Sindicatele din învăţământul preuniversitar anunţă că vor intra în grevă de avertisment miercuri – Cronica dimineții

1. Sindicatele din învăţământul preuniversitar anunţă că membrii acestora vor intra în grevă de avertisment, miercuri, urmând să oprească activitatea între orele 11.00 şi 13.00. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de „refuzul” guvernanţilor de a negocia cu aceştia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie. (News.ro)

2. Prețurile la locuințe (măsurate prin Indicele prețurilor locuințelor) au crescut cu 3,3% în zona euro și cu 3,1% în UE, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Prețurile locuințelor au crescut în toate statele membre UE, cel mai semnificativ avans fiind în Cehia (7,3%), Olanda (5,9%), Lituania (5,4%) și Irlanda (5,1%), iar cea mai redusă creștere în România (0,1%), Finlanda (0,2%) și Danemarca (0,3%). (Profit.ro)

3. Economia Germaniei se îndreaptă spre recesiune, pentru a doua oară de la începutul pandemiei. Primele date oficiale arată că PIB a scăzut cu până la 1% în ultimul trimestru al anului trecut. (Bloomberg)

Din Cronica Spațială: O echipă de astronomi a observat pentru prima oară modul în care o stea moare și explodează înainte de a se transforma în supernovă. Observațiile au fost realizate cu două observatoare din Hawaii pe parcursul a 130 de zile asupra stelei NGC 5731, aflată la 120 de milioane de ani lumină distanță de Pământ. Cu această ocazie, astronomii au observat o lumină puternică provenită de la stea înainte de explozie, ceea ce sugerează că ceva necunoscut se petrece în structura internă a stelei. În urmă acestui eveniment, o cantitate extrem de mare de gaze a fost eliberată înainte de explozia stelei. (Universe Today)

4. Fostul prefect de Argeş, Emanuel Soare, şi-a anunţat sâmbătă, demisia din PNL, reclamând atitudinea conducerii PNL Argeş care se comportă ”complet nestatutar”. Soare acuză şi ”noua orientare pesedistă” şi le cere tuturor liberalilor autentici să ia de urgenţă cea mai bună decizie pentru ei şi pentru electorat. (G4Media)

5. Mii de oameni au ieșit în stradă, sâmbătă, în capitala Austriei pentru a protesta împotriva planurilor guvernului de a introduce vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru toată lumea începând de luna viitoare. (Hotnews)

Din Cronica de Mediu: Scoția a ratat cu puțin obiectivul de mediu ca echivalentul a 100% din electricitatea utilizată în 2020 să fie generată din surse regenerabile. Cifrele oficiale arată că consumul brut din surse regenerabile – minus exporturile nete – a fost de 98,6% (BBC)

6. Pentru prima oară, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și-au clarificat poziția față de diferitele tipuri de măști, recunoscând că măștile textile purtate frecvent de americani nu oferă la fel de multă protecție ca măștile chirurgicale sau cele respiratorii. (NYTimes)

7. În Downing Street 10, sediul premierului britanic Boris Johnson, au avut loc petreceri în fiecare zi de vineri, în timpul carantinei, acuză The Mirror. Este încă un scandal pe lista acuzaţiilor ce îl vizează pe premierul britanic Boris Johnson, a cărui poziţie pare să se clatine din ce în ce mai mult, fiind contestat inclusiv în interiorul propriului partid. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Singura premieră în cinematografele din România din acest weekend este “Scream”. În cea de-a cincea parte a francizei cu acest nume este vorba despre o femeie care se întoarce în orașul natal cu scopul de a afla identitatea unui criminal în serie. Printre actorii implicați în film se numără Jenna Ortega, Jack Quaid, Courteney Cox, Neve Campbell sau Kyle Gallner.

8. Tribunalul federal din Melbourne a terminat audierile în cadrul apelului formulat de avocaţii lui Novak Djokovici la decizia autorităţilor australiene de a-i anula a doua oară viza de intrare în Australia. Avocaţii sportivului au susţinut că decizia de a anula viza este invalidă, fiind ilogică, iraţională sau nerezonabilă. La rândul său, apărătorul ministrului Imigraţiei spune că motivele invocate de apărătorii lui Djokovici nu stau în picioare. Instanța urmează sa pronunțe decizia. (News.ro)

9. Recruților din Norvegia li s-a ordonat să returneze lenjeria intimă, sutienele și șosetele, după încheierea serviciului militar, astfel încât următorul grup de recruți să le poată folosi. Armata norvegiană se confruntă cu o criză a stocurilor, în parte din cauza pandemiei. (AP)

Din Cronica Sportivă: Campioana României la handbal feminin, CSM Bucureşti, a învins sâmbătă, în deplasare, formaţia Buducnost, scor 28-20 (15-9), în etapa a X-a din Grupa A a Ligii Campionilor. News.ro

10. Co-preşedintele AUR George Simion a anunţat, sâmbătă, la Timişoara, că se doreşte „eliminarea primarului Dominic Fritz din viaţa politică românească prin alegeri democratice”. „Dacă doriţi, o ligă anti-Fritz. Nu anti-Fritz – cetăţeanul german paraşutat aici la Timişoara, ci Dominic Fritz primarul care a promis timişorenilor că o să aibă condiţii normale şi aţi ajuns în situaţia din Bucureşti unde doamna Firea şi domnul Nicuşor Dan au făcut prăpăd şi nu avem căldură în case”. Simion a menţionat că „reprezentanţi de la mai multe partide politice, reprezentanţi dintre autorităţile locale care au condus atât Timişoara, cât şi judeţul Timiş au anunţat că se alătură ligii anti-Fritz” şi că, probabil, se vor strânge semnături pentru ca Fritz să nu mai fie primar. (News.ro)

Fotografia dimineții – Pagina oficială de Facebook a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 a postat sâmbătă un mesaj controversat: ”Poartă mască s-apuci pască”:

Ți-ar mai putea plăcea
Kathleen Ann Kavalec a fost nominalizată de preşedintele american Joe Biden pentru funcţia de ambasador în România – Cronica dimineții
Guvernul spaniol a decis interzicerea oricărei concedieri în timpul pandemiei de coronavirus – Cronica dimineţii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău