Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării anti Covid – Cronica dimineții

1. Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării anti Covid ca reacție față de răspândirea în Europa a noii tulpini de coronavirus, Omicron, mult mai contagioasă, a transmis șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Digi24)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexadru Rafila, vrea o reîmpărţire a atribuţiilor între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat, şi Ministerul Sănătăţii. „Dacă noi avem propuneri şi măsuri care ţin de sănătatea publică şi care implică în mod evident Ministerul Sănătăţii, e normal ca Ministerul Sănătăţii să fie implicat şi în luarea deciziei”, a afirmat Rafila. El a vorbit despre „o cale de mijloc, echilibrată”. (News.ro)

3. Guvernanții au în plan reglementarea legislativă prin care este introdusă obligativitatea certificatului verde la locul de muncă astfel încât măsură să poată fi aplicată până la venirea valului cinci al pandemiei. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Până în 2030, mașinile electrice ar putea reprezenta jumătate din vânzările auto din cele mai importante piețe. Acest lucru va fi posibil datorită ajungerii mașinilor electrice la același cost cu cele cu combustie internă. (Bloomberg)

4. Vaccinul anticovid pentru copiii cu vârsta între 5-11 ani, dezvoltat de Pfizer-BioNTech, vă disponibil în UE începând de la 13 decembrie, a anunţat Ursula von der Leyen. (News.ro)

5. Curtea Supremă a Statlor Unite pare să accepte o lege din Mississippi care ar interzice avorturile după 15 săptămâni de sarcină, chiar și în cazurile de viol sau incest. În audierea de miercuri a cazului, judecătorii conservatori ai Curții au sugerat că există o majoritate care susține respectarea legii. O hotărâre, așteptată în iunie, ar putea face ca milioane de femei din SUA să piardă accesul la avort. (BBC)

Din Cronica de Turism: Marea Britanie a decis ca toți călătorii care intră în Regat să efectueze un test PCR în a doua zi de la sosire și să intre în carantină până la primirea unui rezultat negativ. La fel ca în cazul Portugaliei, măsura se aplică pentru toți călătorii, fără excepții, indiferent dacă persoanele prezintă sau nu certificatul verde european. (Politico)

6. Moderna a anunțat că o variantă de vaccin actualizată pentru varianta Omicron ar putea fi gata în martie anul viitor. (Reuters)

7. Închiderile frontierelor în contextul apariţiei variantei Omicron sunt „profund injuste, punitive şi ineficiente”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, făcând apel la favorizarea testelor pentru călători. (G4Media)

8. Din cauza creșterii rapide a inflației, Tel Aviv a depășit Hong Kong, Singapore și Paris, devenind orașul cu cel mai mare cost pentru trai din lume. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: WTA, asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, a anunţat, miercuri, suspendarea cu efect imediat a tuturor competiţiilor sub egida sa din China, din cauza situaţiei neclare a sportivei Shuai Peng.

9. Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef susține că ziua de 1 Decembrie reprezintă pentru comunitatea maghiară o zi de doliu național. La mesajul publicat pe Facebook, acesta a alăturat o imagine cu „1 decembrie” pe un fundal negru. (Digi24)

10. Premierul britanic Boris Johnson este supus presiunile pentru a da explicații de ce au fost ținute două petreceri în iarna anului trecut, în sediul guvernului. Johnson a confirmat participarea la una dintre ele în condițiile în care populația era blocată în case din motive de lockdown. (TheGuardian)

Fotografia dimineții vine de la parada de Ziua Națională. George Călin, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Programele de vaccinare împotriva pojarului sau a poliomielitei au fost oprite din cauza pandemiei în mai multe țări – Cronica dimineții
Simona Halep joacă astăzi finala feminină de la Wimbledon – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău