România cheltuie 8 euro pe cap de locuitor, anual, pentru cheltuielile medicale de prevenție – Cronica serii

1. România cheltuie 8 euro pe cap de locuitor, anual, pentru cheltuielile medicale de prevenție. Este cea mai mică sumă la nivelul Uniunii Europene, o sumă similară fiind cheltuită de Slovacia. (Profit.ro)

2. Lumea este la un pas de „o prăbușire morală catastrofală” în ceea ce privește împărțirea vaccinurilor anti-Covid, a avertizat, luni, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), solicitând statelor și producătorilor să răspândească dozele echitabil în toată lumea. (Link)

3. Vremea mai friguroasă instalată în ultimele zile în România a condus la o majorare a consumului de gaze și, implicit, la o creștere spectaculoasă a prețului gazelor pe bursele spot. În numai 5 zile, prețul gazelor s-a majorat cu 71%, de la aproximativ 70 de lei/MWh la peste 120 lei/MWh. (Profit.ro)

Una din Sinteza Săptămânii: Constănţenii care s-au înscris pe platforma Vaccinare anti Covid-19 pentru a intra în etapa 2 de imunizare au fost direcţionaţi către un spital unde practic nu se face vaccinarea. Și în București medici au fost trimiși de sistemul electronic să se vaccineze la un centru care nu există.

4. Afacerile din sectorul de comerţ cu amănuntul al produselor farmaceutice au crescut cu aproximativ 8% în 2019 faţă de anul precedent, la 20,6 miliarde lei. Datele apar într-un studiu realizat de Coface România, care mai arătă că românii au alocat 5% din veniturile lunare pentru achiziţia de medicamente. (News.ro)

5. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), în termeni nominali, a crescut în primele 11 luni din 2020 față de perioada similară din 2019, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,8%, respectiv cu 2,3%, a informat Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Procentul românilor care declară că se vor vaccina a crescut cu 5% iar procentul celor care nu sunt deciși asupra vaccinării a scăzut față de luna decembrie a anului trecut. Astfel, 35% dintre români afirmă că vor să se vaccineze și au încredere în eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid-19, potrivit unui sondaj Avangarde privind percepțiile publice asupra pandemiei și a campaniei naționale de vaccinare. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple lucrează la un iPhone pliabil, aflându-se în prezent în faza de testare a ecranelor. Compania americană ia în calcul mai multe dimensiuni și încearcă să facă balamaua “aproape invizibilă”. Un produs final, însă, s-ar afla la mai mulți ani distanță de a intra piață. (Profit.ro)

7. Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost achitat, luni, de Curtea de Apel Constanţa într-un dosar în care a fost judecat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie considerând că ar fi realizat un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro. Decizia Curţii de Apel este definitivă. În primă instanţă, el fusese condamnat, în acest dosar, la şase ani şi jumătate de închisoare. (News.ro)

8. China a izolat luni alte trei milioane de locuitori în nord-estul ţării, după ce un reprezentant comercial a intrat în contact cu persoane în vârstă. Creşterea contaminărilor în ultimele săptămâni, în pofida faptului că sunt foarte mici faţă de nivelul din Europa şi Statele Unite, a condus la un răspuns puternic – izolare şi campanii mari de testare obligatorie. Ministerul chinez al Sănătăţii a anunţat luni 109 de cazuri de Covid-19, dintre care aproape o treime provincia Jilin, la frontiera cu Coreea de Nord. Peste 19 milioane de persoane din nord-estul Chinei au de-acum interdicţia de a ieşi din casă. Unele dintre ele pot să iasă la cumprături o dată la trei zile. (News.ro)

9. Iranul se confruntă cu întreruperi masive în alimentarea cu energie și dă vina pentru asta pe fermele de minare a monedelor digitale. Guvernul de la Teheran a oprit deja un centru de minare pentru consumul prea mare de energie. (The Washington Post)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Rata deceselor cauzate de cancer a scăzut cu 2,4%, în Statele Unite, între 2017 și 2018. Este cel mai mare procent înregistrat la nivelul unui an și se datorează în principal tratamentelor cu rata mare de succes pentru cancerul la plămâni. (WSJ)

10. Unele smartwatch-uri ar putea depista infectarea cu COVID-19 înainte cu câteva zile de apariția primelor simptome, arată deja mai multe studii academice. Cercetătorii cred că, în general, accesoriile purtabile pot juca un rol important în lupta împotriva pandemiei, cu funcțiile lor de monitorizare continuă a pulsului, măsurarea temperaturii și a altor funcții de sănătate. (CBS News)

Fotografia serii – Liderul nord corean Kim Jong-un salută trupele participante la parada militară. 朝鮮通信社/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu consideră că s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat din educaţie – Cronica serii
De mâine vaccinarea cu serul AstraZeneca se poate face fără programare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău