România este ţara UE cu cea mai mică dependenţă de importurile de gaze naturale – Cronica serii

1. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit puternic în scădere prognoza privind creșterea economiei României în acest an, în condițiile în care se așteaptă ca războiul din Ucraina să afecteze semnificativ economiile europene, în special statele emergente și în curs de dezvoltare. Economia românească este așteptată să crească cu 2,2% în 2022, mult sub avansul de 4,8% estimat în octombrie, potrivit ultimului raport FMI privind perspectivele economiei globale. (Profit.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea anul trecut să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023. În cei doi ani sunt aşteptate în România aproape 40 de milioane de noi doze de vaccin. (News.ro)

3. Rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020, însă România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%), arată datele publicate marţi de Eurostat. (G4Media)

4. Senatorul USR Irineu Darău a făcut marți un apel către liderii partidului pentru a ajunge ”la un acord intern pentru a evita dezintegrarea singurului partid care poate face opoziție reală”. Darău susține că USR PLUS riscă să devină irelevant pe scena politică și că ”este nevoie de o schimbare rapidă și majoră de abordare, mai ales din partea conducerii”. (G4Media)

Din Cronica de Business: Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie au fost tranzacţionate luni, pe piaţa americană, la peste 8 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2012. Producția din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de porumb din lume, va fi afectată serios anul acesta, din cauza invaziei ruse.  (Bloomberg)

5. România înregistrează o pondere mult mai mare de public cu orientări populiste, comparativ cu statele europene măsurate în cercetări sociologice, potrivit unui studiu despre creșterea populismului în România prezentat luni după amiază la Harvard University. (Hotnews)

6. Lucrările la podul de la Feteşti vor continua, iar restricţiile rutiere nu vor putea fi ridicate până la Paşti, aşa cum era planificat, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. (Digi24)

7. Prețurile de referință la gaze naturale în Europa și-au continuat marți declinul, coborând la cel mai scăzut nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe fondul încălzirii vremii și al semnalelor de la Kremlin că plata în ruble este așteptată abia în luna următoare. (Profit.ro)

8. Rusia spune că în acest stadiu al operațiunii militare din Ucraina nu i-a în calcul să folosească armele nucleare. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat marți că Rusia folosește „numai arme convenționale”. (Dig24)

Din Cronica de Tehnologie: Un român angajat al Meta, care lucra în 2019 într-o echipă ce se ocupa de infrastructura pentru apeluri audio și video a WhatsApp, a identificat codul care a dus la descoperirea spyware-ul dezvoltat și vândut de NSO, prin care erau vizați jurnaliști, activiști și politicieni. Claudiu Dan Gheorghe a contribuit și la dezvoltarea fix-ului pentru spyware-ul pe care-l caracterizează drept „sclipitor” ca și concept. (New Yorker)

9. Rusia vrea să ”elibereze” din punct de vedere militar Donbasul, pentru că Moscova consideră această regiune separatistă prorusă drept independentă faţă de Ucraina, a anunţat marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. Acesta a acuzat Occidentul de faptul că ”prelungeşte războiul” livrând armament Kievului. (News.ro)

10. Suprafaţa acoperită de gheaţă în Antarctica s-a diminuat în acest an şi a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din istoria măsurătorilor de acest tip, care au început să fie realizate spre sfârşitul anilor 1970. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Ludovic Orban a anunţat că îşi depune mandatul de prim-ministru – Cronica serii
56% din energia electrică produsă în prima jumătate a anului în România a fost “verde” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău