Guvernul Viorica Dăncilă a fost demis – Cronica serii

1. Moţiunea de cenzură a trecut, iar Guvernul Dăncilă este demis. Au fost 238 voturi ”pentru” moţiune și 4 voturi ”împotrivă”. Parlamentarii PSD nu au votat (News.ro). PSD pleacă de la guvernare la 7+ ani de când a preluat puterea, tot în urma unei moțiuni de cenzură. În Mai 2012, guvernul Ponta 1 a preluat puterea după căderea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

2. Salariile bugetarilor din România au explodat după 2015. Pentru fiecare leu în plus câștigat în privat, funcționarii publici au luat aproape 3 lei. Lucrătorii din administrație au ajuns să câștige mai mult decât funcționarii din Polonia și Ungaria, iar media pe total bugetari, inclusiv cei din sănătate și educație, a depășit-o pe cea din Ungaria și se apropie vertiginos de cea din Polonia. (Profit.ro)

3. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat că va „deschide porțile” și îi va lăsa liberi pe cei 3,6 milioane de refugiați sirieni dacă UE va considera atacurile din nordul Siriei drept „o ocupație”. (TheGuardian)

4. Populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit în luna august, când s-au pierdut 1.368 de locuitori, faţă de 3.874 în aceeaşi lună a anului 2018. În luna august s-au născut 18.408 copii, cu 115 mai puţini copii decât în luna iulie, dar cu 1.895 mai mulţi faţă de aceeaşi lună din 2018. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Un teren de aproape 2 milioane și jumătate de metri pătrați, ce face parte din fosta platformă Rafo Onești, a fost scos la vânzare pe platfoma de anunțuri OLX, prețul cerut fiind de 4.563.054 de euro. (Profit.ro)

5. Deficitul comercial al României a avansat cu 20,8% în primele opt luni, la 10,85 miliarde de euro. În primele opt luni din 2018, deficitul comercial a fost de 8,98 miliarde euro. (News.ro)

6. Candidata Franței la un post de comisar, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European după a doua audiere. Este al treilea candidat respins, după cei ai României și Ungariei. (G4Media)

7. Apple a eliminat din App Store, la presiunea autorităților chineze, aplicația HKmap.live, pe care utilizatorii o foloseau pentru a urmări locurile în care este prezentă poliția. Oficialitățile orașului susțin că aplicația, pe care Apple o acceptase în urmă cu doar câteva zile, este folosită pentru atacarea forțelor de ordine. (NY Times)

Una din Cronica de Tehnologie: Prima clinică pentru tratarea dependenței de jocuri a fost deschisă în Marea Britanie. Aceasta se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 25 de ani și include consultații prin Skype pentru cei care nu pot veni în persoană pentru o consultație. (The Guardian)

8. Circulația trotinetelor electrice și a bicicletelor pe drumurile publice, cu excepția autostrăzilor – unde sunt interzise, va fi permisă doar pe marginea din partea dreaptă a carosabilului, acolo unde nu există piste speciale. Totodată, casca de protecție va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta sub 16 ani. (Profit.ro)

9. Mark Zuckerberg va depune mărturie pe 23 octombrie în fața congresmanilor din comisia pentru servicii financiare. În centrul discuțiilor se va afla moneda virtuală Libra. (CNBC)

10. Academia Suedeză i-a desemnat joi pe scriitorii Olga Tokarczuk (Polonia) şi Peter Handke (Austria) laureaţii premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 şi 2019. (News.ro)

Fotografia serii vine din Parlamentul României, unde astăzi guvernul Dăncilă a fost demis. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Transporturilor: Metroul din Drumul Taberei are ca ultim termen asumat iunie 2020 – Cronica serii
FMI a îmbunătățit prognoza privind evoluția economiei României – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău