România continuă vaccinarea cu AstraZeneca – Cronica dimineții

1. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a hotărât joi că vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice. Decizia instanței a venit în urma unei plângeri formulate de familii din Cehia cu privire la vaccinarea obligatorie a copiilor. „Măsurile ar putea fi privite ca fiind ‘necesare într-o societate democratică’”, au scris judecătorii CEDO în motivarea deciziei. (Hotnews)

2. Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, cât şi pentru stabilirea măsurilor care sunt aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin urmare, este prelungită circulaţia în perioada 1 mai – 2 mai, în intervalul orar 20.00 – 05.00, pentru ca oamenii să poată participa la slujba de Înviere, iar magazinele vor fi închise la ora 20.00, în Vinerea Mare, nu la ora 18.00. Şi în perioada 8 mai – 9 mai, persoanele pot circula între ora 20.00 – 05.00 pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan. De asemenea, decizia prevede ca staţiunile de pe litoral să fie deschise, cu respectarea regulilor în vigoare, însă la o capacitate de maximum 70%, după modelul celor de la munte. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Platforma de fashion online Asos și-a triplat profitul în primul semestru fiscal, până la valoarea de £106 milioane, după ce pandemia a crescut vânzările online. (The Guardian)

3. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Precizările au venit după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului potrivit căruia formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar „foarte rar” al vaccinului. (News.ro). Gheorghiță a declarat ca niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu a suferit tromboze. Acesta le recomandă celor care au făcut prima doză să facă și rapelul, pentru că nu sunt semnalate alte reacții. (Hotnews)

4. Produsul intern brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055,54 milioane de lei, în scădere, în termeni reali, cu 3,9% față de anul 2019, arată datele provizorii publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

5. Israelul ar putea fi prima țară din lume care a atins imunitatea de grup, conform specialiștilor de la unul din cele mai mari spitale din țară. Cu 56% din populație vaccinată și alți 15% care au trecut prin boală, Israel a atins nivelul estimat, 65-70%, pentru ca o țară să ajungă la imunitatea de grup. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: Franța testează robotul Spot, al celor de la Boston Dynamics, în regim de luptă. În exerciții, Spot este folosit pentru recunoaștere și antrenarea cadeților. Conform presei franceze, Spot este doar unul dintre roboții testați de armata franceză. (The Verge)

6. Prețurile locuințelor din România a crescut cu 2% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2019. Creșterea e printre cele mai mici din Uniunea Europeană, relevă datele Eurostat. Doar în patru state membre UE (Italia, Irlanda, Spania și Malta) prețurile locuințelor au crescut mai puțin decât în România. Cel mai mic avans al prețurilor, de 0,6%, a fost înregistrat în Irlanda. (Profit.ro)

7. România a coborât abrupt în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet mobil, în pofida prețurilor competitive, care se mențin sub media globală, indică ultimele date, analizate de Profit.ro. România a căzut 27 de poziții în Topul mondial, până pe locul 66, cu un preț mediu de 1,18 dolari pentru 1 GB de date mobile. Prețul mediu în România a crescut ușor, de la 1,03 dolari pe GB în 2020. (Profit.ro)

8. YouTube a ajuns la un grad de folosire de 81% în rândul adulților din SUA, de la 73% în 2019. La tineri, procentul este de 95%. În cazul Facebook, nivelul de utilizare al adulților este la 69%, în vreme ce TikTok se află la 21%. (CNBC)

Una din Cronica Sportivă: Pentru al doilea an consecutiv, Roland Garros nu va începe la data programată. De data asta, amânarea este doar de o săptămână, iar meciurile de pe tabloul principal al turneului de la Roland Garros se vor desfăşura între 30 mai şi 13 iunie. Motivul invocat de organizatorieî: „pentru a maximiza şansele ca turneul să se poată desfăşura în faţa celui mai mare număr posibil de spectatori”. (News.ro)

9. Cheltuielile cu publicitatea digitală au crescut la $139.8 miliarde în 2020, cu 12,2% YoY, în ciuda scăderii de la începutul pandemiei. Au contribuit decisiv reclamele politice din a doua parte a anului și sărbătorile de iarnă. Jucătorii din top 10 au acaparat peste $109 miliarde din piața americană, adică 78,1% din acești bani. (CNBC)

10. O femeie care a rămas însărcinată la trei săptămâni după ce era deja însărcinată a născut doi gemeni sănătoși. Unul dintre ei este mai puțin dezvoltat. Cazurile, numite “superfetation”, sunt extrem de rare, fiind documentate mai puțin de 12 în întreaga lume. (WashingtonPost)

Una din Cronica de Turism: New York Times a realizat un reportaj despre modul în care s-a schimbat orașul olandez Amsterdam în timpul pandemiei. Locuitorii se bucură că orașul este mult mai liber, iar autoritățile încearcă acum să restricționeze închirierile de locuințe pe termen scurt și vânzările de marijuana către turiști pentru a se asigura că vechile probleme pentru localnici nu vor reapărea după reluarea turismului. (New York Times)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: Pensiile vor crește de două ori anul viitor – Cronica dimineții
Ciucă, Colacu și Aurescu au făcut o vizită surpriză în Ucraina – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău