid, însă, centrele comerciale mai mici şi magazinele cu ieşire directă în stradă. Organizarea de evenimente cu public sau a manifestaţiilor este interzisă. (News.ro)

5. Credincioşii vor putea merge la biserici, după 60 de zile de stare de urgenţă, dar trebuie să respecte anumite reguli de distanţare socială. Biserica le recomandă vârstnicilor să rămână acasă. De asemenea se vor face botezuri şi cununii, cu un număr limitat de persoane. (Hotnews)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/.

6. Guvernul a împrumutat 1,42 miliarde de lei la costuri în scădere. Ministerul Finanțelor a ieșit în piața de lei cu două emisiuni, una pe termen scurt și cealaltă pe mai mult de 11 ani – de departe cea mai lungă scadență de la declararea pandemiei COVID 19 și a turbulențelor generate de criza de sănătate în piețele financiare. Este primul împrumut pe o scadență de peste 10 ani încheiat cu succes de la declanșarea crizei COVID 19. (Profit.ro)

7. Costurile globale ale pandemiei declanșate de noul virus ar putea ajunge la $8800 miliarde, conform unei analize Asia Development Bank. (Bloomberg)

8. Grecia va solicita turiștilor să prezinte la intrarea în țară un test de coronavirus pe care l-au făcut înainte de plecarea din țara de origine, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei care conduce Direcția Generală Turism, Răzvan Pîrjol. Acesta a precizat că noua procedură i-a fost transmisă miercuri în cadrul unei convorbiri pe care a avut-o cu ministrul Turismului din Grecia și a subliniat că detaliile procesului nu au fost finalizate. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Perioada următoare de recuperare economică și ajutoare guvernamentale va fi un test mult mai dificil pentru Uniunea Europeană decât cele provocate de lipsa solidarității în răspunsul coordonat la criza coronavirus. Riscul adâncirii unei falii Nord-Sud și criza zonei euro va adânci dezechilibrul economic dintre cei care au și cei care nu au în interiorul Uniunii. (Politico)

9. Astronomul român, Ciprian Vîntdevară, a fotografiat în premieră galaxii aflate la o distanță de 35 de milioane ani lumină de Pământ. (Link)

10. Invitarea Gretei Thunberg la o dezbatere pe tema pandemiei de coronavirus cu experţi medicali a generat reacţii vehemente pe rețelele sociale. Greta Thunberg, în vârstă de 17 ani, a fost invitată la o dezbatere organizată de postul de televiziune CNN în cadrul emisiunii „Coronavirus – date şi temeri” („Coronavirus Facts and Fears”). În afară de Greta, la dezbatere mai participă jurnalistul CNN Sanjay Gupta, fostul secretar american al Sănătăţii Kathleen Sebelius, fostul director al Centrului pentru Controlul Epidemiilor Richard Besser şi prezentatorul CNN Anderson Cooper. (Link)

Fotografia dimineții – Klaus Iohannis şi-a schimbat aseară fotografia de copertă a paginii de Facebook:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – vanzarile auto in .ro la cea mai buna luna Iulie din ultimii 10 ani
Cronica dimineții – În iunie s-ar putea anunța intrarea României în spațiul Schengen, cu aeroporturile